Băsescu intervine în scandalul taxelor, pornit de Boc, de la Cluj

Băsescu intervine în scandalul taxelor, pornit de Boc, de la Cluj
După ce Emil Boc a dat tonul duminică, Guvernul şi Administraţia prezidenţială a recurs la declaraţii şi comunicate de presă pe tema majorării taxelor şi impozitelor locale. Ponta a arătat către Cotroceni, preşedintele i-a cerut decenţă, Ponta a revenit şi l-a redeclarat vinovat pe Boc. Acesta din urmă a concluzionat: "prins cu mâţa-n sac, hoţul strigă hoţul".


">

Plata impozitelor locale este sistată la Cluj-Napoca. „Nu mai avem temei legal să menţinem actualul cuantum", a declarat, ieri, primarul Emil Boc. Acesta l-a somat pe actualul premier să adopte ordonanţa promisă care ar permite primăriilor să aleagă dacă majorează sau nu taxele şi să renunţe la diversiuni, ipocrizie şi incompetenţă. În caz contrar, primarul a confirmat că dările căte bugetul local vor fi majorate pe final de săptămână.

Taxele şi impozitele locale trebuie indexate cu 16% la Cluj-Napoca conform cadrului legal. Primarul Emil Boc a declarat, ieri, că în condiţiile hotărârii de Guvern nr. 1309 de la finalul lui 2012, "nu mai avem temei legal să menţinem actualele taxe". Edilul a spus că va convoca la finalul săptămânii Consiliul Local pentru a majora impozitele locale, dacă Guvernul nu va adopta ordonanţa promisă de modificare a Codului Fiscal pentru a permite autorităţile locale să aleagă dacă majorează sau nu taxele cu rata inflaţiei.

Boc a condamnat răspunsurile primie de la Guvern în cursul zilei de ieri, prin comunicat de presă şi declaraţii oferite de premierul Ponta, legate de neadoptarea ordonanţei promise. Pe parcusul conferinţei de presă organizate, ieri, după prânz, Boc a ţinut în mână un exemplar din Constituţia României şi l-a acuzat pe Ponta că dezinformează opinia publică, face diversiuni şi dă dovadă de ipocrizie şi incompetenţă. "Eu îl întreb ceva el îmi răspunde altceva. Prins cu mâţan-n sac, hoţul strigă hoţul. Ştie foarte bine, că a fost membru în cabinetul meu, că Guvernul poate adopta ordonanţe simple şi Ordonanţe de urgenţă, pentru care n-ai nevoie de lege de abilitare", a precizat primarul.

"Pe site-ul Ministerului Finanţelor există încă din data de 21 decembrie un proiect de Ordonanţă de Urgenţă cu semnătura lui Victor Ponta la final care lasă la latitudinea autorităţilor locale majorarea taxelor şi impozitelor locale. O putea adopta fie la sfârşitul anului trecut, fără convocarea Parlamentului în şedinţă extraordinară, fie la începutul acestui an, cu convocarea Parlamentului în şedinţă extraordinară. Din câte am înţeles, Parlamentul se va întruni oricum în şedinţă extraordinară, pentru adoptarea bugetului pe 2013", prezentat primarul Boc situaţia, clasificând-o ca "o dovada supremă de magie". Edilul a arătat că actul publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor permite autorităţilor locale să decidă cu privire la corelarea taxelor şi impozitelor locale cu inflaţia, în timp ce Hotărârea de Guvern adoptată pe 27 decembrie le obligă să idnexeze taxele şi impozitele.

Bătălia taxelor şi impozitelor locale a fost declanşată de Boc, duminică, când primarul a luat atitudine şi a cerut public premierului Ponta să se ţine de promisiuniunile din 12 decembrie potrivit cărora Guvernul va permite, dar nu va impune majorarea texelor locale şi că această decizie va aparţine consiliilor locale.

