Cetăţuia ar putea fi amenajată pentru turişti. Ce soluţie a găsit Primăria şi ce condiţii trebuie să îndeplinească

Cetăţuia ar putea fi amenajată pentru turişti. Ce soluţie a găsit Primăria şi ce condiţii trebuie să îndeplinească
Degradată pe zi ce trece, Cetăţuia ar putea fi în sfârşit amenajată pentru turişti. Dar numai dacă trei firme, proprietare pe teren, îşi vor da acordul în această direcţie.

Cetăţuia ar putea fi folosită gratuit de Primăria Cluj-Napoca, ca să fie amenajată pentru turişti, dar numai dacă proprietarii actuali ai parcelelor - Unita Turism Holding, BT Leasing Transilvania şi Banca Transilvania, îşi vor da acordul. Demararea negocierilor cu cele trei firme ar urma să fie perfectată marţi, în şedinţa Consiliului Local, iar Primăria ar urma să obţină drept de uzufruct asupra terenului.

Zona este cuprinsă între străzile Drăgălina şi Şerpuitoare, Augustin Bunea şi Călăraşilor, şi respectiv strada Cetăţii, este vorba în fapt de fosta cetate de tip Vauban, avizată în 1713 de Consiliul de Război de la Viena. Construcţia fortificaţiei a fost finalizată în 1735. O dată cu construcţia hotelului Belvedere, în 1965, au fost demolate clădirile de pe latura sudică a cetăţii, astfel că doar două dintre cele trei porţi, şi doar câteva dintre clădirile interioare ale cetăţii, sunt păstrate acum. Cetatea de tip Vauban a Clujului a fost urmată de cetatea mult mai amplă de la Alba Iulia, acum restaurată complet cu bani europeni. "În prezent zona se află într-o stare deplorabilă", arată angajaţii Primăriei. "Scările şi aleile sunt distruse aproape complet şi acoperite de vegetaţie, lipsesc stâlpii de iluminat, coşurile de gunoi şi mai ales băncile, iar porţile cetăţuii au devenit depozite pentru gunoaie şi adăpost pentru oamenii străzii".


Parcul Cetăţuia a ajuns în proprietatea Unita Turism Holding în 1994, dar ulterior terenul a ajuns în proprietatea BT Leasing Transilvania, Unita Turism Holding având drept de folosinţă şi posesie. Terenul este ipotecat în favoarea Băncii Transilvania.

Uzufructul este dreptul de a folosi bunul altei persoane, la fel ca proprietarul, însă cu condiţia de a-i conserva substanţa.

Comenteaza