Boc şi Tişe au bătrâneţile asigurate

Boc şi Tişe au bătrâneţile asigurate

Toate persoanele care, ulterior anului 1992, au deţinut cel puţin un mandat în funcţia de primar, viceprimar, preşedinte sau vicepreşedinte al Consiliilor judeţene vor avea drept la o indemnizaţie lunară, pe lângă pensie.

Ministerul Dezvoltării a elaborat şi supus dezbaterii publice un proiect privind metodologia care stabileşte ce indemnizaţii lunare vor avea, pe lângă pensie, actualii edili şi şefi ai consiliilor judeţene.

Potrivit documentului, cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se acordă în limita a 3 mandate, respectiv 144 de luni, cu condiţia ca alesul local să fi exercitat cel puţin un mandat complet, respectiv 48 de luni.

Nu beneficiază de indemnizaţii primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea, în calitate de primar, de viceprimar, de preşedinte sau de vicepreşedinte de consiliu judeţean, a unei infracţiuni de corupţie.

ZIUA de CLUJ a calculat indemnizaţile pe care ar urma să le primească primarul Municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc şi preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, în urma mandatelor exercitate şi presupunând că vor rămâne în funcţie până la sfârşitul mandatului actual.

Emil Boc a fost ales de patru ori la Primăria Cluj-Napoca, însă a avut doar trei mandate complete, întrucât într-unul dintre ele a îndeplinit funcţia de prim-ministru al României. Primarul are un salariu de 12.520 lei/lună, aşadar, la momentul pensionării, va putea încasa lunar, pe lângă pensie, suma de 7.211 lei.

Alin Tişe, preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj între anii 2008-2012 şi reales în 2016, are un salariu de 18.720 lei/lună, ceea ce înseamnă că va avea o indemnizaţie lunară, pe lângă pensie, de 7.188 lei.

Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,40% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată.

Exemplu de calcul:

Calculul indemnizației aferente unui mandat complet (de ex. primar)

48 luni x (0,40% x I) = X lei/lună

Unde „I” reprezintă indemnizaţia brută lunară în lei, aflată în plată pentru funcția de primar.

Comenteaza