Cine încasează cei mai mulţi bani din bugetul judeţului

Cine încasează cei mai mulţi bani din bugetul judeţului
Asistenţa socială înghite 21,5% din bugetul de cheltuieli de care dispune Consiliul Judeţean în 2014.
Un procent şi mai semnificativ este direcţionat spre transporturi, iar aeroportul ajunge să încaseze mai mult decât regia care administrează drumurile.

Adiministraţia judeţeană beneficiază anul acesta de un buget de cheltuieli de peste 612.570.000 de lei. Din această sumă, administraţia judeţeană va direcţiona numai pentru serviciile de asistenţă socială suma de 131.908.000 de lei. Pentru capitolul transporturi se direcţionează o sumă şi mai mare: 183.552.000 de lei. De aici, Aeroportul va primi 52.780.000 de lei, iar Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Privat va încasa 51.700.000 de lei. Peste 35.460.000 de lei vor fi împărţiţi între instituţii de cultură, biserici şi ONG-uri.

Bugetul Consiliului Judeţean înregistrează o uşoară creştere anul acesta, ceea ce nu va acoperi nici pe departe cheltuielile pe care insistuţia le are angajate. De altfel, ZIUA de CLUJ a relatat despre intenţiile administraţiei judeţene de a accesa un împrumut bancar de pste 150 de milioane de lei, în timp ce aeroportul se pregăteşte de asemenea să se împrumute cu 50 de milioane de lei. În şedinţa Consiliului Judeţean de mâine ar urma să se adopte prounerea cheltuielilor de anul acesta, în valoare de 612.570.000 de lei.

Astfel, pentru transporturi se vor aloca peste 183,5 milioane de lei. Din această sumă, aeroportul va încasa aproximativ 52,8 milioane de lei. Banii ar urma să asigure cheltuielile executate la pista de aterizare-decolare, dar şi cheltuielile realizate la terminalul de plecări din incinta Aeroprtului. 51,7 milioane de lei ar urma să încaseze Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Privat (RAADPP), care are în gestiune drumurile judeţene. Banii vor fi utilizaţi în mare parte pentru lucrările de întreţinere şi rebilitare a acestor drumuri.

Mai sunt de realizat şi alte obiective precum finalizarea proiectului de drum turistic Răchiţele-Prislop-Ic-Ponor, care trenează de ani de zile. Din buget se vor direcţion pentru acest obiectiv peste 31,2 milioane de lei. La capitolul turism a fost prevăzută suma de 11,6 milioane de lei. Pentru învăţământ se alocă 53,1 milioane de lei. Din această sumă, circa 39 de milioane ar urma să acopere cheltuielile de personal, cheltuielile materiale şi de capital din şcolile cu program special, subordonate administraţiei judeţene. 11,4 milione sunt destinate programului „Cornul şi laptele", iar alte 2,6 milioane vor asigura programul de încurajare a consumului de fructe în şcoli.

Pentru sănătate a fost direcţionată suma de 6,6 milioane de lei. Banii vor fi împărţiţi pe lucrările de infrastructură derulate de unităţile medicale subdordonate Consiliului Judeţean. Pentru cultură, recreere şi releigie se alocă peste 35,4 milioane de lei. Din această sumă, 21,7 milioane asigură activitatea din instituţiilor culturale aflate în subordinea Consiliului Judeţean. Alte 7,5 milioane asigură plata contribuţiilor pentru personalul neclerical (815 posturi), iar 800.000 de lei sunt pentru cultele religioase din judeţul Cluj (banii se alocă pentu diverse lucrări pe care le au bisericile). Tot din această sumă, Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului şi Clujului va încasa 1,5 milioane de lei, pentru Campusul Teologic „Nicolae Ivan". 600.000 de lei va primi şi Biserica Greco-Catolică, pentru lucrările de la catedrala din Piaţa Cipariu. 500.000 de lei vor împărţi celelate culte religioase din judeţ. Pentru activităţile sportive a fost rezervată suma de 1,2 milioane de lei, iar pentru ONG-urile care desfăşoară activităţi pentru tineret, suma de 350.000 de lei. Pentru susţinerea unor activităţi culturale se alocă 650.000 de lei. De asemenea, anul acesta se va aloca 405.000 de lei pentru cofinanţarea proiectului de reabilitarea castelului Banffy din Răscruci.

Peste 21% din bugetul de cheltuieli al Consiliului Judeţean este dedicat asistenţei sociale (131.908.000 lei). Din această sumă, 119.579.000 aparţin Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Suma de 12,3 milioane este reţinută pentru cofinanţare aunor proiecte europene. La capitolul Dezvoltare Publică a fost reţinută suma de 16 milione de lei. O bună parte se vor direcţiona pentru cofinanţarea proiectelor pe care administraţia judeţeană le are în derulare (8,8 milioane de lei), iar aici poate fi amintit proiectul de management integrat al deşeurilor. Suma de un milion de lei va fi utilizată pentru introducerea de apă şi canalizare în şcolile şi grădiniţele din mediul rural, iar 2 milioane pentru construirea unui centru de legume şi a unui abator. Se mai propun o serie de infuzii financiare în societăţile Clujana (800.000 de lei) şi Pază şi Protecţie (600.000 de lei). Ambele societăţi înregistrează datorii destul de mari către stat. Societatea Tetarom va beneficia de asemenea de 1,7 milioane de lei, cheltuieli de capital. Se mai alocă de asemenea 31,3 milioane de lei pentru derularea unor proiecte europenne ce vizează extinderea parcului industrial Tetarom I şi realizarea Tetarom IV.

 

Comenteaza