La Cluj Napoca, după ce Boc a promis încă din noiembrie că va menţine aceleaşi taxe şi impozite, consilierii locali au decis la şedinţa din 14 decembrie ca clujenii să plătească birurile locale l-a nivelul celor din 2012. la momentul respective Codul Fiscal era în vigoare şi fixa obligaţia de actualizare o dată la trei ani a taxelor cu rata inflaţie, însă Guvernul nu adoptase actul normative care fixa nivelul (valoarea) de indexare.

Luni, Guvernul a reacţionat printr-un comunicat de presă: "Ordonanţa privind modificarea Codului fiscal în privinţa taxelor şi impozitelor locale va fi adoptată în cadrul şedinţei de Guvern din această săptămână". "Ordonanţa nu a putut fi însă adoptată din cauza faptului că preşedintele Traian Băsescu nu a promulgat legea privind abilitarea Guvernului de a emite Ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare decât după desfaşurarea şedinţei de Guvern".

Administraţia Prezidenţială nu a fost mai prejos. Purtătorul de cuvânt al preşedintelul Băsescu, Bogdan Oprea, a atenţionat atenţionează Guvernul României "să se menţină în limita declaraţiilor decente şi să nu arunce vinovăţia pe terţe instituţii sau persoane pentru neadoptarea deciziei privind modificarea taxelor şi impozitelor locale". "Administraţia Prezidenţială menţionează că respectă cu maximă rigurozitate procedurile şi prevederile constituţionale şi că acestea nu vor fi încălcate ca urmare a unor presiuni publice create prin declaraţii sau comunicate de presă", mai spune acesta menţionând că premierul fuse deja informat de preşeidinte în privinţa promulgării legii privind abilitatea Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei.

Ce spun clujenii care vor să-şi plătească impozitele, dar nu pot

Clujenii nu au putut să îşi plătească ieri taxele şi impozitele. Ghişeele de la Primărie nu au mai încasat taxele pentru că autorităţile aşteaptă o Ordonanţă de la Guvern care să dea posibilitata să menţină impozitele la valoarea de anul trecut, transmite REALITATEA TV Cluj. În lipsa unei decizii a Executivului, Primăria va trebui să respecte hotărârea din 28 decembrie şi să mărească impozitele cu 16 la sută.

 

"Impozitul pentru apartament nu pot să vi-l încasez, pentru că există din partea primarului o dispoziţie că nu se încasează impozit, deoarece Guvernul nu a aprobat ordonanţa prin care Primăria să nu modifice impozitul". Acest răspuns l-au primit clujenii care s-au prezentat la ghişee cu banii pentru impozite. Deşi au fost afişate motivele pentru care nu se încasează, mulţi nu au înţeles ce se întâmplă. "Ce să ştiu eu ce fac ăia de sus", a spun unul dintre pensionarii ce au venit să-şi plătească dările. Primarul Emil Boc spune că nu doreşte să mărească impozitele, aşa cum prevede hotărârea de Guvern publicată în Monitorul oficial în 28 decembrie. "Cerem Guvernului să-şi respecte primisiunea pe care a făcut-o, anume să adopte actul normativ prin care lasă primăriile să decidă dacă indexează sau nu taxele locale", a spus Boc ieri. "Până nu ştim exact dacă avem posibilitatea să menţinem taxele locale la acelaşi nivel, o săptămână nu colectăm impozite". Liderul PSD Cluj susţine demersul primarului. "Cu toţii trebuie să fim de partea cetăţeanului", spune Remus Lăpuşan. "Din punctul meu de vedere lucrurile trebuie clarificate; noi am spus clar că nu suntem de acord ca taxele locale să fie mărite în acest an, care este o perioadă destul de grea, şi cred că acest lucru va fi pus în practică". În zilele de 3 şi 4 ianuarie, aproape 5.000 de clujeni şi-au achitat impozitele pe imobile la nivelul anului trecut.

Comenteaza