Bicicleta dotată cu o plăcuţă multilingvă, vandalizată. S-a depus plângere penală

Bicicleta dotată cu o plăcuţă multilingvă, vandalizată. S-a depus plângere penală
Bicicleta dotată cu o plăcuţă multilingvă "Cluj-Napoca Kolozsvár-Klausenburg", parcată miercuri în curtea municipalităţii, a fost vandalizată. S-a depus şi o plângere penală.

Membrii mişcării „Musai-Muszáj" au organizat, miercuri după masă, un flashmob în centrul Clujului, în semn de protest față de întârzierile municipalității în a monta plăcuțe multilingve la intrările în oraş. Protestul a avut loc la un an de la decizia Tribunalului Cluj prin care municipalitatea a fost obligată să amplaseze plăcuţe şi în limba maghiară la intrările în Cluj-Napoca.

"În urmă cu un an am câştigat procesul împotriva Primăriei Cluj-Napoca privind obligarea acesteia de a amplasa inscripţii multilingve la intrările şi ieşirile în oraş, dar sentinţa nu a fost aplicată. Din cele 16 indicatoare multilingve au fost amplasate doar 4, iar noi cerem şi montarea celorlalte 12. Pentru a atrage atenţia asupra acestei cereri, am dus o bicicletă cu o inscripţie multilingvă a municipiului Cluj-Napoca în română, maghiară şi germană din Piaţa Unirii până în parcarea din curtea Primăriei unde aceasta va rămâne până când vor fi amplasate şi restul de 12 indicatoare. Marţi am iniţiat executarea silită a sentinţei de anul trecut şi am notificat Prefectura Cluj despre aplicarea deficitară a unei decizii a instanţei", a afirmat Andras Bethlendi, membru al Grupului de Iniţiativă "Musai - Muszaj".

Participanții la protest au lăsat în parcarea Primăriei o bicicletă dotată cu o plăcuţă multilingvă "Cluj-Napoca Kolozsvár-Klausenburg", "pentru a le aminti funcţionarilor publici români şi maghiari că respectarea drepturilor lingvistice şi a deciziilor tribunalului nu este opţională şi care ar fi trebuit să rămână acolo până toate plăcuţele multilingve vor fi amplasate".

Joi, plăcuţele de pe bicicletă au dispărut, susţin membrii mişcării „Musai-Muszáj", care au depus şi o plângere penală la Poliţie pentru distrugere și furt.

"Am luat la cunoștință cu surprindere de vandalizarea instalației artistico-civice expuse miercuri, 21 februarie în cadrul unui flashmob în curtea Primăriei Cluj-Napoa. Considerăm că acest act de vandalism este un caz flagrant de încălcare a dreptului la liberă exprimare. Am depus plângere penală la Poliția Cluj-Napoca, împotriva unui autor necunoscut, pentru distrugere și furt.Se va confecționa un alt panou pe care urmează să-l instalăm în curând. Facem un apel la donații pentru a putea continua acțiunea - în contul RO28OTPV200001072483RO02", scriu aceştia pe Facebook.

Primarul Emil Boc a declarat, miercuri, că indicatoarele multilingve sunt amplasate în 4 din cele 6 locaţii de intrare în Cluj-Napoca, "în cele mai vizibile şi aglomerate zone - Floreşti, Aeroport, Calea Turzii şi Baciu". "Urmează să fie amplasate şi la intrările dinspre Chinteni şi Gheorgheni", a spus Boc.

Edilul anunţase în 7 aprilie 2017 că Primăria a decis amplasarea de indicatoare multilingve la intrările în oraş în limbile română, maghiară şi germană, dar şi o inscripţie în limba latină care atestă ridicarea la rang de municipiu în perioada romană, în anul 124 d. Hr. Decizia a avut la bază propunerea formulată de o comisie de experţi de la Facultatea de Istorie a UBB.

 

 

Comenteaza