Cer 16 milioane de lei de la primărie

Cer 16 milioane de lei de la primărie
Instituţii, organizaţii nonguvernamentale şi asociaţii au depus solicitări la primărie pentru bani publici în valoare de 16 milioane de lei. În buget sunt disponibili doar 4,3 milioane.

Comisia pentru învăţământ, cultură, culte, drepturile omului, minorităţi şi societatea civilă din cadrul Consiliului Local Cluj-Napoca au început să evalueze solicitărille pentru finanţări nerambursabile din bugetul primăriei. Anul acesta, banii pentru cultură se dau după un regulament prospăt, prioritate având festivalurile emblematice pentru oraş şi proiectele pentru tineret sub egida Capitalei Europene a Tineretului - Cluj-Napoca 2015.

Pentru proiecte regionale, candidaţii au cerut 6,3 milioane de lei. Bugetul pe această secţiune este de 2,1 milioane. Pentru proiecte de interes local, se solicită 6,6 milioane de lei, de şase ori mai mult decât bugetul alocat pentru categorie. Pentru proiecte de tineret şi activităţi sportive s-au depus cereri care însumează 1,8 milioane de lei, de trei ori mai mult decât banii disponibili în buget. Pentru proiecte sociale, suma solicitată este de 1,2 milioane de lei, iar cea alocată prin buget este de 500.000 de lei.

Preşedintele comisie de cultură este viceprimarul Anna Horvath. Împreună cu membrii comisiei a început evaluarea cererilor de finanţare depuse şi urmează să se întocmească lista celor care vor primi fonduri nerambursabile pentru activităţile culturale, sportive, de tineret şi sociale. Şeful Asociaţiei Cluj-Napoca -Capitală Culturală Europeană, Florin Moroşanu, a cerut la dezbaterile pe tema bugetului din acest an ca primăria să evalueze foarte atent cererile venite de la organizaţii care pregătesc manifestările culturale şi să le susţină pe acelea care se încadrează în profilul Capitalei Culturale Europene şi a Capitalei Europene a Tineretului.

 

Potrivit regulamentului, se pot finanţat pe an pi două proiecte, dar prioritare sunt finanţările pentru manifestări care susţin candidature oraşului la titlul de Capitală Culturală Europeană. Pe setul de criterii elaborat de primăria clujeană se pot acorda maxim 100 de puncte, iar proiectele care vor totaliza sub 65 de puncte nu vor primi finanţare din bugetul local.

Pentru cultură, pe bugetul din 2013 al primăriei clujene, suma a crescut de la 2 la 3 milioane de lei. Acest buget a fost degrevat de proiectele sociale care au fost finanţate de la capitolul asistenţă socială. La alocarea banilor s-a mers pe o politică a paşilor mici asumată de primărie începând cu anul trecut, după cum a menţionat viceprimarul Ana Horvath.


Organizaţiile din oraş au cerut primăriei în 2013 o finanţare titală de peste 15,7 milioane de lei pentru proiectele de interes local.

Comenteaza