Borbely, Buda şi Moisin, studenţi pe bicicletă

Borbely, Buda şi Moisin, studenţi pe bicicletă
Tinerii care învaţă în universităţile clujene pot închiria cu buletinul şi carnetul de student una dintre cele 100 de biciclete care le sunt puse la dispoziţie.
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a dat ieri startul unui nou proiect derulat de minister în parteneriat cu asociaţia Green Revolution, care încurajează tinerii să se deplaseze cu bicicleta. Alături de oficiali din administraţia locală - viceprimarul Radu Moisin şi subprefectul Vasile Cosma - şi de deputatul Daniel Buda, ministrul a probat ieri, la Cluj, o bicicletă galbenă, destinată studenţilor, luată de la unul dintre cele două standuri special amenajate în oraş.

Ministrul Mediului a inaugurat la Cluj noile biciclete pentru studenţi. “Unde sunt cei 100 de studenţi dornici să se plimbe cu bicicleta?”, i-a întâmpinat ministrul pe oficialii clujeni care îl aşteptau în parcarea de pe strada Vaida-Voievod, peste drum de sediul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor. Aici a fost amenajat un punct de unde studenţii pot închiria, pe baza buletinului şi a carnetului de student, o bicicletă pentru o zi. “O să iasă de la cursuri şi cu siguranţă vor veni să-şi ia o bicicletă”, i-a explicat viceprimarul Radu Moisin, despre care surse din primărie ne-au confirmat că a învăţat să se dea cu bicicleta special pentru lansarea acestui proiect de încurajare a tinerilor să folosească bicicleta - Student OBike. Un al doilea punct de închiriere a bicicletelor a fost amenajat în complexul studenţesc Hasdeu, în zona străzilor Piezişă - Hasdeu. În total, la cele două puncte sunt disponibile 100 de biciclete.

Înainte să testeze o bicicletă, ministrul Mediului a explicat că primul proiect derulat de minister în parteneriat cu Asociaţia Green Revolution privind încurajarea transportului ecologic, “I Love Velo”, derulat în Bucureşti, Iaşi, Constanţa, Târgu-Mureş şi Cluj, a determinat 200.000 de oameni să închirieze biciclete. Borbely s-a interesat pe unde se pot plimba studenţii la Cluj-Napoca şi dacă există piste. Ministrul a anunţat, în premieră, la Cluj că ministerul va lansa un program pentru finanţarea amenajărilor de infrastructuri pentru biciclete demarate de autorităţile locale. “Dorim mai multe piste pentru biciclete, de aceea am gândit acest proiect pentru autorităţile locale. Finanţarea se va face din Fondul de Mediu. Acum lucrăm la ghidul de finanţare şi se vor stabili şi plafoanele maxime. Vrem să sprijinim nu doar nişte linii trasate pe asfalt, ci proiecte care vizează o infrastructură rutieră pentru biciclete”, a declarat Borbely.

Biciclete pentru studenţi se mai pot închiria şi la Braşov, Bucureşti şi Iaşi. La Cluj-Napoca, proiectul va funcţiona experimental timp de un an, a precizat viceprimarul Radu Moisin. “Acest proiect vine în întâmpinarea celui de bike-sharing, pentru care noi dorim să accesăm o finanţare europeană şi pe care îl vom depune în luna decembrie”, a spus Moisin. Viceprimarul i-a explicat ministrului Mediului că la Cluj există 10 kilometri de piste de biciclete şi că vor mai fi amenajate trasee şi în cartierele Mărăşti şi Gheorgheni, tocmai pentru ca persoanele care închiriază biciclete de la punctul de pe strada Vaida-Voievod să aibă pe unde se plimba. “Vrem să dublăm kilometrii de piste odată cu implementarea proiectului de bike-sharing şi obţinerea finanţării europene. Oricum, vom scăpa şi de traficul greu din zonă după ce se va deschide centura de ocolire Vâlcele - Apahida”, a mai spus Moisin.

Buda şi Cosma au predat lecţii de mers pe două roţi

Deputatul Daniel Buda s-a arătat sceptic în privinţa mersului pe bicicletă. “Nu ştiu dacă mă mai descurc... Când eram mic, mergeam la şcoală cu bicicleta”, a declarat deputatul. Cu toate acestea, Buda l-a urmat îndeaproape pe ministrul Borbely, as într-ale mersului pe bicicletă. Ministrul le-a luat-o înainte oficialilor clujeni, avântându-se printre tirurile care circulau pe strada Vaida-Voievod. Subprefectul Vasile Cosma a fost, de asemenea, încântat de plimbarea pe două roţi. Acesta nu a contenit să schimbe zâmbete politicoase cu toată lumea, de pe bicicletă. “Ne-aţi fentat, domnule ministru, şi ne-aţi luat-o înainte! V-am spus că trebuie să mergem împreună”, i-a reproşat ministrului, amical, deputatul Daniel Buda. Acesta a acceptat complimentul care i s-a făcut - că poate preda în partid lecţii de mers pe bicicletă -, însă cu un mic “amendament”: “Elena Udrea poate să mă înveţe pe mine. Nu eu am învăţat-o să meargă aşa de bine pe bicicletă”.


Comenteaza