Boc: "Guvernul este responsabil de ofensiva rablelor în România. Soluția, transport public performant"

Boc: "Guvernul este responsabil de ofensiva rablelor în România. Soluția, transport public performant"

Primarul Clujului spune că Guvernul este responsabil de ofensiva rablelor în România, deci și de poluarea creată de mașini și că, până la momentul unei legi naționale care să reglementeze situația, soluția este transportul public performant. 

Legat de introducerea vinietei pentru intrarea în București și interzicerea mașinilor poluante în centru, proiect propus de Gabriela Firea și aflat în consultare publică, Emil Boc a declarat la ZIUA LIVE: "Eu cred că ce se propune la București e corect ca diagnostic. Da, poluarea este o problemă. Da, avem o problemă majoră în România cu mașini rable care au împânzit orașele. Tratamentul nu știu dacă este întodeauna cel mai potrivit. Adică, să vedem dacă va rezista controlului de legalitate și, eventual, de constituționalitate. Îmi amintesc că la mare s-a încercat impunerea unei astfel de măsuri, în Constanța, și a fost declarată nelegală. Pe de altă parte, este nevoie de o lege națională care să reglementeze modul de utilizare al mașinilor, ce nivel – cât – Euro 3, 4,5,6, hibrid și așa mai departe. Problema este corectă, trebuie aceste decizii luate și asumate, dar gândiți-vă că Guvernul a fost acela care a dat drumul la probleme. În momentul în care a liberalizat, fără taxa de primă înmatriculare, acolo se află răul primordial care a declanșat ofensiva rablelor în orașele din România". 

Primarul Clujului mai spune că soluția trebuie prevăzută la mijloc: "Noi avem în studiu această problemă la Cluj, de poluare a mașinilor și am analizat și suntem în faza evaluare a proiectelor cu privire la starea tehnică și a gradului de poluare care îl produc aceste mașini în oraș. Soluția trebuie prevăzută la mijloc. Ce propunem și poate fi aplicat este ca alternativa să fie transportul public. Dacă pui linii dedicate și eficiente, cetățeanul este cel care decide dacă ia mașina sau transportul public. Aceste lucruri trebuie să fie complementare, limitarea poluării și transport public performant", a punctat edilul. 

Vinietă pentru intrarea în București, mașinile poluante interzise în centru

Primarul Capitalei vrea să introducă o vinietă electronică de 10 lei / zi sau 1.900 lei / an pentru mașinile care nu sunt înmatriculate în București și Ilfov și care doresc să circule în oraș. Mașinile non-euro, Euro 1, 2, indiferent de județul unde sunt înmatriculate, nu vor avea deloc acces în zona centrală a orașului.

Pentru autovehiculele din țară precum si înmatriculate în municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, cu norma de poluare Euro 3, accesul este permis numai în urma achiziţionării unei viniete electronice de tip Oxigen-C (Centru) adică 75 lei / lună și 900 lei / an. Măsurile ar urma să fie aplicate din ianuarie 2020. Proiectul va sta 45 de zile în dezbatere publică, apoi va fi supus aprobării Consiliului General, scrie Agerpres.ro. 

Primarul din Cluj exclude categoric taxa auto de centru

Deşi viceprimarului Clujului, Dan Tarcea, spunea, la începutul anului, că autorităţile locale se gândesc la instituirea unei taxe auto de centru, primarul Emil Boc exclude categoric o astfel de propunere. Motivul? Nu are ce alternative să le ofere şoferilor. Toată atenţia municipalității se concentrează pe realizarea Centurii Metropolitane, care va ocoli Clujul, dar care va fi circulabilă abia în 2024. Mai multe detalii AICI!

La nivelul municipiului Cluj-Napoca există peste 200.000 de maşini şi doar 50.000 de locuri de parcare, astfel că presiunea pentru construcţia de noi parking-uri este una cât se poate de mare. Patru astfel de garaje sunt deja în construcţie, cu termen de finalizare 2020.

Comenteaza