Bugetul CJ Cluj în 2020: 73 de milioane de lei pentru investiții în spitale

Bugetul CJ Cluj în 2020: 73 de milioane de lei pentru investiții în spitale

Consiliul Județean Cluj are alocată în acest an pentru sănătate, potrivit proiectului de buget, suma de aproape 73 de milioane de lei. Banii vor fi direcționați pentru continuarea modernizării spitalelor din subordinea instituției.

Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

Președintele CJ Cluj, Alin Tișe a precizat la ZIUA LIVE că și în acest an va continua politica de modernizare și dotare a celor cinci spitale din subordinea instituției.

”În acest an avem acele proiecte de modernizare a ambulatoriilor din spitalele noastre cu finanșare europeană și de asemenea, ne propunem să obținem banii pentru Centrul Multifuncțional de Transplant, pe care am decis să îl facem în zona Hașdeu în locul unde se dorea realizarea unui mall. Va un centru unic în România, care va deservi mai multe domenii, fie că este vorba despre transplant de inimă, de ficat, de rinichi sau de plămâni”, a spus acesta.

Mai exact, investițiile prinse în buget la capitolul sănătate sunt: dotarea Ambulatoriului Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj: 10.486.000 lei, dotarea Ambulatoriului Spitalului Clinic de Boli Infecţioase: 9.868.600 lei, reabilitarea şi modernizarea Ambulatoriului Spitalului Clinic de Boli Infecţioase: 9.800.000 lei, reabilitarea, modernizarea şi extinderea Ambulatoriului Spitalului Clinic de Recuperare: 9.800.000 lei și dotarea Ambulatoriului Spitalului Clinic de Recuperare: 9.800.000 lei.

”Anul trecut a fost anul sănătății, prin prisma sumelor alocate de noi pentru spitale. De exemplu, 6 milioane pentru Spitalul de Urgență pentru Copii, 9 milioane pentru Spitalul de Boli Infecțioase, 7 milioane la Spitalul de Recuperare. Banii au fost cheltuiți, în principal, pentru dotarea cu aparatură modernă. Am investit mult în aceste spitale și cred că oferă servicii de calitate. Există o îmbunătățire consistentă a serviciilor pe care le oferă aceste spitale. Dar sigur că noi primim cereri și de la spitalele din subordinea ministerului. Alocăm bani pentru Spitalul Județean de Urgență, care e singurul din România care nu ține de județ, ci de minister. De asemenea, am alocat bani pentru Institutul Inimii, pentru Spitalul Militar de Urgență, pentru Institutul Oncologic, la cel de Urologie, cel de Gastroenterologie, Spitalul CFR.

Dar și aici vorbim de un sistem care, spun de ani de zile, că trebuie modernizat. Statisticile pe anul trecut arată că peste 60% din beneficiarii serviciilor medicale în spitalele din județul Cluj sunt cetățeni care nu sunt clujeni. Iar modernizarea acestor spitale o plătim doar din banii clujenilor.  Așa că ajungem la acea discuție în ce măsură contribuția lunară la CASS pe care o plătește bolnavul nu ar trebui să îl urmeze acolo unde se tratează. Toate spitalele noastre au anvergură de spital regional ca număr de pacienți care vin și se tratează aici din toate județele Transilvaniei. Dar noi nu mai facem față cu bugetul județului”, spune Alin Tișe.

Acesta susține că nu va renunța la proiectul spitalului monobloc pentru copii, mai ales că actualul Spital de Copii nu mai poate face față solicitărilor. ”Am căutat locații potrivite pentru viitorul spital monobloc, am avut 3 propuneri, dar nu ne permitem să cheltuim zeci de milioane pentru stabilizarea versanților, așa că mai căutăm până vom găsi terenul potrivit. Ne trebuie un spital într-o zonă ușor accesibilă din toate cartierele orașului. Până atunci am convenit cu managerul de la Spitalul de Copii  să extindem două corpuri de la UPU și Pediatrie. Am modernizat aici 2 secții, dar sunt insuficiente”, a adăugat Alin Tișe.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza