Bate vântul prin ele. Care sunt localităţile fantomă din Cluj

Bate vântul prin ele. Care sunt localităţile fantomă din Cluj
Pustii, fără niciun locuitor, cotropite de bălării şi cu locuinţele în paragină sau chiar sub ape: aşa arată 1% din aşezările din ţară. Astfel de locuri există şi în judeţul Cluj, iar ZIUA de CLUJ vă invită să aflaţi care sunt localităţile "fantomă" din zonă.

 

Un grup de tineri care a participat la o competiţie de tip hackaton a observat, cu surprindere, că în România există 126 de localități care nu au locuitori, sunt amplasate în mijlocul unui lac sau a unei deversări de deșeuri toxice, sunt lipsite de orice fel de imobil sau au fost mutate în componența unor Unități Administrativ Teritoriale vecine, păstrându-se totuși și fosta înregistrare a localității ce trebuia să dispară.

Pornind de la această descoperire şi folosindu-se de datele celui mai recent recensământ al populației și locuințelor, din anul 2011, ei au realizat o hartă interactivă a localităţilor fictive din ţară, dintre care şapte sunt în judeţul Cluj.

"Aceste localități, ce uneori delimitează un teren viran, sterp, există în datele publice administrate de multe din instituțiile României. De ce o localitate fără imobile și străzi are cod poștal? Se poate trimite acolo o scrisoare recomandată? De ce există localitate în componența căreia intră doar o fermă? Poate cineva considera că o localitate acoperită de deșeuri toxice mai poate fi locuibilă?", au precizat tinerii.

Pentru a obţine rezultate cât mai precise, verficările au fost făcute cu ajutorul hărților istorice publicate de către geo-spatial.org și a imaginilor satelitare recente, publicate de către organisme internaționale. Totodată, prin intermediul site-ului nuvasuparati.info, au fost transmise e-mail-uri către instituțiile statului care dețin informații asupra acestor localități, precum și către toate primăriile de care aparțin localitățile respective, pentru a clarifica statutul localităților fictive.

Lista localităţilor fantomă din judeţ

Peştera, aparţine de Dej - Perimetrul localității înconjoară un teren viran, neavând vatră, gospodării sau o rețea de acces identificabile pe imaginile satelitare.

Borşa-Crestaia, comuna Borşa - Localitatea are o vatră și o rețea de drumuri identificabilă pe imaginile satelitare recente. Conform paginii 295 din raportul Revistei Transilvane de Ştiinţe Administrative, localitatea a fost desființată în baza legii nr. 2/1989; probabil a fost contopită cu localitatea Borșa. Ea rămâne în lista Siruta din cauza abrogării legii nr. 2/1989 cu decretul din 1990.

Lunca Bonţului, comuna Fizeşu Gherlii - Localitatea nu apare pe planurile directoare de tragere (1916-1959) iar în prezent pe imaginile din Google Maps apar numai patru construcţii. În conformitate cu informațiile statistice aferente crotalierii din 2013 ale Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor localitatea figurează cu 1 bovină în condiţiile în care populaţia, conform recensământului, a fost 0. Probabil această localitate nu trebuie să există fiindcă nu relevă locuire permanentă.

Giurcuţa de Jos, comuna Beliş - Localitatea a fost identificată pe planurile directoare de tragere (1916 - 1959). Aceasta a fost inundată în momentul creării lacului de acumulare Fântânele. Sursele Open Street Map și WikiMapia indică o poziționare a localității pe un teren viran pe malul drept al lacului, unde nu se observă construcții, iar Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară identifică greșit localitatea, la 7,5 km în amonte de vechiul amplasament, pe teritoriul Giurcuței de Sus, tăind în două localitatea.

Morţeşti, comuna Ceanu Mare - Localitatea este identificată pe planurile directoare de tragere (1916-1959) dar pe imaginile recente în perimetrul localităţii mai apare numai o construcţie. În conformitate cu informațiile statistice aferente crotalierii din anul 2013 ale Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor localitatea figurează cu 2 bovine şi 637 de ovine în condiţiile în care populaţia, conform recensământului, a fost de 5 locuitori.

Andici, comuna Ceanu Mare - În perimetrul localității pe imaginile satelitare recente se mai poate observa o singură gospodărie.

Stârcu, comuna Ceanu Mare - Localitatea a fost identificată pe planurile directoare de tragere (1916-1959. În perimetrul localității pe imaginile satelitare recente se mai poate observa trei gospodării. Cu toate acestea, în datele statistice din 2013 ale Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor au fost înregistrate 15 bovine și 233 de ovine, un număr destul de mare pentru spațiul restâns aferent celor trei gospodării.

Aceste localități trebuiesc radiate din evidențe, lucru inceput prin legea nr. 2/1989 care a fost însă rapid abrogată imediat după Revoluția aceluiași an prin decretul de lege nr. 38/1990 ce declară neconstituțional ștergerea unei localități din evidențele statului.

Comenteaza