BMW X6 ultimul răcnet în parcarea de biciclete a primăriei

BMW X6 ultimul răcnet în parcarea de biciclete a primăriei
Cu staţie de închiriat biciclete în buza sediului central de pe Moţilor, administraţia locală a început testele pentru a face reţeaua funcţională. Ovidiu Câmpean din cadrul primăriei spune că în prezent se lucrează la racorduri electrice şi că bicicletele se vor aduce la finalul lunii mai, când sistemul va deveni operaţional.

Cu toate acestea, staţiile de închiriere se folosesc în prezent ca loc de parcare pentru „bolizii" angajaţilor instituţiei. În timp de consilierii locali votau la şedinţa ordinară de joi noi sancţiuni pentru şoferii nesimţiţi care blochează pistele de bicilete sau intrarea în instituţii publice, un X6 sfida legea locală. Proprietarul e nimeni altul decât consilierul primarului Emil Boc, Peter Pal, care obişnuieşte să-şi lase bolidul în staţia de biciclete de pe Moţilor.

Administraţia trebuia să aibă reţeaua de staţii self-service pentru închiriat biciclete pe traseul Floreşti-Cluj-Napoca-Apahida funcţională din august anul trecut. Proiectul cu finanţare europeană de 14 milioane de lei vizează crearea unei reţele de 50 de puncte intermodale pentru închirierea de biciclete în regim self-service. Adică, după înregistrare, utilizatorul se autentifică la sistem şi i se eliberează automat o bicicletă pe care o poate folosi şi apoi o depune în oricare rastel automatizat din reţea. Din cauza unor probleme tehnice proiectul a fost împins în 2014, fiind prelungit cu încă şase luni. Firma care a câştigat contractul de execuţie în cadrul proiectului (pentru 11,9 milioane de lei), Viacor Engineering, a amenajat deja în oraş mai multe viitoare staţii unde vor fi disponibile biciclete pentru clujenii interesaţi de transportul eco. O astfel de viitoare staţie a fost amenajată şi la primărie, în curtea sediului central.

Potrivit informaţiilor ZIUA de CLUJ, această staţie este rezervată pentru parcarea bolizilor angajaţilor instituţiei care, potrivit aceloraşi surse, „încap cu greu în parkingul suprateran situat tot în curtea primărie". În timp ce consilierii locali au dezbătut la şedinţa ordinară de joi un proiect de hotărâre pentru sancţionarea şoferilor indolenţi care parchează pe pistele de biciclete sau la intrarea în instituţii publice, un BMW X6 trona în viitoarea staţie de biciclete din curtea primăriei, chiar sub nasul poliţiştilor locali. Proprietarul este un obişnuit al locului. Este vorba de Peter Pal, nimeni altul decât consilierul personal al primarului Emil Boc, membru PDL, angajat la primăria Cluj din 2004, transferat la Bucureşti în mandatul de premier al lui Boc şi reîntors în instituţie după instalarea edilului în urma alegerilor locale din 2012. "Nu ştiu cine parchează în staţia pentru biciclete de la primărie. Când, Duminica? Nu cred că se parchează. Poate în restul săptămânii. În prezent se lucrează la racordarea staţiilor la reţeaua electrică şi se fac teste pe partea aceasta. Bicletele cred că se vor aduce şi vor fi disponibile de la finalul lunii mai pentru a fi închiriate de clujeni. Atunci nu o să mai parcheze nimeni în aceste staţii", a declarat pentru ZIUA de CLUJ Ovidiu Câmpean, şeful Direcţie de Comunicare, Relaţii Publice şi Turism din cadrul primăriei. Acesta n-a vrut să facă vreun comentariu legat de parcarea consilierului personal al primarului Emil Boc. „Eu parchez de obicei în centru, unde găsesc un loc de parcare liber. Sau în parkingul primăriei. Când, cum, în funcţie de locurile disponibile", a adăugat Câmpean.

În toamna lui 2010 când s-au lansat la Cluj noile staţii de închiriat biciclete cu buletinul, pe programul naţional susţinut de Ministrul Mediului, Radu Moisin (pe atunci viceprimar) a învăţat să meargă pe bicicletă, fiind vădit intimdat de prezenţa liderilor PDL şi a oficialilor de la Bucureşti. Pal Peter nu a putut fi contactat în cursul zilei de ieri pentru a preciza dacă după inaugurarea noilor staţii pentru biciclete va renunţa la bolid în favoarea transportului eco, mai ales că bicicletele se vor putea utiliza gratis. Deocamdată, după cum se laudă pe o reţea de socializare, consilierul personal al primarul Emil Boc este pasionat de echitaţie.

 

Comenteaza