Când îşi dă demisia Horea Uioreanu

Când îşi dă demisia Horea Uioreanu
Demisia ar duce la alegeri parţiale la CJ. Dar, creştin-liberalii proveniţi din PNL şi PDL încă nu s-au înţeles asupra candidatului. Seplecan îşi doreşte funcţia şi vrea să-i ceară demisia lui Uioreanu dacă el nu rămâne şef la judeţ.

Preşedintele suspendat al CJ, Horea Uioreanu, trimis în judecată pentru fapte de corupţie, ţine în şah toată scena politică clujeană prin faptul că nu-şi dă demisia din funcţia în care a fost ales de clujeni pe valul USL din iunie 2012. Demisia lui Uioreanu ar deschide calea alegerilor anticipate la CJ, în cel mult 90 de zile de la înregistrarea actului. Implicaţiile unui asemenea gest sunt însă uriaşe la nivelul Clujului.

Uioreanu se află în stare de arest din data de 29 mai, iar de atunci a făcut mai multe încercări de eliberare, toate respinse de instanţă, ultima decizie fiind cea de marţi, 29 iulie. Implicaţiile administrative şi politice ale instabilităţii de la CJ le vedem în fiecare zi: activitate bulversată, proiecte întârziate, certuri nesfârşite între cele două tabere care îşi dispută puterea şi mai nou certuri între cei din executiv şi unii consilieri.

Situaţia actuală ar putea atinge maximum şase luni din momentul arestării, dacă Uioreanu nu va fi eliberat din arest între timp. Acesta este termenul pe care legea îl stabileşte pentru ca o asemenea funcţie să nu poată fi exercitată de către cel ales. După şase luni, cel în cauză e demis de drept. În cazul lui Uioreanu au trecut deja două luni şi încă nu şi-a dat demisia.

Nu ar fi primul care trage de timp. Fostul primar al Clujului, Sorin Apostu, a fost arestat în noiembrie 2011 și abia după trei luni, în februarie 2012, şi-a anunţat demisia din funcţie. Întrebat de ZIUA de CLUJ dacă a vorbit cu clientul său despre varianta demisiei din funcţie şi când ar putea fi ea înaintată de Uioreanu, avocatul Tiberiu Ban ne-a spus doar că a discutat despre acest lucru, dar că preşedintele suspendat al CJ nu a luat nici o decizie în acest sens.

Deşi lumea politică clujeană se fereşte să avanseze vreun termen la care Uioreanu ar urma să-şi anunţe demisia, surse din mediul politic au confirmat că acest lucru este o chestiune de zile. "Chiar săptămâna asta și-ar putea  semna demisia", a spus o sursă a ZIUA de CLUJ.

Argumentele unei asemenea variante ar putea fi, printre altele, respingerea zilele trecute a unei noi cereri de eliberare a lui Uioreanu, presiunea PNL faţă de acesta, după un probabil nou eşec al "loviturii de palat" de la CJ, dar şi, o posibilă atitudine de clemenţă pe care ar putea-o aştepta Uioreanu din partea judecătorilor la următoarele termene ale procesului dacă renunţă la importanta funcţie publică pe care încă o deţine.

În condiţiile în care cei de la PNL sunt beneficiari direcţi ai situaţiei de la CJ, prin faptul că în prezent deţin majoritatea şi au, cel puţin teoretic, posibilitatea să-şi numească un reprezentant, pe Mihai Seplecan, în funcţia de vicepreşedinte cu atribuţii de preşedinte, ZIUA de CLUJ l-a întrebat pe liderul interimar al PNL, Marius Nicoară, dacă a discutat cu Uioreanu despre demisie, dar senatorul liberal s-a rezumat doar să spună că „demisia este un act unilateral, iar decizia îi aparţine d-lui Horea Uioreanu".

