Cazinoul a luat-o pe urmele fratelui Conti

Cazinoul a luat-o pe urmele fratelui Conti
Bijuteria din parcul central a început să se degradeze la jumătate de an de la finalizarea lucrărilor de modernizare.

Clădirea cazinoului face faţă cu greu, după restaurare, condiţiilor meteo la începutut de 2013. Cititorii ZIUA de CLUJ au sesizat situaţia încă din octombrie, însă primăria a refuzat să ia în calcul aceste plângeri. Tencuiala se decojeşte, chiar dacă, după cum explicau proiectanţii, s-a ales o "învelitoare" mai scumpă pentru a da farmecul de epocă clădirii utilizate în special ca spaţiu expoziţional şi de conferinţe.

Reabilitată din bani europeni la pachet cu parcul central, prin lucrări de 4 milioane de euro executate de constructorii de la ACI Cluj, clădirea cazinoului dă semne de oboseală. În mijloc de ianuarie, la faţa locului obiectivul pare mai degrabă neterminat, dacă este să priveşti asfaltul amestecat cu tencuială din vecinătate. În realitate, aerul din anii 1920 pe care trebuia să-l îmbrace clădirea a devenit realitate, pentru că imobilul este în plin proces de degradare. Gândită de acelaşi architect, Pakey Lajos, care a proiectat şi clădirea fostului hotel Continental din centrul oraşului, recent modernizată, "bijuteria" din parc urmăreşte parcursul clădirii din centrul Clujului, aflată într-o stare avansată de degradare.

Clujenii au semnalat redacţiei ZIUA de CLUJ încă din vară problemele legate de modul în care s-au efectuat lucrările la cazinoul din parc. Potrivit imaginilor furnizate de aceştia, elementele de ghips şi tencuiala erau avariate. Reprezentanţii primăriei au ignorat informaţiile şi cererile ZIUA de CLUJ, formulate încă din octombrie, la care nu au furnizat niciun răspuns.

Proiectanţii obiectivului, Biroul de Arhitectură şi Urbanism, dar şi reprezentanţii primăriei au organizat mai multe vizite de şantier în perioada 2011-2012 (cea în care au fost efectuate lucrările de modernizare) pentru a demonstra că acestea sunt de calitate şi merită toţi banii. Mai mult, proiectanţii explicau că pentru clădire s-a ales o tencuială mai scumpă dar specifică restaurărilor, care va conferi clădirii un aspect de învechit. Primăria a transmis public că lucrările de la cazinou sunt în garanţie şi că va da comandă constructorilor să le remedieze.

Constructorii de la ACI Cluj vor face, pe cheltuială proprie, intervenţiile necesare, imediat ce vremea o va permite, a dat asigurări conducerea companiei. „Orice lucrare necesară, orice reparaţii care trebuie realizate vor fi făcute pe cheltuiala noastră. Vom face intervenţiile de care este nevoie imediat ce se încălzeşte. Problemele sesizate se referă la o suprafaţă mică, la o zonă unde a fost tencuială veche. O parte dintre lucrările făcute la clădirea cazinoului sunt de restaurare; sunt reparaţii, nu lucrări noi", a menţionat Dorin Aşchilean, directorul general al ACI Cluj. „Lucrările executate au fost executate bine", a completat Aşchilean

Proiectul de reabilitare a Parcului Central şi a cazinoului, finanţat din bani europeni, are o valoare de 7 milioane de euro, din care lucrările prestate de ACI s-au cifrat la 4 milioane, la care se adaugă două contracte suplimentare de lucrări, plătite din banii primăriei, de 46.000 de euro. Despre aceste lucrări municipalitatea nu a precizat de ce au fost necesare.

 

 

Comenteaza