Când scăpăm de cozile la parcometrele din centrul Clujului: camere smart, aplicaţie şi card bancar

Când scăpăm de cozile la parcometrele din centrul Clujului: camere smart, aplicaţie şi card bancar

Zilnic se formează cozi la prcometrele din incinta parcărilor din Piaţa Unirii şi Mihai Viteazu, iar asta deoarece la casele de încasat se poate efectua doar plata în numerar. Autorităţile promit soluţii smart până la finele lui 2019. 

 

Zeci de persoane stăteau, marţi, la coadă la parcometrul din incinta parcării cu barieră din Piaţa Unirii din Cluj-Napoca. Întrebat în cadrul matinalului Realitatea FM Cluj despre soluţiile privind această problemă, viceprimarul Dan Tarcea a declarat: "Aceste case de încasat sunt printre primele instalate în municipiu, am încercat să instalăm una extra, dar nu se mai fabrică aceste modele. Timpul de aşteptare a crescut de când s-au modificat tarifele de parcare şi automatele trebuie să dea mai des rest. Am vorbit cu colegii mei de la Serviciul Parcări şi le vom schimba. Se va putea plăti cu cardul, cu telefonul, vor fi inclusiv acele camere care recunosc numărul de înmatriculare, conectate la o aplicaţie. Şoferul va putea introduce numărul maşinii, conectat la un card bancar şi când va ajunge la barieră cu maşina, camera video recunoaşte numărul şi deschide bariera". Noile parcometre ar urma să fie funcţionale până la finele anului 2019. 

Parkingul din Piața Unirii este amplasat în vecinătatea bisericii Sfântul Mihail și are 103 locuri.  Parcarea din Piața Mihai Viteazu are 89 de locuri, este supravegheată video, iar programul este permanent.

Tarifele de parcare în 2019 

30 de minute zona I/1 oră Zona II – 3,5 lei (a fost 2 lei în 2018 și 2017)
1 oră zona I/2 ore Zona II – 7 lei (5 lei a fost în 2018, 4 în 2017)
2 ore zona I/4 ore Zona II – 14 lei (10 lei a fost în 2018, 8 lei în 2017)

Parcometre cu panou solar la Cluj-Napoca. Au costat 2.6 milioane lei

Primele 40 de parcometre din lotul de 100 au fost instalate, la început de ianuarie 2019, în zona I și sunt funcționale. Alte 40 urmează să fie instalate în curând şi 20 anul viitor. Valoarea totală a achiziției este de 2,59 milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată. Acestea funcționează în regim autonom, cu energie solară, fiind dotate cu acumulatori reîncărcabili, care să asigure funcționarea sustenabilă și independentă. Parcometrele permit ca modalitate de plată: card bancar contactless, plata cu monede și carduri preplătite. Automatul nu dă rest

 

Comenteaza