Biletele electronice apar în octombrie 2014

Biletele electronice apar în octombrie 2014
Compania de transport a primăriei clujene va opera după sistemul nou de taxare abia de la finalul anului următor.

Proiectul administraţiei locale clujene de modernizarea a transportului în comun din bani europeni a ajuns abia la 12%, stadiu de implementare. Primarul spune însă că totul este în ordine şi să se vor recupera timpii, având în vedere că echipamentele necesare în cadrul proiectului există deja.

Introducerea sistemului de ticketing (montarea unui sistem automat de eliberare a legitimaţiilor de călătorie) în municipiu se va face în cadrul unui proiect cu finanţare europeană de 7,3 milioane de euro, dintre care 6,6 milioane bani europeni nerambursabili. Proiectul presupune în principal modernizarea a 87 de staţii de transport public de călători existente în municipiu, amplasarea în zonele cu un flux important de călători a 61 de automate pentru eliberarea legitimaţiilor de călătorie non-stop şi a şapte centre de vânzare a legitimaţiilor de călătorie, 136 de validatoare ale legitimaţiilor de călătorie în staţii şi 327 în mijloacele de transport.

În locul biletelor cu două călătorii vor apărea cele electronice, pentru o oră, cu care orice călător va putea circula pe orice linie. Dacă va depăşi ora în cauză, acesta va fi considerat fraudulos. Vor dispărea şi actualele abonamente de linie şi se vor introduce abonamente cu cardul, cu un număr maxim de călătorii dus-întors. Abonamentul este de 60 de călătorii, iar preţul se va stabili după implementarea sistemului. Totul se va face cu portofelul electronic. Cardul se va putea încărca şi consuma după cum doreşte orice posesor. 70-80% dintre cele 84 de puncte de eliberare a biletelor care există în municipiu vor fi desfiinţate şi doar la periferie se vor păstra chioşcuri deservite de personal. De lucrările de amenajare şi de implementare a noului sistem se ocupă asocierea CS Vision din Braşov pentru 21 de milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată.

Boc a ţinut să declare ieri că totul este în regulă la implementarea proiectului şi că lucrările efectuate de braşoveni sunt în grafic. Acesta a prezentat un model de staţie nouă de călători deja amenajată în oraş, din zona Parcului Central. "1 octombrie 2014 este termenul prevăzut pentru finalizarea proiectului. În acest moment este gata în proporţie de 12% ,însă avem un avans semnificativ pe mai multe planuri, o mare parte din echipamentele tehnice fiind deja achiziţionate", a spus Boc.

Reprezentanţii primăriei afirmă că executantul a analizat procesele interne ale companiei de transport, astfel încât activităţile de emitere, vânzare, validare şi control a titlurilor de călătorie să fie implementate corespunzător în aplicaţia e-ticketing. "Interfaţa automatului de vânzare bilete si carduri contactless va avea un design ergonomic şi sugestiv pentru călători. Meniul va putea fi afişat în mai multe limbi: română, maghiară si engleză şi altele, fiind configurabil", informează primăria. Directorul companiei de transport, Liviu Neag, declara că modelul de staţie va putea fi îmbunătăţit şi că administraţia a prezentat public noile staţii pentru optimizarea lor până la implementarea proiectului de modernizare a transportului în comun.

 

 

Comenteaza