Când aflăm cum va arăta Parcul Feroviarilor. Se pregăteşte un concurs de soluţii pentru centrul Clujului

Când aflăm cum va arăta Parcul Feroviarilor. Se pregăteşte un concurs de soluţii pentru centrul Clujului
| Foto: Parcul Feroviarilor

Se apropie momentul în care clujenii vor afla cu va fi revitalizt Parcului Feroviarilor, al doilea parc public din Cluj-Napoca (5,4 ha) .

În perioada 26 - 28 mai 2018 are loc jurizarea proiectelor înscrise la concursul internațional de soluții de arhitectură „Reabilitarea peisageră și reactivarea Parcului Feroviar Cluj-Napoca", competiție lansată oficial pe data de 4 aprilie 2018, organizată de Primăria Cluj-Napoca în colaborare cu Ordinul Arhitecților din România (OAR).

Concursul este unul internațional, fiind invitate să participe colective de specialiști din România, țările Uniunii Europene și Spațiului Economic European și Confederația Elvețiană. Acest concurs are ca scop selectarea celei mai bune soluții în vederea reabilitării peisagere și reactivării Parcului Feroviar Cluj-Napoca, pentru atribuirea contractului de proiectare.

Câștigătorul concursului va obține premiul cel mare reprezentat de valoarea estimată a contractului de proiectare în valoare de 555.450 RON, fără TVA. Pentru proiectul plasat pe locul doi se va oferi un premiu de 35.000 RON, iar pentru cel de-al treilea, de 20.000 RON.

Juriul concursului a fost alcătuit din specialiști cu mare experiență în domeniul lucrărilor de această anvergură, fiind cooptați experți în arhitectură, urbanism și peisagistică cu notorietate internațională:

Membri titulari:

Arh. José Mayoral Moratilla

Arh. Ligia Subțirică

Arh. Vlad Gaivoronski

Arh. Peisagist Vera Dobrescu

Arh. Cristi Borcan

Membrii supleanți:

Arh. Anca Cioarec

Arh. Peisagist Alexandru Ciobota

"Dezvoltarea urbanistică și arhitecturală a orașului prin intermediul selecției de soluții prin concurs deschis este o practică a bunelor intenții, a transparenței decizionale și a selecției pe criterii valorice. Cluj-Napoca arată prin decizia de a apela la acest mod delucru că are maturitatea necesară de a se înscrie în politica europeană de dezvoltare inteligentă a orașelor", transmite municipalitatea.

Competiția se alătură unei serii de concursuri de arhitectură organizate de Ordinul Arhitecților din România alături de Primăria Municipiului Cluj-Napoca, în calitate de promotor, serie care a debutat în noiembrie 2016 cu concursul Turnul Celor Trei Vârste, urmat apoi de concursul Rethinking Someș. În plus, acestor două concursuri li se alătură și Concursul Ethno Park Cluj organizat în primăvara anului trecut de OAR, de această dată alături de Consiliul Județean Cluj.

După finalizarea acestui concurs urmează debutul unei noi competiții: Concurs de soluții Amenajare urbană str. Kogălniceanu, str. Universității și străzile adiacente.

Comenteaza