Cine împarte dreptatea între imobiliari şi vecini

Cine împarte dreptatea între imobiliari şi vecini
Prins la mijloc între dezvoltatorii care au acoperire legală să ceară aprobarea de proiecte şi vecini nemulţumiţi de distrugerea calităţii vieţii prin avizarea lor în formula cerută de investitori, primarul pasează responsabilitatea Consilului Local.

Dezbaterea ivită după câţiva ani de mandat în a doua piaţă imobiliară a ţării a revenit în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU), prezidată de primarul Emil Boc. Turnul de 25 de etaje aprobat în cartierul Mănăştur, care i-a scos pe vecini în stradă, este folosit ca exemplu.

Un beneficiar privat a revenit la şedinţa de săptămâna trecută cu un Plan Urbanistic de Detaliu vizând construirea unui imobil de locuinţe colective cu demisol, parter, două etaje şi un al treilea retras pe str. Abrudului. Proiectul a mai fost prezentat în faţa CTATU, dar după plângerile vecinilor şi recomandările anterior exprimate documentaţia a suferit modificări. Astfel, crescut distanţa faţă de limita de proprietate, pe latura dinspre vecinii nemulţumiţi şi au scăzut indicii urbanistici, a explicat arhitectul Valentin Moldovan. Necesarul de locuri de parcare a fost asigurat în demisolul imobilulului, iar clădirea ar urma să aibă opt apartamente.

„Eu prea mari modificări nu văd; distanţa faţă de casa noastră e destul de mică", a intervenit un vecin, prezent în şedinţă, deşi Moldovan a precizat că proiectul respectă reglementarea „H/2" (distanţa până la limita de proprietate să fie cel puţin egală cu jumătate din înălţimea la cornişă a clădirii, n. red.). Noile apartamente nu vor beneficia de curte, au mai constatat membrii CTATU. Platforma pentru maşini ar putea fi transformată în spaţiu verde, a sugerat arhitectul Adrian Iancu, membru al CTATU. Colegul său, Eugen Pănescu, a subliniat că un rând de copaci nu poate rezolva calittatea locuirii. „La parter putem prevedea dotări de cartier, punem parcări în subteran şi facem în completare o perdea verde", a spus Moldovan.

„Va trebui să purtăm o discuţie serioasă, să vedem ce ne asumăm când apar astfel de proiecte şi cazuri în care legea permite proprietarilor să construiască, dar nu se respectă calitatea spaţiului urban. Ne asumăm să protejăm ce există, cu riscul unor acţiuni în justiţie din partea celor care se consideră afectaţi sau nu? Voi propune această discuţie în următoarea şedinţă de Consiliu Local", a spus Boc. Arhitectul Şerban Ţigănaş, membru al CTATU, a amintit în acest context importanţa intrării în vigoare a noului Plan Urbanistic General. Noile reglementări ar putea lămuri inclusiv abordarea construirii pe parcelele retrocedate între blocuri.

Consilierul local Ovidiu Florian (PNL), prezent la şedinţa CTATU, a spus că fiecare proiect trebuie analizat în parte, iar arhitecţii şi specialiştii din comisie au rolul de a propune soluţii în astfel de cazuri. „Distinşii arhitecţi sunt cei care trebuie să îşi asume deciziile, de asta avem comisie de urbanism", a spus Florian. Un alt caz discutat recent a fost cel al unei parcele de pe str. Dâmboviţei, de 260 mp, obţinute în instanţă, într-o zonă unde reglementările în vigoare ar permite construirea cu regim mare de înălţime. Proprietarul parcelei de mici dimensiuni amplasate între garaje vrea să ridice o casă. Iancu a precizat că ar fi necesară întocmirea unui Plan Urbanistic Zonal, pentru că în zonă se permit doar construcţii înalte, cu până la 10 etaje, ceea ce nu se poate aplica în cazul parcelei.

Proprietarul ar fi de acord să cedeze primăriei terenul în schimbul unei compensaţii. „Legea nu permite astfel de schimburi autorităţilor publice, dar putem relua discuţia din vară", afirmă Boc. În cazul scandalului blocului de 25 de etaje din Mănăştur, edilul a reiterat asumarea respingerii unor proiecte dacă ele afectează calitatea vieţii, chiar cu pericolul unor acţiuni în instanţă. Blocul de 25 de etaje ce ar urma să fie construit în apropierea nodului N are avizele obţinute în mandatul lui Boc. „Trebuie să judecăm aceste cazuri şi să vedem dacă putem să ne asumăm o decizie. Votăm pentru calitatea vieţii şi riscăm să fim daţi în judecată de investitori sau le aprobăm?", a spus primarul. Discuţia urmează să se reia azi în Consiliul Local.

Luminiţa SILEA
Kristina REŞTEA
luminitasilea@ziuadecj.ro
kristinarestea@ziuadecj.ro

Comenteaza