Buget de peste 12 milioane de lei pentru comuna Baciu în acest an. Pentru ce au fost alocaţi banii

Buget de peste 12 milioane de lei pentru comuna Baciu în acest an. Pentru ce au fost alocaţi banii
Consiliul local al comunei Baciu a aprobat marţi bugetul pe anul 2016, după o dezbatere de câteva ore.

Valoarea totală a bugetului comunei aflată la doi paşi de Cluj-Napoca va fi în acest an de peste 12 milioane de lei. Una dintre cele mai importante alocări de fonduri a fost cea pentru învăţământ, respectiv 3,25 de milioane de lei. Din această sumă, cei mai mulţi bani, 2,14 milioane de lei vor merge către cheltuieli de personal cu salariile şi viramentele către stat, dar au fost alocaţi bani şi pentru două obiective de investiţii. Este vorba de 100.000 de lei pentru proiectul unei noi grădiniţe în localitatea Baciu şi 150.000 de lei pentru proiectul şi începutul lucrării la o sală de sport în localitatea Mera.

Consilierii au mai aprobat 860.000 de lei pentru asistenţă socială şi 900.000 de lei pentru locuinţe şi dezvoltare publică. Din aceşti 900.000 de lei, 500.000 de lei au fost alocaţi pentru iluminat public, 200.000 de lei pentru reţea iluminat pe câteva străzi importante din Baciu, precum Corbului şi Magnoliei iar 200.000 de lei pentru alimentarea cu apă a unor şcoli sau alte instituţii publice din localităţile Suceagu, Rădaia şi Mera.

O altă alocare importantă de bani s-a făcut pentru cultele religioase, 500.000 de lei. Executivul primăriei a explicat că aceşti bani vor fi împărţiţi ulterior în funcţie de ce solicitări şi ce proiecte depun cultele. Consilierul local Ioan Matei, ales pe listele PPDD a votat împotriva acestui punct, acuzând partidele mari reprezentate în consiliu, PSD, PNL şi UDMR, că au început campania electorală.

Lipsa unei rampe autorizate de gunoi în judeţ continuă să afecteze comunele Clujului, inclusiv pe locuitorii din Baciu. Primarul Florin Mureşan (PSD) a explicat consilierilor că administraţia este nevoită să plătească circa 100.000 de lei pe lună companiei de salubritate pentru transportul deşeurilor la Odorheiu Secuiesc. În cele din urmă la propunerea comisiei de buget-finanţe, au fost alocaţi 600.000 de lei către Eco comunal, cu votul pentru a 12 consilieri şi unul împotrivă, aparţinând aceluiaşi consilier Ioan Matei.

Pentru reparaţii curente la drumuri au fost alocaţi în bugetul administraţiei din Baciu 500.000 de lei. Cele mai aprinse discuţii au fost la repartizarea banilor pentru investiţii. Consilierii au aprobat 1 milion de lei pentru cofinanţarea unui proiect european depus de primărie pentru amenajarea unui drum de exploatare agricolă între Baciu şi Popeşti, 160.000 de lei pentru un zid de sprijin în Mera, 100.000 de lei pentru asfaltare trotuare, 120.000 de lei pentru asfaltare Parcare Minieră şi 70.000 de lei pentru amenajarea unui trotuar pe strada Privighetorii. Un alt obiectiv de investiţii, un zid de sprijin şi asfaltare pe strada Ciocârliei, cu alocare de 540.000 de lei, a fost votat după completarea proiectului cu un amendament, care stabileşte că investiţia va fi făcută doar când strada va fi preluată în domeniul public al comunei.

În bugetul pe 2016 au mai fost aprobaţi 100.000 de lei pentru amenajarea terenului de sport din localitatea Baciu şi 70.000 de lei pentru investiţii în noi camere de supraveghere care vor fi amplasate în locurile circulate din comună.

După votul pe capitole, bugetul a primit şi votul final, unde s-a păstrat acelaşi raport de forţe, de 12 la 1, în favoarea consilierilor de la partidele importante.

 

 

Comenteaza