Cartodromul din Gheorgheni va dispărea. „Nu se poate construi, terenul e în litigiu”

Cartodromul din Gheorgheni va dispărea. „Nu se poate construi, terenul e în litigiu”
Primăria clujeană vrea să ofere aproape 10 hectare de pământ din cartierul Gheorgheni sportului şi culturii. Unii spun însă că terenul nu ar aparţine municipiului.

Municipalitatea se pregăteşte să scoată la licitaţie construirea unui parc care să rivalizeze cu actualul Babeş/Iuliu Haţieganu. Complexul cultural şi sportiv din cartierul Gheorgheni ar urma să aibă aproape 10 hectare, mai exact 93.660 metri pătraţi, şi să conţină o sală polivalentă, un amfiteatru în aer liber, terenuri de minifotbal, tenis de câmp, piste de alergare, de role şi de biciclete, ba chiar şi un parc de aventură.

Proiectul tehnic a fost deja întocmit de societatea Civitas Proiectare şi s-a obţinut autorizaţia de construire, iar în prezent se lucrează la caietul de sarcini pentru licitație. Practic, dacă nu apar contestaţii, lucrările ar urma să înceapă la primăvară.

Complexul ar urma să coste peste 26 de milioane de lei, iar banii trebuie să vină de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. În 21 ianuarie, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Liviu Dragnea, şi cel al Tineretului şi Sportului, Gabriela Szabo, au anunţat că susţin financiar acest proiect, alături de alte 51 de obiective sportive din întreaga ţară, pentru care guvernul va plăti în total 103 milioane de euro.

Noul complex va fi construit peste actualul cartodrom, unde mulţi dintre şoferii clujeni au învăţat să parcheze sau să pornească din rampă. O bucată din acest cartodrom era concesionată către clubul sportiv şi şcoala de karting Gokart Motor Sport, iar cel care le conduce, Mihai Cornea, este sceptic în ceea ce priveşte şansele ca primăria să construiască în curând în Gheorgheni.

„Sunt două probleme pe care le vor întâmpina cei de la primărie. Mai întâi, există un litigiu pe terenul de acolo şi nu vor putea construi decât dacă vor comite un abuz. Terenul revendicat este chiar pe mijlocul cartodromului. Cei de la primărie nu au acte pe teren şi ştiu de litigiu, de aceea - în ultimii ani - nici nu mi-au mai luat bani, deşi sunt chiriaşul lor. De altfel, datorită acestui litigiu nu s-au construit blocuri acolo. În perioada boom-ului imobiliar, au existat influenţe uriaşe pentru ridicarea unor clădiri acolo", a spus Cornea.

Al doilea motiv pentru care nu se poate construi noul complex ar fi o prevedere legală privind bazele sportive. „Potrivit legii, nu se poate schimba destinaţia unui teren de sport decât dacă se construieşte altul, de acelaşi profil, într-un alt amplasament. Adică ei nu pot pune în locul cartodromului o pistă de role. Viceprimarul Gheorghe Şurubaru mi-a promis o altă locaţie pentru cartodrom, dar cu jumătate de gură.

Vreau să vă spun că acesta este singurul cartodrom din zonă şi unul dintre puţinele din Transilvania. Vin să se antreneze aici chiar şi sportivi din Satu Mare sau din Maramureş. Noi avem chiar acum doi băieţi cu care mergem la campionate naţionale. Eu spun că se putea proiecta un cartodrom în cadrul acestui complex, nu să îl distrugă pe cel care există şi să pună altceva în loc", a subliniat fondatorul Gokart Motor Sport.

Contactaţi de ZIUA de CLUJ pentru a oferi un punct de vedere privind situaţia terenului, reprezentanţii primăriei nu au furnizat niciun răspuns până la ora publicării materialului.

Pe un hectar al terenului din Gheorgheni, administraţia clujeană intenţiona să amenajeze în parteneriat cu Compania Naţională de Investiţii un complex de polo. Amenajarea terenului a încărcat însă costurile standard ale acestui obiectiv cu peste 30%, motiv pentru care CNI a retras finanţarea. În bugetul pe 2013, primăria a nominalizat fonduri pentru amenajarea bazei sportive din Gheorgheni, 2 milioane de lei. Conform estimărilor primarului Emil Boc, baza sportivă trebuia să fie finalizată în 2014.

Paletă largă de sporturi în noul complex

Noul complex sportiv va avea o sală polivalentă fără tribune, un amfiteatru de 400 de locuri, în aer liber, terenuri sportive (minifotbal, tenis de camp, baschet, volei pe nisip, badminton, skate-park, escaladare, fitness, loc de joacă pentru copii, parc aventura, paintball, piste pentru alergare, role simple şi de viteză şi biciclete), alte amenajări: spaţii verzi şi plantaţii, suprafeţe carosabile, împrejmuri şi porţi de acces, parcaje, iluminat exterior, zonă de recreere picnic, mobilier specific parcurilor - bănci, coşuri de gunoi, dar şi spaţii verzi. Primăria şi-a propus să menţină plantaţiile existente şi să le dezvolte prin plantarea de arbori şi arbuşti ornamentali şi de flori.

Comenteaza