Ce spune Ponta despre alegerile la şefia CJ Cluj. Când şi cum va fi ales preşedintele forului judeţean

Ce spune Ponta despre alegerile la şefia CJ Cluj. Când şi cum va fi ales preşedintele forului judeţean
Guvernul a fost obligat recent de Curtea de Apel Cluj să organizeze alegeri parţiale anticipate la preşedinţia Consiliului Judeţean Cluj, dar decizia nu este definitivă. Premierul Ponta, prezent vineri la Cluj-Napoca, a vorbit despre posibilitatea organizării acestor alegeri.

"Voi respecta decizia finală a instanţei, dar vreau să explic ceva. Am spus cu toţii, inclusiv PNL, că schimbăm sistemul de vot. Dacă îl schimbăm, atunci să facem alegeri după noul sistem. E cel puţin stupid să spui că vrei să schimbi sistemul de vot, dar vrei să faci alegeri după sistemul vechi, mai ales că este mai puţin de un an până la alegeri. Ideea este să stabilim în ce fel votăm. Şi acum la conducerea CJ Cluj se află PNL-PDL-UDMR, vor fi şi în continuare până la alegeri" a declarat Victor Ponta la ieşirea de la lucrările Congresului UDMR, de la Cluj.

Asta înseamnă că Guvernul va mai aştepta până la epuizarea căii de atac la decizia Curţii de Apel Cluj, ceea ce ar putea însemna câteva luni de zile. Abia apoi, dacă decizia va fi menţinută, va fi obligat să organizeze alegeri la CJ Cluj.

"Curtea de Apel a dispus, printr-o hotărâre, obligativitatea organizării alegerilor pentru preşedintele Consiliului Judeţean. Bunul simţ politic îl va împiedica să pună în aplicare decizia. PSD, în mod constant şi sistematic, nu respectă hotărârile instanţelor, sunt multe decizii ale instanţelor pe care Guvernul Ponta nu le respectă. Cer Guvernului şi lui Ponta să aibă discernământul necesar să organizeze alegeri parţiale, să se respecte dreptul fundamental al alegătorilor", a spus vineri, co-preşedintele PNL, Alina Gorghiu.

Alina Gorghiu este de părere că premierul nu organizează alegeri parţiale la Cluj pentru că partidul său le-ar putea pierde.

Funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj a rămas vacantă în 6 octombrie 2014, după ce prefectul judeţului, Gheorghe Vuşcan, a emis ordinul prin care se constata încetarea de drept a mandatului de preşedinte al forului judeţean a lui Horea Uioreanu, ca urmare a demisiei acestuia., după arestarea într-un dosar de corupţie.

Guvernul ar fi trebuit, potrivit legii, să organizeze alegeri parţiale anticipate, pentru această funcţie, în termen de 90 de zile de la vacantarea ei, pentru restul de mandat până în luna iunie 2016.

Comisia parlamentară de elaborare a Codului electoral a finalizat proiectul de lege privind alegerile locale şi a stabilit că preşedinţii consiilor judeţene vor fi aleşi indirect prin vot secret al consilierilor judeţeni, cu majoritate simplă. Codul urmează să primească votul final în plenul celor două camere ale Parlamentului.

La ultimele două scrutine locale, în 2008 şi 2012, preşedinţii consiliilor judeţene au fost aleşi prin vot direct de către toţi cetăţenii judeţului.

 

Comenteaza