Foto Brânză de burduf, jumări şi vin cu gust de... România, la Cluj

Brânză de burduf, jumări şi vin cu gust de... România, la Cluj
| Foto: Consiliul Judeţean Cluj
Brânză de burduf, jumări şi vin cu gust de...România, la Cluj
Brânză de burduf, jumări şi vin cu gust de...România, la Cluj
Brânză de burduf, jumări şi vin cu gust de...România, la Cluj
Brânză de burduf, jumări şi vin cu gust de...România, la Cluj
Brânză de burduf, jumări şi vin Produs de România, la Cluj

Clujenii care au vizitat târgul „Produs de România”, au fost aşteptaţi cu produse tradiţionale din Dobrogea, Banat, Moldova, Transilvania şi Republica Moldova, condimentate cu muzica şi dansurile tradiţionale româneşti.

Nu mai puțin de 50 de artiști, 10 ansambluri folclorice, 150 de expozanți și mii de participanți au reprezentat ingredientele principale ale celor trei zile dedicate Târgului „Produs de România”, un eveniment de mare anvergură desfășurat, în premieră, la Cluj. 

Realizat de Consiliul Județean Cluj prin intermediul Asociației Produs de Cluj, cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca, acest eveniment de excepție a adus împreună producători și artizani din toate zonele țării și nu numai, o prezență inedită în acest peisaj fiind cea a delegației Raionului Hîncești din Republica Moldova, regiune înfrățită cu județul Cluj. 

„Produs de România a adus la Cluj-Napoca câte un pic din cultura populară şi din tradiţia locală a fiecărei zone etnografice a ţării. A fost un adevărat regal de gust, culoare şi sunet, fiind, practic, foarte greu să decizi care stand este mai frumos, care produse e obligatoriu să le ai în cămară şi care recital nu trebuie ratat. Niciodată clujenii nu au avut parte de o ofertă atât de bogată şi diversificată, niciodată un târg nu a adunat atât de mulţi vizitatori.

Pe de altă parte, reacţiile oaspeţilor noştri din ţară, prezenţi pentru prima oară la un eveniment organizat de noi, ne-au făcut mândri de proiectul nostru şi au confirmat faptul că asemenea manifestări expoziţionale sunt necesare deoarece nu doar că oferă micilor întreprinzători ocazia de a-şi prezenta produsele, ci creează şi condiţiile ca oameni care trăiesc în colţuri de ţară, la distanţe mari unii de alţii, să se cunoască, să relaţioneze şi să stabilească viitoare colaborări de afaceri. Felicitări tuturor celor care au fost parte a acestui proiect, mai ales expozanţilor care ne-a onorat cu prezenţa lor!”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe.

La evenimentul organizat sub egida „Produs de Cluj unește România!” au fost expuse produse alimentare certificate ca fiind tradiţionale din Dobrogea, Banat, Moldova, Transilvania şi Republica Moldova. Vizitatorii au putut degusta și achiziționa o mare varietate de cârnaţi, muşchi şi şuncă afumate, slănină sau jumări, caş, caşcaval, telemea, urdă, brânză de burduf, preparate din peşte, vinuri din podgorii celebre şi o paletă extrem de variată de conserve din fructe şi legume. La rândul lor, artizani cunoscuţi au adus la Cluj costume populare tradiţionale, ceramică de Corund şi Marginea, obiecte din piele, împletituri din lână, cânepă şi paie, sculpturi în lemn şi decoraţiuni. 

În ceea ce privește Raionul Hîncești din Republica Moldova, delegația acestuia a venit în fața clujenilor cu struguri, vinuri și produse derivate din vin extrem de apreciate, dulciuri, brânzeturi și produse lactate specifice zonei, ulei presat la rece, dar și cu articole meșteșugărești din domeniul ceramicii tradiționale, confecțiilor, etc.

Astfel, 10 meșteri populari și producători hînceșteni i-au încântat pe vizitatori cu produsele lor alimentare și non-alimentare, extrem de apreciate de public, într-un demers simbolic de subliniere a elementelor tradiționale comune celor două regiuni înfrățite și întregului spațiu etno-folcloric locuit de români.

Participarea de înaltă ținută a delegației hînceștene a fost completată de ansamblul de muzică populară tradițională „Ciobănașii” care a avut rolul de a particulariza această primă prezență la târgul de la Cluj cu elemente de folclor din arealul raionului aflat în imediata vecinătate a graniței cu România. Alături de această prezență inedită, standurile Asociaţiei Produs în Bucovina, au fost și ele extrem de apreciate, ca de fiecare dată, acestea evidenţiindu-se nu doar prin aspect, ci şi prin calitatea preparatelor aduse la Cluj-Napoca.

În ceea ce privește importanța acordată participării la evenimentul de la Cluj, se impune a fi precizat faptul că ambele delegații au fost conduse de șefii administrațiilor județene, Ghenadie Buza și Gheorghe Flutur.

Comenteaza