News alert Video Foto Bugetul municipiului Cluj-Napoca pentru 2025 a fost APROBAT CU GREU, după 3 ore de discuții în Consiliu Local

Consilierii locali au aprobat bugetul pentru anul 2025 al municipiului Cluj-Napoca, în valoare de aproape 1 miliard de euro. Peste jumătate din sumă provine din fonduri europene. Proiectul a fost aprobat cu 15 voturi pentru, 2 voturi împotrivă, 7 abțineri și 1 neparticipare.

Trei ore au durat discuțiile pe tema proiectului bugetului municipiului Cluj-Napoca pentru anul 2025 în ședința de Consiliu Local. Consilierii USR, PSD și AUR au avut mai multe amendamente, care fie au fost retrase, fie au fost respinse la vot, Între acestea s-au numărat realizarea unui studiu privind accesul la locuire, studiu de fezabilitate pentru drumurile de legătură la centura metropolitană, concurs de soluții pentru amenajarea Pieței Mihai Viteazu sau realizarea creșei Între Lacuri.

Vladimiri Mătușan, consilier PSD, a propus chiar amânarea adoptării proiectului de buget, chiar dacă administrația locală risca o amendă considerabilă pentru depășirea termenului legal de aprobare. După contre și ''discuții ca la piață'', așa cum chiar consilierii au punctat, proiectul de buget a trecut cu greu - 15 voturi pentru, 2 voturi împotrivă, 7 abțineri și 1 neparticipare la vot. 

Amintim că, în urmă cu două săptămâni, a avut loc și o dezbatere publică pe tema bugetului, în cadrul căreia societatea civilă și partidele au putut veni cu propuneri. Și această discuție a durat în jur de 3 ore, în prezența edilului Emil Boc. 

Bugetul municipiului Cluj-Napoca pentru anul 2025 este de 4.9 MILIARDE LEI (997 milioane euro). Este cel mai mare buget din România, după București. Se înregistrează o creștere de 4.42% față de anul 2024. Un procent de 55% din bugetul Clujului provine din fonduri UE. 

''Bugetul pentru 2025 este de 1 miliard de euro. Este cel mai mare buget din istoria acestui oraș și, în egală măsură, cel mai mare buget al vreunui municipiu reședință de județ din țară. Asta arată că orașul își continuă direcția bună și este meritul clujenilor și al celor care fac posibil ca lucrurile să se întâmple bine în acest oraș. Fără fondurile europene și cele conexe, Clujul ar fi astăzi un oraș cenușiu, un oraș care abia s-ar descurca să asigure funcționalitatea serviciilor de bază”, a explicat primarul Emil Boc.

Nu în ultimul rând, taxele și impozitele locale pentru 2025 se măresc doar cu rata inflației. De asemenea, se mențin politice sociale și de dezvoltare economică. Edilul Emil Boc a anunțat, de asemena, că se reia procesul de bugetare participativă, într-o altă formă, una agreată și de societatea civilă. Tot în 2025, administrația locală propune și o creștere de 10% a fondurilor nerambursabile pentru cultură, sport, culte. 

Cluj-Napoca a avut cel mai mare buget din România și în 2024, o sumă de 3,99 miliarde de lei. Din anul 2023, an în care Emil Boc a ajuns pentru prima dată primar al orașului, bugetul Clujului a crescut de 20 de ori. 

Propuneri de la partide și societatea civilă, incluse în bugetul pentru 2025

"Am primit 193 de popuneri, în urma dezbaterii publice. 98 erau cuprinse în buget, într-o formă sau alta. 19 propuneri sunt noi și am găsit soluție financiară. 58 rămân în atenția noastră (ex. Hotel Continental). 17 nu sunt în competența noastră (ex. Sala Horia Demian). Acum, câteva detalii despre cele 19 propuneri: din partea societății civile - 1 milion lei pentru inelul verde metropolitan, am preluat propuneri de la UDR și PNL - sală de concerte pentru Liceul Sigismund Toduță, Grădinița Neghiniță sau cea de la Pata Rât, în privința propunerilor de la PSD - am inclus partea iluminatului arhitectural, creșterea finanțării pentru spitale, podul Locomotivei, grupul consilierilor USR - construire creșă în cartierul Între Lacuri, modernizare Mica Sirenă și creșa Clopoțica, suplimentare Bike Sharing, consilierii AUR - SF la modernizare Liceul Romulul Ladea, SF Colegiul Energetic, UDMR - au trimis propunerile înainte de elaborarea bugetului. Cu alte cuvine, am încercat în limita bugetului și a viziunii dezvoltării orașului să adunăm toate propunerile. Toate proiectele depuse rămân în atenția noastră, când vom avea rectificare de buget vom include o parte dintre propuneri", a declarat primarul Emil Boc, la ședința de aprobare a bugetului. 

Amintim că, mai multe proiecte care țin de Cluj-Napoca și de Cluj primesc finanțare de la Guvern din bugetul național pentru anul 2025:  Metroul, Centura Metropolitană, Trenul Metropolitan, Electrificarea căii ferate Cluj-Oradea – pasajul de la Tăietura Turcului, Conectarea Clujului la autostradă prin nodul de la Tureni, Spitalul Regional de Urgență, Autostrada Transilvania – lucrări finanțate cu 800 de milioane de euro. LISTA AICI!

Comenteaza