Buldozer "înecat" în levigatul de la groapa de gunoi a Clujului FOTO/VIDEO

Buldozer
Marea Neagră de levigat e mai mare ca oricând și e lăsată să curgă spre Someș de zile bune. Un buldozer s-a înecat în canalul de levigat, scrie activistul de mediu Szakáts István.

UPDATE 29 noiembrie 2017

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă că acest buldozer şi altele, care au apărut şi în filmările activistului de mediu Szakáts István, lucra la realizarea încă unui dig care să oprească scurgerea levigatului.

Stirea iniţială:

"Asta e singura activitate vizibilă din Marele Plan de acțiune pe care l-a promis domnul Tișe cu gura, acum câte?... trei săptămâni. Între timp ce un excavator tocmai încearcă să scoată buldozerul înecat, rog Apele Române - care au declarat că nu o să ajungă levigat netratat în Someș - să observe că acțiunea destupă și mai mult curgerea de levigat. Cele trei cupe de gunoi împinse de excavator în mocirla din sus de buldozer NU o să oprească 10 hectare de levigat". 

Comisarii Gărzii Naţionale de Mediu (GNM) au verificat realizarea măsurilor dispuse anterior la depozitul de gunoi de la Pata Rât, judeţul Cluj, şi, întrucât au constatat că nu s-au remediat problemele referitoare la colectarea levigatului, au amendat cu 80.000 de lei titularul Acordului de Mediu, respectiv Consiliul Judeţean Cluj.

Contactat de ZIUA de CLUJ, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a declarat că nu a primit încă această amendă, dar a afirmat că o va ataca în justiţie, pentru că nu există motive pentru a fi dată o asemenea amendă. Alin Tişe a mai spus că instituţia pe care o conduce a luat toate măsurile posibile într-o procedură normală pentru stoparea deversărilor de levigat de la depozitul neconform de la Pata Rât, dar că acestea nu au putut fi urgentate pentru că Prefectura Cluj şi Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă nu au fost de acord să declare starea de alertă în zonă.

Demonstraţie de purificare a levigatului de la Pata Rât

Firma care a încheiat cu Consiliul Judeţean (CJ) Cluj un contract pentru furnizarea unei staţii de tratare a levigatului de la Pata Rât, a făcut lunea trecută, la faţa locului, o demonstraţie cu o staţie de capacitate mai mică. Mai multe detalii AICI. 

Referitor la gradul de toxicitate al acelui levigat, reprezentantul firmei a spus că sunt depăşiri de zeci de ori sau chiar sute de ori la unele substanţe, cea mai mare fiind la amoniu, de câteva sute de ori şi că în acest levigat au fost identificate şi metale grele, deşi astfel de metale nu ar trebui să existe într-un depozit de deşeuri menajere. Directorul societăţii furnizoare a mai arătat că sunt bivoli care fac baie în acest levigat toxic.

Prezent la demonstraţie, vicepreşedintele CJ Cluj, Marius Mânzat, a declarat că forul judeţean a suspendat ordinul de începere a lucrărilor până la rezolvarea problemei juridice a terenului pe care urmează să fie amplasată o asemenea staţie şi până se vor găsi soluţii complementare care să rezolve şi purificarea levigatului aflat în lacul din amonte de muntele de gunoi, mult mai extins, în comparaţie cu zona din aval, de unde a fost extras levigatul pentru această probă.

Mânzat a spus că proprietarii terenului vizat sunt de acord să-l închirieze forului judeţean iar în această perioadă se fac formalităţile legale.

Contractul încheiat de CJ Cluj cu operatorul economic Process Engineering este structurat pe două componente principale. Prima, în valoare de 1,8 milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată (TVA), reprezintă costurile efective pentru închirierea statiei de osmoză şi include închirierea propriu-zisă a instalaţiei, costul aferent consumului de piese de schimb, consumabile şi chimicale, costul aferent serviciului de operare, service şi asistenţă tehnică, costul pentru avizarea staţiei la autorităţile publice locale, respectiv costurile aferente generării proprii de curent electric prin generator până la realizarea branşamentului de curent.

În ceea ce priveşte cea de-a doua componentă, aferentă demarării lucrărilor civile necesare pentru instalarea şi operarea staţiei de levigat, aceasta are o valoare de 1,2 milioane de lei, fără TVA, şi prevede construirea platformei pentru poziţionarea staţiei, edificarea bazinelor necesare - levigat/permeat/concentrat, soluţia de preluare a levigatului din amplasament pentru a fi tratat, poziţionarea ţevilor pentru transportul levigatului, împrejmuirea staţiei, conectarea la energia electrică, precum şi alte categorii de lucrări necesare.

 

Comenteaza