Ce urmează după plăcuţele bilingve. Pretenţiile maghiarilor şi "reacţia" primarului

Ce urmează după plăcuţele bilingve. Pretenţiile maghiarilor şi
Au câştigat plăcuţele bilingve. Acum, maghiarii trec la partea a doua a planului prin care vor să "recucerească" Clujul: 1. O persoană care să vorbească limba maghiară, în fiecare direcţie din cadrul Primăriei Cluj-Napoca. 2. La fiecare ghişeu, maghiarii să poată vorbi în limba maternă. 3. Formulare tipizate în limba maghiară.

Noul viceprimar al Clujului, Olah Emese, a declarat luni, la postul de radio Realitatea FM Cluj, că unul dintre obiectivele sale este introducerea limbii materne în administraţie.

"Avem un pachet de măsuri pe care UDMR le solicită. Ne dorim ca în fiecare direcţie din cadrul Primăriei Cluj-Napoca să existe o persoană care să vorbească limba maghiară. La început, în direcţiile importante. Ne dorim ca la fiecare ghişeu, maghiarii să poată vorbi în limba maternă şi să fie totodată introduse formulare tipizate în limba maghiară. Dar asta în timp, nu imediat", a declarat Olah.

Declaraţia vine la numai câteva zile după ce comunitatea maghiară a câştigat în instanţă dreptul de a avea plăcuţe bilingve la intrările în oraş, după ce primarul Emil Boc a renunţat la luptă şi a decis să nu facă recurs la sentinţa Tribunalului Cluj.

Invitat să comenteze declaraţia viceprimarului UDMR, Emil Boc a evitat să se pronunţe pe cererile maghiarilor, deturnând discuţia spre un prezumtiv proiect de lege: "Este declaraţia preşedintelui UDMR, potrivit căreia vor depune în Parlament un proiect de lege în acest sens. Are şanse zero să treacă, întrucât în România limba oficială este limba română, potrivit Constituţiei".

Pretenţiile maghiarilor din Cluj-Napoca au căpătat un nou imbold în 2016, după alegerile locale, când UDMR şi PNL Cluj au semnat un protocol de colaborare.

"CLUJUL, PREDAT UDMR-ULUI! Planul a reuşit. Va scrie "Kolozsvar" la intrarea în Cluj-Napoca" este titlul articolului prin care ZIUA de Cluj anticipa "predarea" Clujului către UDMR.

Iată ce scria Ziua de Cluj în 25 iunie 2016:

"UDMR a reuşit să includă în protocolul semnat cu PNL montarea de plăcuţe trilingve - română, maghiară, germană - la intrările în localităţile în care cele două formaţiuni au majoritate în consiliul local. Este vorba despre 13 localităţi, între care municipiile Cluj-Napoca, Câmpia Turzii, Huedin sau comuna Floreşti.

Plăcuţele vor fi amplaste "indiferent de ponderea minorităţilor în localităţile respective", a punctat președintele UDMR Cluj, Csoma Botond.

Protocolul a fost semnat de preşedinţii celor două formaţiuni politice, Marius Nicoară şi Daniel Buda din partea PNL, respectiv Csoma Botond din partea UDMR.

Protocolul nu prevede un termen pentru montarea acestor plăcuţe, proaspăt realesul viceprimar Anna Horvath explicând că stipularea unui termen exact ar putea fi interpretat drept un semn de neîncredere între parteneri.

Liderul UDMR Cluj a mai precizat că o înţelegere similiară există şi cu PSD Cluj pentru localităţile unde uniunea va participa la majorităţi alături de social democraţi, fără însă să fie semnat un protocol în acest sens.", scria ZIUA de CLUJ, în urmă cu aproape 10 luni.

Rămâneţi aproape! ZIUA de Cluj va prezenta mâine conţinutul integral al protocolului UDMR Cluj - PNL Cluj

Comenteaza