Chiriaşii din centru ai primăriei îşi cară apa în bidoane

Chiriaşii din centru ai primăriei îşi cară apa în bidoane
Câţiva chiraşi ai municipalităţii, ce locuiesc într-un imobil central, înregistrează restanţe la apă de mai mulţi ani. Deşi a fost sesizată, primăria nu a făcut nici un demers pentru evacuarea
rău-platnicilor, chiar dacă luna trecută imobilul a fost lăsat 10 zile fără apă.

Laczi Pap Zincuta locuieşte într-un imobil al primăriei, pe Bd. Regele Ferdinand nr. 4. Femeia spune că a ajuns la disperare pentru că nu reuşeşte sub nicio formă să îi convingă pe unii dintre vecini să îşi plătească cheltuielile la apă, deşi aceştia nu sunt deloc săraci.

Din pricina datoriilor, luna trecută imobilul a fost lăsat fără apă timp de 10 zile. Intervenţiile la primărie au rămas fără ecou, astfel că se teme că va rămâne din nou fără apă. Doar cinci zile mai are la dispoziţie pentru a achita ultima factură, dar nu a reuşit să adune decât o parte din bani.

Primăria Cluj-Napoca dispune de un important fond locativ, însă nu se ocupă să-l gestioneze corect şi în beneficiul cetăţenilor; cel puţin asta reiese din multele reclamaţii care au sosit pe adresa ZIUA de CLUJ în ultima perioadă, în special cu privire la situaţia chiriaşilor rău-platnici. Mai întâi, au fost reclamaţiile care-i vizau pe chiriaşii din locuinţele sociale situate în zona Oser, apoi cele care se refereau la chiriaşii Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, acum avem reclamaţii care-i vizează pe chiriaşii dintr-un imobil situat în zona centrală a municipiului.

Laczi Pap Zincuta locuieşte din 1996 într-un imobil al primăriei, de pe Bd. Regele Ferdinand nr. 4. Pentru că imobilul a fost revendicat de un cunoscut avocat clujean, Romulus Luca, fost preşedinte al PNŢCD Cluj, chiriaşii nu s-au putut constitui într-o asociaţie, astfel că răspunderea plăţii utilităţilor a căzut în seama uneia dintre chiriaşe. „Am fost toţi de acord ca vecina noastră, doamna Pătruţ, să se ocupe de plata utilităţilor, numai că unele persoane nu au plătit lună de lună, astfel că doamna Pătruţ a tot pus bani de la ea, ca să nu ni se taie apa. Ea nu şi-a recuperat nici în ziua de azi toţi banii. S-a ajuns la tot felul de certuri, chiar la procese, însă nu asta e problema cea mai mare, ci faptul că unele persoane refuză să plătească apa. Avem restanţe foarte mari, iar luna trecută ne-au tăiat pur şi simplu apa. Am stat 10 zile fără apă, în centrul Clujului. Soţul meu aducea apă în casă de la arteziana din Piaţa Mihai Viteazul. În halul acesta am ajuns. Oamenii îl luau în râs când îl vedeau cu atâtea bidoane. Credeau că e vreun boschetar", a povestit Laczi Pap.

Consumul de apă nu pare să fie costisitor pentru un aparatment, însă faptul că ani de zile s-a tot sărit peste facturi aduce acum blocul de pe Regele Ferdinand nr. 4 - care numără mai puţin de 20 de apartamente, la o restanţă de peste 5.000 de lei. De asemenea, pentru factura din august chiriaşii au obligaţia să achite 2.100 de lei, în condiţiile în care Laczi Pap a reuşit să adune doar 1.600 de lei. „Mai sunt cinci zile iar dacă nu plătim factura, Compania de Apă vine din nou şi ne taie apa. Ce pot să mă fac eu? Am făcut sesizări la primărie, am discutat cu inspectorul Dorin Bogdan. M-a repezit. Mi-a zis că de ce mă bag eu, că nu-s administrator. Apoi am ajuns la doamna Raluca Ferezan, care mi-a spus că a fost vorba de o eroare de comunicare, însă nimeni nu face nimic. La contractul nostru de închiriere există un act adiţional care spune clar că avem obligaţia să ne plătim utilităţile, iar în cazul nu în care nu o facem, primăria ne poate evacua, fără să ne mai înştiinţeze, fără să ne mai bage prin tribunale. Nu înţeleg de ce nu se iau măsuri? Eu chiar nu vreau să fac rău nimănui, însă nu mai putem locui aşa, să ne temem în fiecare zi că rămânem fără apă".

Pe lista de restanţieri apar I. Melinda, Z. Ana, M. Corina, B. Paraschiva. dar şi U. Livia şi M. Cristina. Acestea din urmă, mamă şi fiică, au primit fiecare câte un apartament în imobil. Laczi Pap spune despre Cristina M. că nu ar locui în apartament. „Nici nu locuieşte aici, nici nu-şi plăteşte apa. Ea a schimbat apartamentul cu mama ei, de aceea apare cu restanţe mai mari. Iar doamna Livia mi-a spus ferm că nu vrea să plătească pentru că n-am ce să-i fac. M-a asigurat că pe ea n-o va da nimeni afară din acest apartament", a subliniat Laczi Pap.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Iulia Perşa, a transmis pentru ZIUA de CLUJ că s-a făcut o solicitare la Compania de Apă Someş pentru a se afla exact situaţia restanţierilor din imobiliul de pe Ferdinand. „Mai întâi trebuie să vedem situaţia pe fiecare apartament în parte. Dacă sunt chiriaşi care înregistrează restanţe mai mult de trei luni la rând, atunci vom putea trece la procedura de evacuare", a spus Perşa. Avocatul Romulus Luca a reuşit să câştige doar o treime din imobil. El nu a fost încă pus în posesie.

 

Comenteaza