Centrul Clujului, blocat la vară. Primăria propune rute alternative

Centrul Clujului, blocat la vară. Primăria propune rute alternative
Patru străzi din centrul oraşului urmează să fie modernizate. Primăria a anunţat adjudecarea licitaţiei pentru execuţia lucrărilor din centrul istoric.

Străzile din centru nu se potrivesc deloc cu ideea de Cluj-Napoca, oraş-comoară. În unele zone, mersul pe trotuar este o adevărată aventură: pietonii trebuie să facă slalom printre gropile din trotuar, să aibă grijă să nu se împiedice în crăpături, dar şi să nu alunece pe bordurile prinse într-un fir de nisip. Bineînţeles, unde există borduri, pentru că sunt şi zone de unde s-au evaporat. În plus, pe străzi, plombele au fost plombate, la rândul lor. 

Patru artere din centrul istoric vor scăpa de aceste probleme, prin realizarea de lucrări de modernizare. Astfel, străzile Memorandumului, Moţilor, Avram Iancu şi I. C. Brătianu urmează să primească o nouă faţă. Asta este vestea bună; cea proastă este că tot centrul va fi paralizat pe durata lucrărilor.

Cea mai gravă situaţie este pe strada I. C. Brătianu, unde trotuarele sunt denivelate, pline de gropi, iar asfaltul de pe ele este zgrunţuros. Nici Memorandumului nu stă mai bine: chiar în staţia de autobuz, bordurile sunt rupte, iar marginea şoselei este înţesată de gropi.

Străzile în cauză au suferit în ultimii ani doar lucrări de întreţinere, altfel spus de plombare, dar nu şi de modernizare. Pe Memorandumului nu s-au mai realizat lucrări din 1998, însă şi atunci modernizarea a vizat doar o anumită porţiune.

Licitaţia pentru aducerea acestor străzi la nivelul mileniului III a fost câştigată de societatea Viarom Construct, cu o ofertă de 16.953.107 lei fără taxa pe valoarea adăugată (TVA), sumă cu 7,3 milioane mai mică decât valoarea estimată a proiectului, de 24.291.200,72 lei, fără TVA.

Durata de execuţie a proiectului este de 14 luni. "Acum urmează perioada de contestaţii, unde se pot produce schimbări majore, dar, dacă totul decurge conform graficului, estimăm să se semneze contractul în cursul lunii iunie, caz în care lucrările de modernizare ar putea începe prin luna iulie", a menţionat reprezentantul primăriei, Iulia Perşa.

Pentru a se putea efectua lucrările de modernizare, circulaţia pe străzile în cauză urmează să fie închisă. Reprezentanţii municipalităţii precizează că vor anunţa din timp calendarul lucrărilor şi vor propune rute alternative de deplasare, astfel încât traficul să fie afectat cât mai puţin. 

Proiectul include realizarea de servicii de arhitectură, de peisagistică, de amenajare urbană, dar şi de inginerie şi servicii integrate de inginerie.

Pentru această licitaţie au fost depuse cinci oferte, însă doar două au fost admisie. Au concurat Antrepriza de Reparaţii şi Lucrări (ARL) Cluj, Viarom Construct, Construct Perom, respectiv asocierile Diferit - Kiat Group Construct şi SCC Napoca - Imob Lux Construct.

Oferta celor de la Napoca - Imob Lux Construct a fost respinsă ca inacceptabilă din cauza nerespectării prevederilor hotărârii de guvern nr. 925/2006 (garanţia de participare a fost emisă pentru ofertantul SCC Napoca, fără a reflecta faptul că ofertant este asocierea SCC Napoca SA cu Imob Lux Construct). Ofertele firmelor ARL Cluj şi Construct Perom au fost respinse, de asemenea, din cauza nerespectării cerinţelor caietelor de sarcini.

Criteriul de atribuire al licitaţiei a fost preţul cel mai scăzut, aplicat doar asupra ofertelor admisibile. Astfel, au fost luate în calcul doar Diferit - Kiat Group Construct, cu o ofertă de 19.772.290,60 lei, fără TVA, şi Viarom Construct, cu 16.953.107,12 lei, fără TVA, ultima fiind declarată drept câştigătoare.

Primăria este obligată să grăbească aceste lucrări, pentru că anul viitor oraşul va fi Capitală Europeană a Tineretului.

 

Comenteaza