Când vor putea circula taxi-urile pe benzile de bus din Cluj

Când vor putea circula taxi-urile pe benzile de bus din Cluj

Taximetrele ar putea circula pe benzile dedicate mijloacelor de transport în comun din Cluj-Napoca, inițiativă susținută de edilul Emil Boc. 

Propunerea a fost făcută de primarul Emil Boc şi aşteaptă aviz de la comisia de circulaţie:

"Decizia se află pe agenda comisiei de circulaţie şi va fi analizată în şedinţele următoare. Deocamdată, decizia comisiei a fost să obişnuim lumea cu autobuzul, pentru a intra în mentalul colectiv. Eu, personal, susţin demersul. La fel cum este şi în Europa Occidentală, autobuzul, bicicleta, troleibuzul şi taximetrul trebuie să aibă bandă dedicată pentru că fac parte, într-o formă sau alta, din sensul larg al mijloacelor de transport în public. La noi e mai bine să le facem pe rând, pentru că lumea nu este obişnuită.

Am propus comisiei de circulaţie ca pe banda dedicată de aproape 3 kilometri din Gheorgheni până pe Memorandumului, să deschidem această posibilitate de acces şi pentru taximetre. Comisia îmi va da un aviz, pozitiv sau negativ, la această propunere", a declarat edilul Clujului, la emisiunea Ziua Live.

Proiect pilot în Gheorgheni 

Amintim că primarul Emil Boc a declarat, în mai 2019, că ia în calcul şi posibilitatea introducerii unui proiect pilot, pe durata a şase luni, pentru a oferi acces taxiurilor cu pasageri pe banda dedicată transportului în comun din Gheorgheni. 

"Astăzi, benzile dedicate sunt pentru autobuze şi pentru biciclete. În Gheorgheni, am spus, ca propunere personală (să circule şi taximetrele, n. red.), pentru că în Gheorgheni încă nu sunt atât de multe autobuze pe linia de transport în comun, mai ales pe plecarea din Gheorgheni, dar propunerea e neaprobată de comisia de circulaţie.

Am propus ca acolo să se ia în considerare se începem un proiect pilot, de şase luni, să vedem cum funcţionează, pe banda de transport în comun dedicată. Nu am reuşit să obţin încă aprobarea comisiei de circulaţie, înţeleg reticenţa acesteia", a declarat Emil Boc.

Boc propune 200 de licențe pentru taxiuri electrice

Edilul Clujului propune ca legislaţia să fie modificată în aşa fel încât consiliilor locale din oraşele mari din România să le fie permis să elibereze între 100 şi 200 de autorizaţii de taximetrie special destinate maşinilor electrice.

"După autobuze, troleibuze, tramvaie, dorim să încurajăm şi taximetrele să devină electrice. Astăzi, noi nu avem cadru legal pentru a emite autorizaţii de taxi pentru taximetrele electrice. Propunem ca legislaţia naţională să fie modificată, pentru a suplimenta numărul de autorizaţii de taxi pentru cele electrice. În Cluj-Napoca avem patru taximetre la 1.000 de locuitori, deci ar trebui să avem 1.300 de autorizații.

Când a apărut legea, erau 3.000 de taximetre și legea lăsa posibilitatea să se ajungă la 1.300, prin neeliberarea altora noi. Azi avem 2.500 de licențe, dar ar trebui să avem 1.300. Legea nu ține cont de particularitățile marilor aglomerări urbane.

Noi propunem 100-200 de taximetre electrice la comunităţi peste 250.000 de locuitori. Azi nu avem cadrul legal, dar vom propune să ni se permită să eliberăm mai multe autorizații, special destinate taximetrelor electrice", a declarat Emil Boc, la Ziua Live.

Comenteaza