Primarul, despre tăierea copacilor din Parcul Ştefan cel Mare. "Avem un RMN care va prezenta situaţia fiecăruia. Nu vor fi tăiaţi cei sănătoşi"

Primarul, despre tăierea copacilor din Parcul Ştefan cel Mare. "Avem un RMN care va prezenta situaţia fiecăruia. Nu vor fi tăiaţi cei sănătoşi"

3.700 de oameni au semnat petiția inițiată în 18 octombrie pentru a stopa tăierile arborilor din Parcul Ștefan cel Mare, situat în centrul Clujului, parc pe care primăria vrea să îl modernizeze.

Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

Prin această petiție oamenii cer municipalității „să modifice proiectul astfel încât copacii existenți, mai ales cei cu un coronament bogat, să fie păstrați, iar pavările/asfaltările să fie păstrate la un minim necesar, cu maximizarea spațiilor verzi”. 

„Primăria Cluj-Napoca a aprobat recent (septembrie 2020) un proiect de reamenajare a parcului Ștefan cel Mare din spatele clădirii Teatrului Național și a Operei Române. Proiectul prevede că jumătate din suprafața parcului va fi pavată sau asfaltată și că 30 de arbori maturi vor fi tăiați.

Noi, cetățenii orașului Cluj-Napoca, cerem primăriei să modifice proiectul astfel încât copacii existenți, mai ales cei cu un coronament bogat, să fie păstrați, iar pavările / asfaltările să fie păstrate la un minim necesar, cu maximizarea spațiilor verzi”, arată Dana Dragoș, inițiatoarea petiției.

Inițiatoarea arată că Parcul Ștefan cel Mare este singurul spațiu cu adevărat verde din arealul Piața Unirii-Piața Avram Iancu - Piața Cipariu, ale căror modernizări recente au redus spațiul verde și umbra. „Copacii maturi din acest parc și umbra acestora sunt un refugiu și o barieră în calea poluării și a zgomotelor produse de traficul extrem din zonă, precum și a temperaturilor ridicate din timpul verii.

Spațiile de joacă și cu aparate sport cu care este dotat parcul sunt singurele umbrite din zona centru, motiv pentru care sunt foarte frecventate și îndrăgite. Înlăturarea copacilor maturi, chiar dacă vor fi înlocuiți cu arbori tineri, ar însemna o diminuare a efectelor benefice oferite de acest parc.

Cele 30 de specii existente sunt naturalizate și și-au format un mic ecosistem, care este apreciat de toți cei care îl frecventează, oameni, păsări, animale. Pentru toate aceste motive, cerem modernizarea responsabilă a Parcului Ștefan cel Mare, cu intervenții minime asupra ecologiei existente”, se arată în petiție.

Primarul Emil Boc promite că nici un copac sănătos nu va fi tăiat: "Suntem atenţi la fiecare solicitare. Se va prezenta de către proiectanţi şi domnul manager Gheorghe Şurubaru situaţia fiecărui copac. Sunt 30, avem un aparat de tip RMN care prezintă starea fiecăruia. Nu s-a decis nimic, vă asigur. Voi fi cu ochii ca pe butelie!". 

Haine noi pentru intrarea la Teatrul Național și parcul din spate. Scară nouă și gazon în față, zonă multifuncțională și fără parcări în "Mica promenadă".

Reabilitarea și modernizarea Parculului Ștefan cel Mare se ridică la 13,5 milioane de lei, bani de la bugetul local. Lucrările vor dura 12 luni. 

Conform proiectului de reabilitare și modernizare, se va reamenaja integral zona, se vor desface toate împrejmuirile (garduri vii și metalice), se va defrișa vegetația înaltă (cu excepția speciilor protejate) și se va amenaja o zonă pietonală, cu pardoseli de piatră naturală. Se va amplasa mobilier urban și se va reface iluminatul public. De asemenea, se va planta vegetație joasă și înaltă.

Se va remodela scara exterioară a Teatrului Național prin revenirea la reconfigurația inițială (desființarea celei existente și coborârea cotei de calcare și refacerea acesteia cu piatră naturală, se va monta iluminat ambiental - arhitectural, statuile lui Eminescu și Blaga vor fi coborâte la nivelul curții de primire, iar parterul floral va fi eliminat și înlocuit cu gazon verde).

Aleile pietonale adiacente circulațiilor auto de-o parte și de alta a teatrului vor fi lărgite la 3 m și se va restricționa accesul pe zona studiată cu bolarzi sferici. Se va menține accesul pe partea estică, dar va fi restricționat de bolarzi retractabili, unde vor avea acces doar mașinile de intervenție și cele care aduc decoruri pentru teatru și operă.

Toate accesele vor fi prevăzute cu ghidate pentru nevăzători.  Pe cele două laturi ale teatrului vor fi montate lespezi de piatră gravate cu numele artiștilor care s-au făcut remarcați în opera și teatrul clujean, iar copacii de la intrarea în Studioul Euphorion vor avea o bănci circulare în jurul lor. 

Se vor păstra cele două direcții principale de traversare a parcului, iar zona centrală multifuncțională de la intersecția celor două alei va putea găzdui diferite evenimente publice - dans, teatru, târg de Crăciun, patinoar. 

Spațiul de joacă pentru copii se va reamenaja în jumătatea vestică a parcului, prin amenajarea mult mai discretă a unor elemente din lemn și metal răsfirate prin zona verde (balansoar, plasă de cățărat, etc). Se va reloca în subteran toaleta publică, pe limita sudică a parcului - pe Aleea Învățătorului (unde va exista o cameră mama și copilul și echipamente de prim-ajutor).

Standul de biciclete va fi păstrat. Parcările existente vor fi desființate, spațiul fiind destinat pietonilor și bicicliștilor. Denumit Mica Promenadă, parcul a fost amenajat pentru prima dată în 1885 şi de-a lungul timpului a suferit modificări. În 2012, în urma unei furtuni, jumătate din arbori au fost rupți, aspectul fiind unul dezolant.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza