Blocurile între case de pe Aiudului mai așteaptă. Vecinii au primit vestea cu aplauze

Blocurile între case de pe Aiudului mai așteaptă. Vecinii au primit vestea cu aplauze
Proiectul blocurilor între casele din Someşeni va fi reexaminat de către Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU), cea care l-a aprobat inițial și care este condusă chiar de Emil Boc. Câțiva vecini, prezenți la ședința consiliului local de marți, au primit amânarea cu aplauze.

"Propun să trimitem proiectul înapoi la Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU), care să decidă dacă își menține poziția, față în față cu cetățenii. Să facă o reevaluare privind circulațiile și suportabilitatea infrastructurii pentru numărul mai mare de locuitori. Nu e suficient să dăm un vot politic, trebuie să vedem dacă specialiștii își mențin punctul de vedere", a spus edilul, în ședința forului local de astăzi.

Dezvoltatorul a fost reprezentat de avocata Iulia Podar. "Nu s-a schimbat nimic față de momentul când CTATU a aprobat. Ne opunem retrimiterii proiectului la Comisie, pentru că nu vom putea reveni în fața consiliul local până în 22 iunie (data expirării vechiului PUG n.r.)".

Retrimiterea a întrunit 20 de voturi pentru și 3 abțineri.

Interesant este faptul că această Comisie Tehnică de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism, care a aprobat proiectul, iar acum îl va reexamina, este condusă chiar de Emil Boc.

Pe strada Aiudului 20, din Someşeni, un dezvoltator doreşte construirea a trei clădiri S+P+3E, dar vecinii se opun cu multă determinare. Oamenii afirmă, prin nenumărate notificări trimise primăriei, că e vorba despre blocuri într-o zonă exclusiv de case, că noile construcţii le vor lua lumina şi că noii locatari ar dubla numărul de maşini pe Aiudului, o stradă îngustă care colectează trafic de pe trei străzi, din care ieşirea pe artera principală, Traian Vuia, este extrem de anevoioasă. Potrivit Serviciului de Evidenţa Patromoniului şi Cadastru, Aiudului este o stradă de categoria a treia, cu o bandă pe sens, „care va trebui să suporte un trafic pentru care nu este pregătită".

La dosar există trei petiţii semnate de peste 80 de persoane, prin care se solicită blocarea proiectului.

Proiectul s-a aflat pe ordinea de zi a precedentei şedinţe de consiliu local, desfăşurată în 17 mai. Atunci au intervenit vecinii şi juristul Asociaţiei pentru Protecţia Urbanistică a Clujului, astfel că primarul Emil Boc a propus o întâlnire la faţa locului. Numai că totul a părut o stratagemă, pusă la cale pentru a evita prelungirea unei şedinţe de consiliu local cu peste 130 de proiecte pe ordinea de zi. În realitate, din informaţiile noastre, Boc nu a fost în Someşeni. Doar doi consilieri au avut curiozitatea de a merge pe teren: Radu Raţiu, PNL, şeful comisiei de urbanism din consiliul local, şi Irimie Popa, PSD. După vizita lor, proiectul a reapărut pe ordinea de zi a şedinţei de marţi, 31 mai, dar pe website-ul primăriei nu se poate vedea momentan dacă proiectul a suferit vreo modificare.

"Poziţia noastră este clară. Am propus rezolvarea problemei cu accesul în Traian Vuia, reducerea numărului de apartamente, realizarea unui număr suficient de parcări şi includerea lor în subsolul clădirilor. Aşadar, în cazul în care proiectul va trece în forma actuală, noi vom solicita anularea în instanţă. Suntem susţinuţi de aproximativ 80 de persoane nemulţumite de acest proiect, care au domiciliu în zonă", a declarat duminică, pentru ZIUA de CLUJ, Elek Levente, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Urbanistică a Clujului.

Proiectul a fost amânat în 17 mai şi din cauza unei empatii a consilierilor locali cu locuitorii din zonă, care au fost luaţi peste picior de un proiectant bădăran. „Este o jignire să copiaţi de la alţii ceea ce nu înţelegeţi şi să permutaţi prin diverse notificări aceleaşi trei întrebări penibile", le-a răspuns Cristian Morar, patronul Attitude Plus SRL, mai multor locuitori de pe strada Aiudului. Când consilierii locali au remarcat limbajul inacceptabil, vecinii prezenţi în sala de sticlă a primăriei au aplaudat.

Cele trei blocuri S+P+3E ar urma să aibă 84 de apartamente. Dezvoltator este societatea Domus Urban Construct SRL.

 

 

Comenteaza