Boc, despre noile relaxări de Sărbători: ''Dacă am fi raționali, am asigura un grad ridicat de vaccinare. Guvernul trebuie să ia măsuri pentru siguranță, nu cu interes politic''

Boc, despre noile relaxări de Sărbători: ''Dacă am fi raționali, am asigura un grad ridicat de vaccinare. Guvernul trebuie să ia măsuri pentru siguranță, nu cu interes politic''

Primarul Emil Boc nu este foarte incantat de noile relaxari aprobate de Guvern pentru sarbatorile de iarna.

''Daca ma uit putin spre Europa, este un tunami, este un val care vine, si cam asa a fost de care fiecare data. Ce inseamna? Inca nu am scapat de pandemie. Ultimul val, din nefericire, a adus foarte multe pierderi de vieti in Romania, pentru ca am avut un fond scazut de vaccinare. Acum, uitandu-ma ce se intamla in Franta, Europa, Belgia, Italia, tot mai mult se vobeste despre obligativitatea vaccinarii in sistemul medical. De asemenea, se vorbeste despre obligativitatea certificatului verde pentru multiple si diverse activitati, care sa includa si doza 3. Daca ne uitam la ce fac altii si daca am fi suficient de rationalti, ar trebui si noi, acum, sa ne asiguram ca avem un grad de vaccinare cat mai ridicat, ca in momentul in care vine valul ala la noi sa nu mai avem asa probleme. Sper ca Guvernul sa ia masuri pentru siguranta romanilor si nu pentru interesul unui partid sau altul. Germania are un nou cancelar, care a preluat exact ce facea vechiul cancelar in domeniu de santate. Eu am incredere in capacitatea domnului Rafila de a fi expert si om politic, sa ia deciziile cele mai potrivite. M-am uitat la Germania, si oricat de nepoluare ar fi unele masuri, au facut ce trebuie pentru interesul general'', a declrat edilul Emil Boc, la un post de radio local.

Guvernul a aprobat prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile, începând cu data de 9 decembrie 2021, precum şi măsurile care se aplică pe durata acesteia, unele dintre ele fiind relaxate.

Se elimină obligativitatea purtării măştii în toate spaţiile publice deschise. Masca de protecţie va fi purtată în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale, spațiile publice deschise cu aglomerări de persoane, mijloacele de transport în comun, locul de muncă, piețe, târguri și locurile unde se formează cozi.

Se elimină interdicțiile de circulație a persoanelor pe timpul nopții.

Desfășurarea anumitor activități în spații închise sau deschise va fi permisă până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului și în intervalul orar 05.00-22.00 și nu doar până la ora 21.00 ca până acum (competiţiile sportive, cinematografele, spectacolele, concertele, festivalurile publice şi private sau alte evenimente culturale, cursurile de instruire, inclusiv cele de formare profesională care necesită activităţi practice, workshop-urile, conferinţele).

Va fi permisă până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, în intervalul orar 05.00-22.00, activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară în spații închise și/sau deschise: restaurante, cafenele, terase, săli de sport și/sau fitness, piscine interioare, săli de jocuri, locuri de joacă pentru copii, târguri, bâlciuri, talciocuri.

Accesul la organizarea și desfășurarea activităților menționate sau la activitățile cu publicul a operatorilor economici în cauză va fi permis doar pentru persoanele vaccinate, trecute prin boală sau care prezintă rezultatul negativ al unui test, prin intermediul certificatului digital.

Activitatea cu publicul în centrele şi parcurile comerciale, a operatorilor economici care au ca obiect principal de activitate comercializarea produselor nealimentare, precum și activitatea de cazare în structurile de primire turistice va fi permisă și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test.

În cadrul spațiilor de comercializare a produselor nealimentare cu suprafața mai mică sau egală de 200 mp va fi permis accesul tuturor persoanelor fără a fi necesară dovada vaccinării, testării sau trecerii prin boală, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană și afișarea la intrarea în spațiul comercial a numărului maxim de persoane care se pot afla simultan în incintă.

În perioada 24 decembrie-25 decembrie 2021, respectiv în perioada 31 decembrie 2021-1 ianuarie 2022, activitatea la restaurante, cafenele, precum și la terase este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului fără restricții privind intervalul orar, însă doar pentru persoanele vaccinate, trecute prin boală sau care prezintă rezultatul negativ al unui test, prin intermediul certificatului digital.

Se permit organizarea şi desfăşurarea în aer liber a evenimentelor specifice dedicate marcării trecerii în Noul An, în perioada 31 decembrie 2021-1 ianuarie 2022, fără restricții privind numărul de persoane și intervalul orar, cu purtarea măștii de protecție, precum și cu respectarea măsurilor de prevenire.

 

Comenteaza