Ce spune Agenția pentru Protecția Mediului Cluj despre "blocajul" aquapark-ului Chinteni

Ce spune Agenția pentru Protecția Mediului Cluj despre "blocajul" aquapark-ului Chinteni

Agenția pentru Protecția Mediului Cluj îi răsunde primarului din Chinteni pe tema aquapark-ului.

Urmare a apariției online a articolului ”Aquapark-ul din Chinteni blocat la Agenția pentru Protecția Mediului Cluj”, Agenția pentru Protecția Mediului Cluj face următoarele precizări cu privire la procedurile de derulate pentru mai multe proiecte ale Comunei Chinteni,  respectiv: a.”Complex de agrement Aquapark Chinteni”, propus a fi amplasat în comuna Chinteni, CF 52814, 52411, 51847, 52130, 52013, 52014, jud. Cluj, b. PUZ pentru zona „Sub Plopi ” – urbanizare zonă în vederea construirii, comuna Chinteni, sat Chinteni, județul Cluj și c. PUZ construire Centrul Medical Chinteni:

a. „Complex de agrement Aquapark Chinteni” – realizare acces auto şi pietonal, parcări, realizare sens giratoriu, împrejmuire teren existent, expropriere teren, racorduri şi branşamente la rețelele de utilități urbane, Chinteni, judeţul Cluj, titular: Comuna Chinteni:

- documentație înregistrată la APM Cluj cu nr. 5292/01.03.2021;

- amplasamentul proiectului este situat în interiorul ariei naturale protejate de interes comunitar ROSCI0295 Dealurile Clujului Est. S-a solicitat completarea studiului de evaluare adecvată cu informații referitoare la impactul asupra speciilor care au stat la baza declarării sitului ROSCI0295 Dealurile Clujului Est, conform ultimei variante a Formularului standard al sitului publicat pe site-ul MMAP, întrucât documentația nu era realizată conform variantei actualizate;

- în prezent, aria naturală protejată este administrată de către ANANP, astfel este necesar avizul actualului administrator, deoarece avizul obținut de la Societatea Lepidopterologică Română care a deținut custodia sitului nu mai este valabilă.

În concluzie, APM Cluj derulează toate procedurile, în conformitate cu prevederile legale și ținănd cont de modul de răspuns al titularului față de solicitările instituției noastre. Nu este vorba de un blocaj sau de întârzieri, ci de modul în care titularul înțelege procedurile de reglementare ce derivă din legislația privind protecția mediului. Având în vedere faptul că titularul a depus ultimele cerințe doar în data de 20 ianuarie 2022, APM Cluj va continua procedura de reglementare de mediu, conform Legii 292/20218  privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului.

Menționăm faptul că procedurile de reglementare pentru proiecte/planuri/ programe aflate în arii naturale protejate se supun procedurii de evaluare adecvată ceea ce duce la prelungirea procedurii, indiferent de suprafața propusă.
 

b. PUZ pentru zona „Sub Plopi ” – urbanizare zonă în vederea construirii, comuna Chinteni, sat Chinteni, județul Cluj, titular: Comuna Chinteni:

- documentație înregistrată la APM Cluj cu nr. 23185/09.11.2020;

- după parcurgea etapei de încadrare şi a completării documentației,  APM Cluj prin adresa nr. 23185/22.06.2021 a solicitat titularului constituirea grupului de lucru, conform art. 14 din HG 1076/2004;

- titularului îi revine sarcina constituirii şi convocării Grupului de lucru, până la această dată nu a fost constituit grupul de lucru.

În concluzie, contiunuarea procedurii de reglementare depinde de constituirea grupului de lucru, sarcină ce revine titularului.

 

c. PUZ construire Centrul Medical Chinteni, titular: Comuna Chinteni:

-         documentație înregistrată la APM Cluj cu nr. 7910/25.03.2020;

-         ultimele completări depuse de Comuna Chinteni în data de 24.08.2020;

-         APM Cluj a emis Decizia etapei de încadrare nr. 112/SEA/03.09.2020.

 

APM Cluj a finalizat procedura din reglemetare de mediu și a emis Decizia etapei de încadrare nr. 112/SEA/03.09.2020.

VEZI Primărița comunei Chinteni, Lucia Suciu, acuză Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Cluj că blochează nejustificat, de un an, proiectul Aquapark-ului din localitate.

loading...
Comenteaza