Case pentru familii de la Pata Rât şi chirii plătite de Primăria Cluj pentru persoane nevoiaşe

Case pentru familii de la Pata Rât şi chirii plătite de Primăria Cluj pentru persoane nevoiaşe

Un număr de 64 de familii beneficiază de avantajezele politicilor de incluziune socială din Cluj-Napoca. Pentru 35 au fost costruite case pe bani norvegieni, iar pentru alte 29 Primăria plăteşte parţial sau integral chiria lunară.

Programul prin care municipalitatea clujeană plăteşte parţial sau integral chiria persoanelor cu venituri mici, aflate în stare de marginalizare socială, a victimelor violenţei domestice sau a tinerilor proveniți din structurile Protecției Copilului (DGASPC), începe să dea roade. Conform viceprimarului Dan Tarcea, până în prezent, au fost depuse 43 de dosare, dintre care 29 au fost aprobate, iar 14 sunt deja în plată.

"Este un bun început şi sper ca oamenii să se mobilizeze mai tare, punctajul necesar este uşor de obţinut, principala condiţie este ca aceste persoane să aibă un loc de muncă pentru a-şi putea plăti utilităţile. Încă există o reticenţă de a se muta, de a ieşit din acea zonă de marginalizare socială", a declarat Tarcea pentru un post de radio local.

Condițiile de bază prevăd ca solicitantul să fi locuit în Cluj în ultimii trei ani, să nu aibă locuință proprie sau să nu fi înstrăinat o locuință în ultimii 10 ani și să nu fi executat pedeapsa cu închisoarea. Prin venituri mici a fost luat ca referință nivelul de 1082 de lei pentru persoanele singure sau 783 de lei/membru de familie.

Vor fi luați în calcul și tinerii până la 26 de ani proveniți din structurile DGASP Cluj, care au venituri lunare de până în 1500 de lei. În funcție de punctajul obținut, ajutorul pentru plata chiriei poate varia între 900 și 1.400 de lei. Ajutorul va fi acordat pe o perioadă de un an, cu posibilitate de prelungire la doi ani.

Proiectul se bazează pe strategia de dezvoltare a municipiului Cluj-Napoca în perioada 2014-2020, unde se prevede numărul mic al stocului de locuințe sociale de care dispune statul român, circa 1.500, adică sub 1,2% din totalul locuințelor din oraș. Bugetul programului pentru anul 2018 este de 500.000 de euro.

Tot pentru a ajuta familiile nevoiaşe, în special cele din zona Pata Rât, au fost construite un număr de 35 de case pe fonduri norvegiene. "Casele sunt doate şi utilate cu tot ceea ce este necesar unei familii. 33 de familii sunt foarte bucuroase cu noua situaţie, 2 nu s-au prea acomodat. Tot ceea ce trebuie să facă este să-şi plătească utilităţile", a subliniat viceprimarul Clujului.

 

Comenteaza