Boc mai vrea un orăşel în administrare FOTO

Boc mai vrea un orăşel în administrare FOTO
„Sunt curios cât facem până acolo". Microbuzul pleacă din curtea primăriei. Primarul îşi potriveşte ceasul în drum spre şantierul „Hollywood-ului pitic" de pe Dealul Lombului.

Boc anticipează, pe bani europeni: în 15-20 de ani, în nordul municipiului va exista un orăşel cu 100.000 de locuitori şi cu 20.000 de locuri de muncă.

„Vom face un drum cu patru benzi care va deservi zona Lomb. Cu bani europeni, Urmează să depunem proiectul", spune primarul, înainte de a urca către primul şantier din Lomb. Deocamdată, microbuzul urcă pe drumul de pământ şi de pietriş amenajat de fostul partener al primăriei, Impact Developer&Contractor, care urma să amenajeze pe cele 267 ha cel mai mare cartier de locuinţe, servicii, plus gondole şi crânguri, evaluat la sute de milioane de euro, cu 30.000 de utilizatori, conform planului anunţat în primul mandat al primarului.

La şapte ani, managerul Clujului nu a renunţat la sindromul „orăşelelor", mai ales că este mulţumit de primul experiment făcut. „Lombul se află la 16 minute de centrul Clujului, dar va fi mai bine după ce vom avea drumul cu patru benzi", decretează Boc, după ce microbuzul opreşte pe şantierul Centrului pentru Industrii Creative. „Păi şi după ce vom reface şi trama stradală", îl ajută directorul tehnic al primăriei, Virgil Poruţiu. „Se va îmbunătăţi calitatea deplasării. Drumul, drumul, face diferenţa", revine primarul. Este prima vizită pe dealul unde se bagă bani europeni şi cofinanţare din banii primăriei pentru crearea unei infrastructuri de afaceri.

Constructorii de la Valve Internaţional îl aşteaptă pe edil cu şantierul în toi, în graficul de lucrări convenit cu primăria pentru 42 de milioane de lei. Muncitorii manevrează rabe şi compactoare, încarcă şi descarcă materiale, nivelează, pregătesc fundarea viitoarelor hale. Centrul pentru Industrii Creative este „copilul" fostului arhitect şef al municipiului, Adrian Iancu care i-a dat viaţă pe planşe. Şantierul este şi uman, cu muncitori de pe macarele închiriate care-şi împart mâncarea cu doi căţei care au ales deja să se aciueze în noua zonă de dezvoltare a oraşului.

"Va fi mai tare decât zona Borhanci", decretează Boc şi porneşte la pas prin noroiul de pe şantier. Inspectează fundaţia uneia din cele cinci hale ale Centrului pentru Industrii Creative. "Vom avea pe aceasta şi o terasă verde, circulabilă. Va fi hala pentru creaţie. Vom avea hale şi pentru producţia de film, spaţii administrative şi parcări", spune managerul de proiect, Ovidiu Câmpean care conduce şi Direcţia de comunicare, relaţii comunitare şi turism a primăriei.
Primul şantier de pe Dealul Lomb, finanţat 50% din bani europeni şi 50% din banii primăriei, a ajuns la 13%, iar constructorii au fost deja plătiţi cu 7% din valoarea contractului. Hollywood-ul pitic va fi gata în februarie 2015. Boc vrea ca acesta să funcţioneze pe principiul incubatorului de afaceri: firmele să se ruleze în noile spaţii din trei în trei ani.

În faţa viitoarei hale cu acoperiş verde, angajaţii primăriei au pregătit o hartă a viitorului, cu cifre inseminate pe terenul de 267 ha din Lomb. Înainte de a anunţa viitorul şi a explica cele cinci cifre (1, 2, 3, 4, 5) de pe hartă, edilul se salută cu Alexandru Coroianu, consilier judeţean, angajat anul acesta la primărie. Coroian se ocupă de regiile primăriei, dar a venit şi el pe teren pentru că "aici va fi o chestie interesantă, dacă va ieşi planul". Pentru că între halele centrului va fi edificat şi un amfiteatru, pe teren a venit în inspecţie omul din spatele Capitalei Europene a Tineretului - Cluj 2015, Andras Farkas. El vede nişte workshop-uri pe Dealul Lomb în anul cu Capitala, însă este nemulţumit că "nu există capacitate de cazare gândită". "Ceva vom gândi şi aici în anul Capitalei", promite Farkas.

Terenul din Lomb a fost împărţit în cinci: peste 7 ha pentru Hollywood-ul pitic, peste 10 ha pentru parcul industrial pe care primăria vrea să-l facă pe modelul Tetarom (parcurile Consiliului Judeţean Cluj), tot cu bani europeni, 8 ha pentru tinerii şi revoluţionarii lui Gheorghe Funar pentru a-şi face casele promise şi peste 200 ha pentru proiectul Clusterului IT: un orăşel al inovării. „Aici este zona viitoare de dezvoltare a oraşului. Peste 15-20 de ani aici vor locui 100.000 de oameni şi vom avea 20.000 de locuri de muncă. Proiectul orăşelului IT va fi depus spre finanţare la Uniunea Europeană ca unul major al României. Deja există acceptul ministrului Dezvoltării, Liviu Dragnea. Am venit pe şantier în Lomb ca să vă convingeţi că toate poveştile au acoperire în realitate", a schiţat Boc noul orăşel pe care îl are în plan, tot în Lomb. Cel din 2005, gândit cu bani privaţi, a eşuat într-o serie de procese cu partenerul Impact, în care s-au cerut despăgubiri de milioane de euro. „Văd un titlu de primă pagină: «Şi căţeii se hrănesc din banii europeni»", spune "Johnny", şoferul primarului.

 

Comenteaza