Câtor persoane le plăteşte chiria Primăria Cluj. Bugetul este de jumătate de milion de euro

Câtor persoane le plăteşte chiria Primăria Cluj. Bugetul este de jumătate de milion de euro
| Foto: Primaria Cluj-Napoca

Programul prin care municipalitatea clujeană plăteşte parţial sau integral chiria persoanelor cu venituri mici, aflate în stare de marginalizare socială, a victimelor violenţei domestice sau a tinerilor proveniți din structurile Protecției Copilului (DGASPC), începe să dea roade. 

Conform primarului Clujului, Emil Boc, până în prezent au fost aprobate 14 dosare, 5 sau 6 sunt în lucru şi alte câteva au fost respinse. "Programul a fost lansat abia de o lună, durează până ce informaţia ajunge la persoane, până ce acestea îşi depun dosarul, urmează perioada de analiză... Mă bucur că am semnat primele cereri", a spus Boc, la Realitatea FM Cluj. Bugetul municipalităţii pentru 2018 pentru acest program este de o jumătate de milion de euro. 

Condițiile de bază prevăd ca solicitantul să fi locuit în Cluj în ultimii trei ani, să nu aibă locuință proprie sau să nu fi înstrăinat o locuință în ultimii 10 ani și să nu fi executat pedeapsa cu închisoarea. Prin venituri mici a fost luat ca referință nivelul de 1082 de lei pentru persoanele singure sau 783 de lei/membru de familie.

Vor fi luați în calcul și tinerii până la 26 de ani proveniți din structurile DGASP Cluj, care au venituri lunare de până în 1500 de lei. În funcție de punctajul obținut, ajutorul pentru plata chiriei poate varia între 900 și 1.400 de lei. Ajutorul va fi acordat pe o perioadă de un an, cu posibilitate de prelungire la doi ani.

Proiectul se bazează pe strategia de dezvoltare a municipiului Cluj-Napoca în perioada 2014-2020, unde se prevede numărul mic al stocului de locuințe sociale de care dispune statul român, circa 1.500, adică sub 1,2% din totalul locuințelor din oraș. Primarul Emil Boc a explicat că se subvenţionează partea de chirie pentru ca beneficiarii să îşi poată găsi un loc de muncă, să poată răzbi, să îşi poată întreţine familiile.

Comenteaza