Cât ar costa reabilitarea Cetăţuii

Cât ar costa reabilitarea Cetăţuii
Autorităţile clujene au dat startul punerii în valoare a unuia dintre atuurile naturale majore ale municipiului, după ce acesta a fost neglijat ani în şir. Zona Cetăţuii este acum neîntreţinută, devastată de alunecări de teren şi cu imaginea blocată de cabluri.

Administraţia locală a negociat să folosească un teren de peste 2.600 de mp de pe Cetăţuie, după negocieri cu proprietarii (Banca Transilvania şi Unita Turism) şi intenţionează să demareze un studiu de fezabilitate care să pună pe tapet investiţia necesară creşterii atractivităţii zonei.

Cel puţin aşa a explicat pentru ZIUA de CLUJ, Radu Moisin, liderul grupului PDL din consiliul local. „Din păcate, Primăria are proprietăţi neînsemnate, fără valoare, pe Dealul Cetăţii. Cea mai bună zonă este în proprietate privată, vorbesc din perspectiva valorificării acesteia pentru a-i atrage aici pe turişti. Nu ştiu exact ce suprafaţă avem pe Cetăţuie, dar ştiu că deţinem o parte din platou şi dealul până la proprietăţile de pe Dragalina, însă la limita laterală, spre oraş. Intenţia este să reabilităm spaţiul verde, să amenajăm o zonă pentru un teatru de vară, să refacem iluminatul şi alte dotări aferente", a explicat Moisin. Acesta a adăugat că în acest sens au fost demarate negocierile cu proprietarii terenurilor de pe Cetăţuie din zona hotelului Belvedere (Unita Turism sau Banca Transilvania) pentru a obţine o suprafaţă de teren care să facă posibile planurile administraţiei locale de reabilita zona şi de a creşte gradul său de atractivitate.
Consilierii locali din Cluj-Napoca vor discuta la şedinţa de mâine un proiect de hotărâre privind încheierea unui contract de uzufruct pentru un teren de peste 2.600 de mp situate în partea de sud-est al platoului Cetăţuie şi a hotului Belvedere, după negocierile cu proprietarii, din ultimele două săptămâni. Contractul de uzufruct ar urma să fie încheiat cu titlu gratuit între Primăria Cluj-Napoca şi proprietarii zonei - Unita Turism Holding, BT Leasing Transilvania SA şi Banca Transilvania. "Încă nu am studiat proiectul de hotărâre, însă pot spune că terenul în cauză ne ajută cu planurile de reabilitare a zonei. Vrem un teatru de vară şi dotări specifice unui spaţiu verde. În acest sens vom demara la nivelul primăriei un studiu de fezabilitate care să pună pe tapet intervenţiile care trebuie făcute pe terenul de la Cetăţuie, dar şi costurile acestora. Vorbim despre proprităţiţe aflte în domeniul public", a spus Moisin. Consiliul Local a aprobat în urmă cu două săptămâni demararea negocierilor în această direcţie.

Primăria a iniţiat încă din februarie, în mandatul edilului Radu Moisin, o serie de dezbateri publice pentru valoarificarea Dealului Cetăţuii. Discuţiile au pus pe tapet necesitatea demarării unui plan urbanistic de zonă protejată, intervenţii de stabilizare a versantului, legături mai bune cu oraşul, amenajarea unui teatru de vară şi colaborarea proprietarului privat din zonă, Unita, ce deţine jumătate din suprafaţă. În vara acestui an, Ordinul Arhitecţilor din România - Filiala Transilvania (OART) a organizat în zonă şi o şcoală de vară pentru studenţi, cu sprijinul Primăriei. Din analizele studenţilor a reieşit starea degradată în care se află Dealul Cetăţuii, invadat de vegetaţie şi cu monumentele care necesită intervenţii de restaurare. Mai mult, studenţii au făcut propuneri de intervenţii care se pot realiza, dar şi sugestii de utilizare a locului: zona ar putea primi un punct de informare turistică, spaţii de cultură, există posibilitatea de amenajare a unei scene şi a unei zone de spectacol în sistem de amfiteatru în aer liber. Intervenţiile majore pe care le reclamă Cetăţuia pot fi stabilite doar în urma unui concurs de idei, prin propunerile unor specialişti - este soluţia dată de arhitecţii clujeni pentru salvarea citadelei oraşului. Pentru a trage un semnal de alarmă privind Cetăţuia şi punerea sa în valoare, OART a organizat în zonă şi un eveniment în perioada 5-7 octombrie - Scena Cetăţii.

Primarul Emil Boc s-a declarat un susţinător al concursului de soluţii pentru reabilitarea şi punerea în valoare a Cetăţuii. Edilul nu putut fi însă contactat în cursul zilei de ieri pentru a da mai multe detalii legate de planurile primăriei privind Cetăţuia. Nici purtătorul de cuvânt al primăriei, Oana Buzatu, nu a fost disponibilă pentru a preciza cât teren deţine primăria pe Dealul Cetăţii.

 

Comenteaza