Întrebat dacă cei din PNL au discutat cu Uioreanu despre varianta demisiei din funcţie, consilierul judeţean Mihai Seplecan a spus: „Vineri (1 august, n .red.) se întoarce din concediu dl. Marius Nicoară. Dacă instabilitatea de la CJ se va menţine iar prefectul va ataca şi noile hotărâri, ce se vor discuta joi, 31 iulie, atunci vom avea o discuţie şi cu domnul Buda şi vom merge la Horia Uioreanu şi îi vom cere să-şi dea demisia. Decizia va fi, însă, a domniei sale".

Cele două mari blocuri politice, cel din jurul PSD şi cel format din PNL şi PDL, se vor bate pentru şefia judeţului în cazul unor alegeri. Consilierul judeţean Mihai Seplecan, care aspiră la funcţia de preşedinte interimar, a declarat: „În cazul în care se va ajunge la alegeri, tinând cont de faptul că PNL a câştigat preşedinţia CJ iar cei din PDL au fost nişte parteneri loiali şi au acceptat ca PNL să dea preşedintele interimar al CJ, vom merge şi în alegeri cu un candidat care să provină din vechiul PNL. Menţionez că am cu colegii din PDL, în special cu domnii Buda, Boc şi Tişe o colaborare foarte bună".

Seplecan speră că şi dacă se va ajunge la vot, tot el să fie candidatul noii alianţe de dreapta formată din PNL şi PDL la şefia judeţului."Am discutat cu dl. Marius Nicoară, co-preşedintele noii alianţe din partea PNL , care mi-a promis că mă va susţine în cadrul partidului în prima fază iar apoi în alegeri", a mai afirmat Seplecan.

Totuşi, Alexandru Coroian, prim-vicepreşedinte al PDL (juridic, fuziunea PNL-PDL nu e finalizată, n. red.) spune că „încă nu s-a discutat nimic cu colegii proveniţi din PNL despre cine va fi candidatul ACL, dacă se va ajunge la alegeri. Înţelegerea cu PNL viza doar acordul nostru pentru ca ei să nominalizeze un candidat pentru funcţia de vicepreşedinte cu atribuţii de preşedinte", a mai spus Coroian.

În mediile politice se discută, însă, faptul că şanse mari pentru a câştiga din nou preşedinţia CJ pentru noua alianţă de dreapta ar avea senatorul Marius Nicoară sau senatorul Alin Ţişe, cei doi fiind foşti ocupanţi ai fotoliului de şef la judeţ. Ambii spun că nu sunt interesaţi în acest moment de această funcţie. „Nu mă interesează. Am un mandat de senator de dus la bun sfârşit. Ar fi multe de spus despre situaţia de la CJ, dar vă spun doar că, dacă nu ar fi tragic, ar fi comic", a declarat Tişe.

Singurii care par să-şi dorească alegeri anticipate la şefia judeţului sunt cei din PSD. Încurajaţi de prima victorie obţinută în alegeri la Cluj, cea la europarlamentare, şi înarmaţi cu muniţia scandalurilor de corupţie în care au fost implicaţi în ultimii ani oameni importanţi din administraţie ai PDL şi PNL, social democraţii clujeni au cerut demisia lui Uioreanu imediat după ce acesta a fost arestat.

„Uioreanu ar trebui să-şi dea demisia. Celor din PNL le convine situaţia actuală. Eu cred că sunt mai multe calcule pe care şi le fac, dar cel mai important este cine ar putea fi candidatul alianţei PNL-PDL", spune liderul PSD Cluj, Remus Lăpuşan. Întrebat cine va fi candidatul PSD, dacă se va ajunge la alegeri, el a afirmat: „Au fost discuţii de principiu în PSD, avem mai mulţi colegi care ar putea să candideze şi să câştige. Vom lua o decizie când va fi cazul". Unul din numele vehiculate este cel al lui Ioan Oleleu, vicepreşedinte al CJ, pe care cei din PNL şi PDL vor să-l schimbe cu Seplecan.

 

 

Comenteaza