Ce gafă! Un consilier județean al Clujului și-a votat fiul într-un consiliu de administrație din subordinea instituției: „Asta e, îmi asum greșeala”

Ce gafă! Un consilier județean al Clujului și-a votat fiul într-un consiliu de administrație din subordinea instituției: „Asta e, îmi asum greșeala”
| Foto: ZIUA de CLUJ

Este vorba de consilierul județean al PNL, Gheorghe Iancu, care s-a trezit implicat într-un conflict de interese, după ce a votat o hotărâre a forului administrativ județean prin care fiul său, George Iancu, a fost numit în funcția de administrator neexecutiv în Consiliul de administrație al Centrului Agro Transilvania Cluj S.A., instituție aflată în subordinea CJ Cluj.

Totul s-a întâmplat în urmă cu un an, atunci când ședințele forului administrativ județean clujean se desfășurau încă în format online, din cauza pandemiei de COVID. La acea vreme, Consiliul Județean Cluj a aprobat o hotărâre privind exercitarea calității de autoritate publică tutelară/acționar pentru consiliul de administrație al unor întreprinderi publice aflate în subordine.

Unul dintre punctele hotărârii viza propunerea şi desemnarea lui George Iancu, fiul consilierului județean Gheorghe Iancu, în calitate de administrator neexecutiv în Consiliului de administrație al Centrului Agro Transilvania Cluj S.A., pentru un mandat de 4 ani. 

Potrivit legii, consilierii județeni trebuie să semnaleze dacă se abțin de la vot în cazul unor conflict de interese, lucru pe care Gheorghe Iancu nu l-a făcut.

ZIUA de CLUJ l-a contactat pe consilierul județean liberal pentru a comenta situația și a-i cere un punct de vedere.

„Văd că toată lumea mă sună de parcă dau în cap la cineva. Făceam niște ședințe online, aveam și ceva probleme, și nu mi-am dat seama la început. Nici nu știam că va fi pusă pe ordinea de zi acea hotărâre. Asta e acum. Este o greșeală pe care mi-o asum și voi vedea ce și cum fac. De exemplu, la ședința CJ Cluj de ieri (luni - n.red.), a fost iar un punct pe ordinea de zi cu Agro Transilvania unde am anunțat că nu voi participa la vot. O să am o discuție și cu conducerea PNL și vom vedea ce decizie se va lua. Nu țin cu dinții de nimic”, a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, Gheorghe Iancu.

Problemele nu se termină aici pentru consilierul județean

Reprezentanții USR au transmis că vor face plângere la Agenția Națională de Integritate (ANI) împotriva lui Gheorghe Iancu și vor contesta în justiție legalitatea numirii Consiliului de Administrație al Centrului Agro Transilvania, „dat fiind faptul actele administrative emise ori adoptate cu încălcarea regimului incompatibilităților sunt lovite de nulitate absolută”.

De asemenea, ANI l-a mai sancționat o dată pe consilierul județean al PNL, în 2012, după ce firma sa a făcut afaceri cu forul administrativ județean.

În ceea ce privește problema din 2012, era o situație de urgență la Huedin. Eu nu mă ocup cu probleme de construcții. O persoană nu putea să-mi dea banii și mi-a dat în schimb câteva tone de nisip. Era un îngheț în oraș și trebuia acoperit. Le-am dat două bascule de nisip. De acolo a apărut problema aceea. Nu sunt intenții de a face minuni cu statul. Legat de cei de la USR, e treaba lor ce vor face. Dacă fac plângere sau nu, eu nu am ce comenta. Ei trebuie să își facă publicitate. Mereu lungesc ședințele cu câteva ore. Nu spun mai multe”, ne-a mai transmis Iancu.

Comenteaza