Câţi bani primeşte Clujul din fonduri europene şi la ce vrea să îi folosească

Câţi bani primeşte Clujul din fonduri europene şi la ce vrea să îi folosească
Aproximativ jumătate din banii pe care ar urma să îi primească municipiul de la Bruxelles vor fi cheltuiţi pe un singur proiect.

Clujul îşi pregăteşte proiectele pentru exerciţiul financiar (întârziat) 2014-2020 al Uniunii Europene. Ovidiu Cîmpean, directorul Direcţiei de dezvoltare locală şi management de proiecte a Primăriei Cluj-Napoca, a explicat luni, la REALITATEA FM Cluj, care sunt principalele obiective de investiţii ale municipiului.

45

de milioane de euro, sumă nerambursabilă, ar urma să fie dedicată Clujului pe axa 4, dedicată polilor de dezvoltare.

Aproximativ jumătate din banii care revin oraşului ar urma să fie cheltuiţi pentru dotarea parcului de vehicule al Companiei de Transport Public Cluj-Napoca. "Traficul este una dintre cele mai importante probleme din oraş, aşa o resimţim şi noi, la nivelul municipalităţii. O parte importantă din finanţarea europeană va merge către mobilitate urbană, conform priorităţile din Planul de Mobilitate Urbană Durabilă.

20-25 de milioane de euro sunt prevăzuţi pentru achiziţionarea de noi mijloace de transport. Dorim modernizarea întregii flote a CTP. E nevoie ca toate mijloacele să fie curate, confortabile şi dotate, pentru a-i descuraja cât mai mult pe clujeni să folosească maşina personală", a spus Câmpean.

50

este cifra aproximativă a achiziţiilor de vehicule avută în vedere de municipalitate pentru modernizarea parcului CTP; vorbim despre 8-10 tramvaie, 20 de troleibuze şi 20 de autobuze electrice.

O altă parte din sumă este destinată realizării de parkinguri de tip park and ride. "Aceste parcări ar urma să fie construite la marginea oraşului şi cu acces la mijloacele de transport; costul parcării ar urma să includă şi un bilet pentru mijloacele de transport în comun. Astfel de parkinguri sunt eligibile pe fonduri europene. Încercăm să construim parkingul subteran de la Billa, depinde de negocierile cu proprietarii terenului, şi mai avem un astfel de garaj în plan pe Bulevardul Muncii", a explicat Cîmpean.

Directorul din Primăria Cluj-Napoca a dezvăluit că se poartă discuţii cu Ministerul Dezvoltării Regionale privind eligibilitatea unor proiecte în curs de desfăşurare. Dacă răspunsul va fi favorabil, Clujul doreşte să continue proiectul de pietonalizare a Pieţei Unirii cu bani europeni. În plus, se doreşte şi pietonalizarea străzii Mihai Kogălniceanu.

DECLARAŢIE
"Avem alocaţi undeva la 45 de milioane de euro pe axa 4, dedicată polilor de dezvoltare, bani nerambursabili. La mijlocul termenului se face o evaluare între municipiile reşedinţă de judeţ, iar dacă unele nu îşi cheltuie banii, sumele rămase se vor împărţi către cele care şi-au finalizat proiectele. Noi avem pregătite proiecte în valoare totală de 90 de milioane de euro"
Ovidiu Cîmpean, directorul Direcţiei de dezvoltare locală şi management de proiecte a primăriei

Emisiunea a fost transmisă LIVE pe FACEBOOK, pe pagina ZIUA de CLUJ. O puteţi urmări AICI.

Comenteaza