Cel mai vechi cinema din Cluj rămâne cu porţile ferecate

Cel mai vechi cinema din Cluj rămâne cu porţile ferecate
Încă din primăvara acestui an Primăria Cluj-Napoca şi-a exprimat disponibilitatea de a achiziţiona imobilul în care a funcţionat Cinematograful Favorit, în intenţia de a-l transforma într-un Centru de Cultură Urbană pe modelul Cinema Dacia din Mănăştur. Târgul cade, a doua oară, fiindcă proprietarul clădirii şi municipalitatea nu se înţeleg la bani.

Pe scurt, oferta proprietarului imobilului de pe strada Horea nr.4 - SC TI Trust Invest SRL - a fost de 345.000 de euro (fără TVA) şi preluarea contractului de locaţiune (clubul Urania Palace, deţinut de Claudiu Mărginean - patronul fostului local Roland Garros); preţ final de tranzacţie şi care nu este negociabil. La rândul său, municipalitatea a solicitat un raport de evaluare a imobilului, iar suma rezultată a fost mai mică cu 22,58% - 310.000 euro. De asemenea, se dorea achiziţionarea spaţiului fără preluarea contractului de locaţiune valabil până la data de 23 februarie 2020.

În aceste condiţii, printr-o hotărâre de Consiliu Local, adoptată în data de 1 septembrie 2016, s-a hotărât renunţarea la cumpărarea imobilului de pe strada Horea. La acea dată, Marius Hârţ-Foia, administratorul firmei TI Trust, spunea că există şi un investitor privat interesat de achiziţionarea spaţiului.

Nici o lună mai târziu, mai precis în data de 23 septembrie 2016, pe ordinea de zi a şedinţei forului local apărea un nou proiect de hotărâre prin care municipalitatea îşi exercita dreptul de preemţiune pentru cumpărarea spaţiului în care a funcţionat Cinema Favorit. Atunci, edilul Emil Boc a dezvăluit că TI Trust nu a reuşit să vândă la preţul de 380.000 de euro şi că s-a întors cu oferta la Primărie. "Vă solicit să fiţi de acord. Ne-am angajat să continuăm proiectele incluse în programul Cluj Capitală Europeană 2021, iar acest spaţiu face parte din dosarul de candidatură", a spus Boc. Proiectul a trecut cu unanimitate de voturi.

Ulterior, reprezentanţii TI Trust au fost convocaţi la negocieri în data de 27 septembrie 2016. Nu s-au prezentat, ci au trimis prin avocat o înştiinţare prin care comunicau că preţul final de vânzare al imobilului este cel stabilit în oferă şi că proprietarul nu doreşte să negocieze sau să ofere vreun discount Consiliului Local. 

Pe cale de consecinţă, pentru imobilul mai sus menţionat s-a întocmit un nou raport de evaluare în condiţiile de cumpărare cu preluare chiriaşului şi respectarea contractului de locaţiune de către cele două părţi. Noua suma înaintată de municipalitate, în 10 octombrie 2016, este de 324.000 de euro. Şi de această dată, TI Trust refuză oferta făcută. Ca răspuns definitiv.

Având în vedere situaţia dată, în şedinţa din 26 octombrie 2016 consilierii locali vor vota din nou renunţarea la dreptul de preemţiune asupra imobilului de pe strada Horea nr.4.

Clădirea în care a funcţionat Cinema Favorit are o vechime de 116 ani. Palatul Urania a fost printre primele construite în Cluj-Napoca. El a fost gândită astfel încât să găzduiască un cinematograf şi în partea de jos să aibă mai multe restaurante şi o cofetărie.

Cinematograful Favorit din incinta palatului este primul din Cluj şi dintre cele mai vechi din Transilvania; aici au rulat primele filme mute, în vremurile celui de-al doilea război mondial. Clădirea a fost naţionalizată de comunişti, iar cinematograful a primit numele 23 August, iar după 1989 a primit numele de Favorit.

ZIUA de CLUJ a primit, în august 2014, o scrisoare din Argentina de la Alicia Boer, strănepoata celui care a ridicat Palatul Urania, Andras Udvary. Alicia nu ceruse retrocedarea clădirii şi nu se ştie în mâinile cui au ajuns părţi ale imobilului cu care Clujul se mândrea în urmă cu 100 de ani.

Mărturisirile Aliciei Boer, AICI.

 

Comenteaza