Foto A început The Dietitian 2025. Profesioniștii în nutriție se reunesc la Cluj pentru sesiuni de top și implicare socială

A început The Dietitian 2025. Profesioniștii în nutriție se reunesc la Cluj pentru sesiuni de top și implicare socială
A început The Dietitian 2025. Profesioniștii în nutriție se reunesc la Cluj pentru sesiuni de top și implicare socială
A început The Dietitian 2025. Profesioniștii în nutriție se reunesc la Cluj pentru sesiuni de top și implicare socială
A început The Dietitian 2025. Profesioniștii în nutriție se reunesc la Cluj pentru sesiuni de top și implicare socială
A început The Dietitian 2025. Profesioniștii în nutriție se reunesc la Cluj pentru sesiuni de top și implicare socială
A început The Dietitian 2025. Profesioniștii în nutriție se reunesc la Cluj pentru sesiuni de top și implicare socială
A început The Dietitian 2025. Profesioniștii în nutriție se reunesc la Cluj pentru sesiuni de top și implicare socială
A început The Dietitian 2025. Profesioniștii în nutriție se reunesc la Cluj pentru sesiuni de top și implicare socială
A început The Dietitian 2025. Profesioniștii în nutriție se reunesc la Cluj pentru sesiuni de top și implicare socială

The Dietitian 2025 a debutat, joi, la Cluj-Napoca, marcând cea de-a treia ediție a conferinței dedicate profesioniștilor în nutriție. 

Cea de-a treia ediție a conferinței The Dietitian 2025 a început la Cluj, reunind peste 400 de profesioniști în nutriție și sănătate. Evenimentul combină sesiuni educative de top cu implicare socială, taxele de participare fiind direcționate către Programul CARE 2026, inițiativa care oferă consiliere nutrițională gratuită persoanelor vulnerabile.

Sute de profesioniști în nutriție și sănătate la evenimentul de la Cluj

„Este un eveniment prin care sărbătorim profesia de nutriționist-dietetician și promovăm multidisciplinaritatea, colaborarea în echipa medicală și sprijinul pacienților. Pe scena de astăzi și de mâine vor urca medici și dieteticieni care lucrează împreună în managementul obezității, al tulburărilor gastrointestinale sau în boli neurodegenerative. Astfel de evenimente ne ajută să fim conectați unii cu alții, să învățăm din experiențe și să ne pregătim continuu”, a declarat pentru Ziua de Cluj, dr. Laura Gavrilaș, șef de lucrări la UMF Cluj și președintele Asociației Dieteticienilor din România.

Nutriția și dietetica sunt profesii tinere în România, cu prima promoție de licență absolventă în 2011, dar devin tot mai implicate în actul medical.

„Abia acum primele generații ating maturitatea profesională și pot împărtăși experiența lor colegilor mai tineri. Astăzi, toți cei care urcă pe scenă sunt specialiști care duc mai departe domeniul prin practica lor zilnică. Când vorbim de prevenție și dietoterapie, nutriția are un rol esențial. Comunitatea medicală începe să înțeleagă că dieteticienii fac parte din echipa multidisciplinară și sunt necesari în actul medical”, a explicat dr. Laura Gavrilaș.

De la începuturi la maturitate: povestea nutriției în România

Prof. univ. dr. Doina Miere, unul din fondatorii specializării Nutriție-Dietetică din țara noastră, a primit în cadrul evenimentului titlul de membru de onoare al Asociației Dieteticienilor din România. În deschiderea conferinței, Doina Miere povestit cum au fost începuturile specializării în nutriție în țara noastră.

„Inițial, nutriția nu era recunoscută la adevărata ei valoare, nici la nivel academic, nici în rândul societății. În anii ’90 am avut prima experiență internațională la Valencia, unde am văzut cum funcționează profesia de dietetician în echipa medicală. Această experiență m-a încurajat să dezvolt un program similar acasă. Chiar dacă pare greu de înțeles acum, la nivelul anilor 2000, nutriția nu era apreciată la justa ei valoare în România. Nici la nivel academic și medical, dar nici la nivelul societății. În jurul anului 2005 am considerat că a venit momentul oportun să lansăm oficial programul de nutriție și dietetică în cadrul universității. Ne-am documentat temeinic asupra curriculumului european și internațional și am adaptat modelul pentru România, astfel încât programul să fie integrat în cadrul universitar și să formeze profesioniști competenți, pregătiți pentru practica medicală și pentru implicarea în echipe multidisciplinare”, a relatat prof. univ. dr. Doina Miere.

