Cer daune de 5 milioane pentru că nu au putut construi parkingul din Mihai Viteazul

Cer daune de 5 milioane pentru că nu au putut construi parkingul din Mihai Viteazul
Primăria a fost chemată în instanţă pentru că a renunţat la proiectul parkingului subteran plănuit în Piaţa Mihai Viteazul.

Societatea portugheză Cogedir care a câştigat în urmă cu trei ani în concesiune un teren de 6.000 mp pentru realizarea unui parking subteran în Piaţa Mihai Viteazul se judecă în instanţă cu primăria Cluj-Napoca, după ce în 2011 consilierii locali au decis anularea contractului pentru amenajarea parcării. Potrivit primăriei, portughezii cer daune de 5,11 milioane de euro, prejudiciu adus societăţii pentru nerealizarea parcării subterane.

Primăria a semnat contractul de concesiune a terenului din Mihai Viteazu cu oficialii Cogedir la finele lunii aprilie 2009. Municipalitatea le-a adjudecat respectivul contract la începutul lunii martie, acum trei ani, în urma unei licitatii. Compania Cogedir-Gestao de Projectos S.A a ofertat 110 euro/mp si un număr de 531 locuri de parcare, situate pe trei nivele subterane. Ca termen de finalizare s-a stabilit acela de 24 de luni de la data obtinerii contractului de concesiune asupra terenului. În luna mai 2009, consilierii locali au decis să păsuiască societatea la plata redeventei.

Astfel, printr-o hotărâre a forului local, s-a decis ca societatea portugheză să achite redevenţa în maxim 25 de ani, plata primei transe urmând să se facă în 30 de zile de la data dării în exploatare a parkingului. Valoare totală a redeventei este de 660.000 de euro, iar Cogedir urmează să achite câte 26.400 de euro pe an, timp de 25 de ani, începând cu 2011, când a fost fixat termenul de finalizare al parkingului. Între timp, după efectuarea unor studii în teren, investiţia nu a mai fost fezabilă pentru niciuna din părţi. Parkingul subteran din Piaţa Mihai Viteazul nu s-a mai putut realiza pentru că în zonă a fost descoperit un canal colector de 3 metri, al Companiei de Apă Someş, astfel că, în 2011 consilierii locali au decis rezilierea contracului cu societate portugheză. Aceasta a atacat însă în contencios administrativ hotărârea şi a cerut daune primăriei pentru că proiectul nu a putut fi realizat, societatea considerându-se prejudiciată.

"În prezent se judecă pe fond la Tribunalul Cluj cererea Cogedir de despăgubiri pentru nerealizarea investiţiei. Al treilea termen în proces este programat pe 31 august iar faza este cea de prezentarea a probatoriului", a explicat purtătorul de cuvânt al primăriei, Oana Buzatu. Acesta a adăugat că suma pe care o solicită Cogedir este de 5,11 milioane de euro, prejudiciu pentru că parkingul subteran din Mihai Viteazu nu a mai fost construit.

Potrivit Primăriei Cluj-Napoca nici societatea Cogedit nu mai era pregătită să susţină financiar investiţia din Mihai Viteazu în momentul în care s-au identificat pe amplasamentul propus conductele de apă care nu permiteau amenajarea parcării subterane. "Din punctul nostru de vedere pretenţiile sunt nejustificate iar noi ne apărăm punctul de vedere", au mai spus reprezentanţii Primăriei.

 

 

Comenteaza