Ce ar putea învăţa Capitala de la Cluj în materie de administraţie. Din perspectiva unui bucureştean

Ce ar putea învăţa Capitala de la Cluj în materie de administraţie. Din perspectiva unui bucureştean
Vice a publicat un articol intitulat "Opt lucruri mișto pe care București ar trebui să le ia de la alte orașe din România". Clujul este unul din modele analizate.

Staţiile de taxi cu gard

În Cluj-Napoca, au rezolvat măcar parțial problema prin montarea de garduri în unele stații de taxi, ca un fel de separeu care te obligă să îl iei pe primul. Faza e că asta îl obligă și pe taximetriști să te ia, fie că vor sau nu. Dacă nu vrea să te ia primul din față, asta înseamnă că ăilalți trebuie să stea degeaba după el, fără curse. Și probabil singurul lucru de care s-ar putea teme un taximetrist bucureștean, ar fi mai mulți taximetriști bucureșteni.

Parcările unde plăteşti dar şi primeşti

În Cluj Napoca, lucrurile sunt drastice. Acolo nu mai există parcări fără plată, nici măcar pentru locatari. Și în Sibiu am văzut că se fac, totuși, prețuri speciale pentru locatari, care sunt modice, dar măcar asigură că nu-și lasă niciun ghiolban rabla în fața blocului aiurea.

Program în timp real al autobuzelor

În Cluj-Napoca și în Timișoara, am văzut multe sisteme d-astea de afișaj în timp real a orarului autobuzelor. Până la urmă, e ceva elementar, un lucru pe care ar trebui să-l știi ca turist. De fiecare dată când am fost în Cluj Napoca, venea transportul în comun la secundă, conform afișajului. Hai că se poate.

Proiecte prin care cetăţenii să decidă unde se duce banul Primăriei

S-a făcut în Timișoara, Iași și Cluj-Napoca, iar spre finele anului s-a încercat și în București. Din păcate, bugetul total este doar de patru milioane de euro, cumva o glumă raportată la banii pe care îi cheltuie în mod normal Primăria pe tot felul de cretinătăți cu ie, naționalism și Antena 3.

Articolul integral AICI.

Comenteaza