Ce vrei să facă primăria cu banii Clujului în 2017? Dezbatere publică cu miză de 1,3 miliarde lei

Ce vrei să facă primăria cu banii Clujului în 2017? Dezbatere publică cu miză de 1,3 miliarde lei
Clujenii au fost invitaţi, luni după-amiază, la dezbaterea publică privind proiectul de buget al municipiului Cluj-Napoca pentru anul 2017. Evenimentul a avut loc în Sala de Sticlă a primăriei.

Valoarea bugetului general pentru acest an este de 1.350.999.000 lei, sensibil mai mare decât pentru 2016. Atunci vorbeam despre 1.116.388.238 lei. Şi banii pentru dezvoltare sunt mai mulţi: 443,6 milioane de lei, faţă de 348 de milioane. Bugetul de funcționare reprezintă 907.324.000 lei din suma totală pentru acest an.

În buget este inclus şi creditul de 20 de milioane de euro de la Raiffeisen Bank obţinut pentru dezvoltarea parcului auto al Companiei de Transport Public (CTP). Cu aceşti bani ar urma să se cumpere 50 de autobuze diesel şi şase tramvaie. Se vor achiziţiona şi 10 autobuze electrice, iar banii vin de la Guvernul Elveţiei, în urma unui acord care prevede şi iluminarea cu leduri a unor clădiri din oraş.

Bani din afară, de la Uniunea Europeană de această dată, vor veni şi pentru reabilitarea termică a 30 de noi blocuri, respectiv - probabil - pentru realizarea unui patinoar în Parcul Central. Acest din urmă obiectiv nu se va finaliza - o spun chiar reprezentanţii municipalităţii - în iarna viitoare.

Bugetul local trebuie supus la vot în Consiliul Local în cel mult 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a Legii bugetului de stat. Cum asta s-a întâmplat în 17 februarie, bugetul local ar trebui aprobat până în 3 aprilie. Documentul se află în consultare publică până în 10 martie.

Iată lista de obiective prioritare anunţată de Primărie pentru 2017:

1. Demararea unui nou program multianual de modernizare a infrastructurii rutiere care să cuprindă şi străzile din noile extinderi ale oraşului.

2. Introducerea în circulaţie a opt noi troleibuze şi achiziţia publică a altor mijloace de transport în comun noi: 50 de autobuze, 6 garnituri de tramvai şi 10 autobuze electrice.

3. Crearea de benzi dedicate pentru transportul în comun pe axa est-vest, între Bulevardul 21 Decembrie 1989 şi Calea Moţilor.

4. Menţinerea gratuităţilor la transportul în comun pentru pensionari, studenţi şi elevi.

5. Finalizarea unui parking suprateran şi începerea lucrărilor de construire a cel puţin 3 noi parkinguri.

6. Pentru cartiere curate, se vor iniţia lucrările de amenajare a primelor 40 de platforme subterane de colectare selectivă a deşeurilor menajere.

7. Atragerea de finanţări europene pentru reabilitarea termică a cel puţin 30 de noi blocuri.

8. Finalizarea etapei a doua a reabilitării Pieţei Unirii şi pietonalizarea laturii de vest.

9. Dezvoltarea unui sistem public de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice, bolnave, vulnerabile sau singure.

10. Deschiderea unei creşe pe str. Donath nr. 238, începerea construcţiei unei creşe pe str. Gr. Alexandrescu nr. 47A şi modernizarea creşei de pe Septimiu Albini nr. 91.

11. Menţinerea alocărilor pentru educaţie prin investiţii în şcoli, oferirea de burse sau programul „Şcoală după şcoală".

12. Extinderea capacităţii Sălii Polivalente la peste 9.300 de locuri, urmând să găzduim Campionatele Europene de Gimnastică şi o grupă a Campionatului European de Baschet Masculin.

13. Susţinerea activităţilor culturale, sportive şi religioase din municipiu cel puţin la nivelul anului anterior. În 2017 începem implementarea programului cultural derulat de Casa Municipală de Cultură şi de Asociaţia Centrul Cultural Clujean.

14. Digitalizarea activităţii administraţiei. Orașul nostru va fi gazda celui mai important eveniment internaţional în domeniul inovării susținut de Comisia Europeană, Conferinţa „Open Innovation 2.0".

15. Amenajarea a trei noi parcuri pentru câinii cu stăpân şi extinderea Centrului destinat câinilor comunitari de pe strada Bobâlnei.

16. Realizarea unui patinoar artificial în Parcul Central Simion Bărnuţiu..

Proiectul de buget poate fi consultat AICI. 

Comenteaza