Boc, mesaj ferm către arhitecți: Trecem la un alt nivel! / Grădină urbană pe acoperișul parkingului de la Primărie și stimulente pentru acoperișuri verzi

Boc, mesaj ferm către arhitecți: Trecem la un alt nivel! / Grădină urbană pe acoperișul parkingului de la Primărie și stimulente pentru acoperișuri verzi

Primarul Emil Boc a anunțat, joi, în ședința Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca, că pe acoperișul parkingului de la Primărie va fi creată o grădină urbană și a făcut un nou apel către arhitecți să vină cu soluții verzi în proiectele pe care le realizează.

Primarul Clujului a anunțat în deschiderea ședinței de astăzi a Consiliului Local că se renunță la montarea pe acoperișul parkingului de pe strada Moților a panourilor fotovoltaice, prevăzute a fi instalate acolo, în favoarea transformării acoperișului în terasă verde.

"Am retras proiectul care vizeaază amplasarea de panouri fotovoltaice pe anumite clădiri din oraș, pentru a înlocui amplasamentul parkingului de la Primărie cu acoperiș și terasă verde. Primăria va realiza pe parking un acoperiș verde, un fel de grădină urbană care să arate că în Cluj-Napoca să avem acoperiș verde. se va face un studiu de fezabilitate care sa spuna ce tip de plante se pot planta și în ce condiții, care e sistemul de drenare a apei, de izolare a parkingului, dar și de a menține apă pentru plantele sau arborii care se plantează, și, evident, accesul va fi public. După ce vom arăta că se poate aici, vom merge în alte părți ale orașului", a spus primarul Emil Boc.

Clujenii ar putea primi stimulente financiare pentru acoperișuri-terase verzi

Edilul Clujului a continuat să insiste pe dimensiunea verde a orașului și a spus că se primăria "gândește modalități financiare" pentru clujenii care construiesc terase și pereți verzi.

"Dimensiunea aceasta verde nepoluantă are mai multe dimensiuni - de la reducerea gazelor cu efect de seră de la transport, de la reabilitare energetică, de la colectarea selectivă a deșeurilor, la spatii verzi de calitate si copaci plantati, dar si la politici publice care sa vizeze acoperisurile verzi si peretii verzi în oraș. Sunt practici vechi în Europa și în lume, unde modelele de bună practică vizează și acordarea de stimulente financiare pentru cei care construiesc/realizează și întrețin acoperișuri verzi cu circulație publică și primesc 10-40 de dolari pe fiecare metru patrat de astfel de acoperiș", a precizat Boc.

Primarul a transmis și un mesaj proiectanților clujeni.

"Adresez un mesaj tuturor proiectanților să vină spre aprobare la primărie, în cazul clădirilor private, inclusiv cu soluții verzi care să țină de acoperiș sau de pereți. De asemenea, la proiectele primăriei pe care le veți avea în viitor - veniți cu proiecte care să aibă acoperiș verde. Trecem la nivelul următor - să avem și alt tip de verde, în afară de iarbă, pe aceste investiții publice", a spus Emil Boc.

 

 

Comenteaza