Boc, forțat să primească motociclete în parkinguri

Boc, forțat să primească motociclete în parkinguri
Unui clujean i s-a refuzat acccesul cu motocicleta în parcarea supraterană de pe strada Fabricii și a depus o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), iar sesizarea i-a fost acceptată.

Primăria Cluj-Napoca va fi obligată de acum înainte să elibereze abonamente și pentru motociclete, nu doar pentru autoturisme. CNCD a creat un precedent, toți motocicliștii putând solicita abonamente în parcările administrației locale.


CNCD a penalizat practicile primăriei legate de eliberare a abonamentelor de parcare exclusiv pentru autoturisme în parkingurile supraterane din oraş. Un clujean a încercat să își facă abonament în parkingul de pe strada Fabricii și a fost trimis la plimbare de reprezentanții administrației locale, acesta făcând ulterior o sesizare în acest sens. Plângerea i-a fost acceptată, iar Alexandru Nalat a fost chemat în cele din urmă de Serviciul parcări la sediul primăriei pentru a i se elibera un abonament în parkingul de pe Fabricii. Adresa a fost expediată în 10 martie. Şeful Serviciul parcări, Florin Bugnar, arată că „a făcut toate demersurile pentru aplicarea pe care amiabilă" şi „a identificării unui loc de parcare", după ce Colegiul Director al CNCD a avertizat primăria şi a cerut instituţie să nu îi discrimineze pe clujenii deţinători de motociclete de la eliberarea abonamentelor de parcare în parkingurile supraterane al primăriei.

Seriviciul parcări s-a conformat după ce consilierul local PNL Ioan Bîldea  a adus, în februarie, cazul lui Nalat în atenţia opiniei publice. "În parkingurile primăriei, motocicletele sunt interzise", spunea acesta. "Asta pentru că în regulamentul de închiriere a terenului pentru parcările, garajele sau copertinele aflate pe domeniul public sau privat al municipiului Cluj-Napoca este specificat clar: „locurile de parcare din parcările publice [...] vor fi atribuite pe bază de abonament [...] persoanelor fizice [...] [sau juridice] care au un proprietate un autoturism" (s.n.), nimic altceva".

"Așadar", mai spunea Bîldea, "chiar dacă un posesor de autovehicul categoria A, A1 sau B1 îndeplinește cerințele tehnice specificate la articolul 1 din regulament, pentru simplul fapt că în același articol este specificat textual doar termenul de „autoturism", acesta nu are șansa de a primi un loc de parcare. Trebuie să parcheze pe unde apucă". Bîldea exemplificafaptul  că un clujean, posesor al unui autovehicul categoria A, a formulat o cerere pentru un loc de parcare în parkingul din Mărăști și a fost refuzat de primărie pentru că autovehiculul său nu este autoturism.

"Consider că este anormal să le fie interzis motocicliștilor dreptul de a închiria un loc de parcare într-un parking construit din bani publici", declara Bîldea. Contactat de ZIUA de CLUJ, consilierul susține că este nevoie de modificarea regulamentului de închiriere a parcărilor. "Este normal ca toţi clujenii care au motociclete să poată cere abonamente de parcare în parkingurile primăriei. În acest sens am făcut deja o cerere pentru modificarea regulamentului de parcare", a subliniat Bîldea.

Comenteaza