Potrivit acesteia, programul universitar joacă un rol crucial în dezvoltarea domeniului - UMF Cluj formează dieteticieni atât prin programul de licență, cât și prin masteratul Nutriție și Calitatea Vieții, completând pregătirea profesională.

„Dieteticienii sunt profesioniști capabili să contribuie la sănătatea publică și aștept cu mare interes să fie recunoscuți ca membri importanți ai echipei medicale. Prima promoție de licență a avut loc în 2011, iar acum avem generații de tineri profesioniști pasionați, care se integrează în domenii esențiale precum cardiologia, pneumologia sau neurologia. Nutriția este un element central al sănătății, iar importanța ei este tot mai recunoscută.
La UMF Cluj am coordonat programul de nutriție și dietetică timp de 16 ani, avem atât programe de licență, cât și de masterat, care pregătesc dieteticieni competenți care pot practica în spitale, clinici private sau cabinete de specialitate. De asemenea, studenții noștri desfășoară proiecte educative în școli, contribuind la promovarea nutriției încă din copilărie. Evoluția acestei specialități este dovada maturizării profesiei în România și a importanței tot mai mari a dieteticienilor în sistemul de sănătate”, a declarat prof. univ. dr. Doina Miere pentru Ziua de Cluj.

Rolul vital al nutriționiștilor în sistemul medical și pericolele dietei „de pe internet”

Decanul Facultății de Asistență Medicală și Științe ale Sănătății din cadrul UMF Cluj a explicat rolul vital al nutriționiștilor în sistemul medical.

„Nutriția este o parte esențială a actului medical. Nicio activitate într-un spital sau cabinet nu poate fi completă fără asistente, tehnicieni sau dieteticieni. Dacă intri într-un spital, din cinci oameni, doar unul este medic; ceilalți patru contribuie esențial la îngrijirea pacientului. Dieteticienii trebuie incluși în echipele multidisciplinare, pregătind meniurile pacienților și adaptând alimentația în funcție de starea lor. Este foarte important ca fiecare secție clinică să aibă un nutriționist care să sprijine pacientul direct și să colaboreze cu restul echipei medicale”, a spus conf. dr. Cosmin Caraiani.

Medicul a subliniat pericolele consultării informațiilor nesigure de pe internet în ceea ce privește dietele și nutriția.

„Tot timpul pacienții întreabă ce să mănânce și ce este sănătos. Dar consultarea internetului poate fi periculoasă. Mulți pacienți caută răspunsuri rapide pe internet, însă informațiile sunt adesea contradictorii și pot fi chiar dăunătoare. Toată lumea poate să dea sfaturi - ce să se mănânce, cum să se mănânce, dar foarte puțini oameni dau sfaturi reale și bune pentru pacient. Cred că este foarte important ca fiecare secție clinică sau aproape fiecare secție clinică să aibă un nutriționist care stabilească meniul pacienților, să ofere sfaturi corecte și personalizate. Rolul lor în echipa multidisciplinară este la fel de important ca al medicilor sau asistentelor medicale”, a spus conf. dr. Cosmin Caraiani.

Nutriția în sport: lecții de la Horia Tecău

Prima zi a conferinței l-a avut ca invitat special pe sportivul Horia Tecău, vicecampion olimpic și triplu campion de Grand Slam, care a vorbit despre cât de importantă este partea de nutriție în sport.

„Prima persoană care modelează un copil este părintele care îl susține. În cariera mea, susținerea părinților și a antrenorilor a fost esențială. Alimentația și disciplina sunt vitale pentru performanța sportivă. Tot ce mănânci trebuie să fie adaptat programului de antrenament, simplu, sigur și echilibrat. Privind în urmă, continuitatea și longevitatea în carieră cred că se datorează mult alimentației și atenției acordate nutriției. La 20 de ani, ai energie și senzația că poți face orice, dar diferența majoră se simte după 25-26 de ani, când sportul devine mult mai precis și evaluările sunt detaliate. Nutriția, pregătirea fizică și antrenamentele trebuie să fie calibrate pentru a obține avantajul maxim. În anii ’90, la început, recomandările erau simple – de exemplu, un energizant sau zahăr pe o felie de pâine înainte de antrenament. Acum, lucrurile sunt mult mai precise: evaluările fizice, analizele de sânge, teste de intoleranțe sau analize genetice permit o nutriție personalizată”, a spus Horia Tecău.

Conferința The Dietitian 2025 reafirmă maturitatea și relevanța profesiei de dietetician în România, punând accent pe educație continuă, colaborare multidisciplinară și responsabilitate socială, prin implicarea în Programul CARE 2026.

Comenteaza