Cine plăteşte impozitele restante pentru Cluj Arena şi mai ales din banii cui?

Cine plăteşte impozitele restante pentru Cluj Arena şi mai ales din banii cui?
Aleşii judeţului trebuie să dea un răspuns contribuabililor la această întrebare. Până acum responsabilitatea este pasată între Cluj Arena SA şi Consiliul Judeţean Cluj, care au încheiat un contract de asociere în participaţiune pentru exploatarea stadionului.

 

Ziua de Cluj vă informa în premieră, în urmă cu două zile, despre faptul că, potrivit Curţii de Conturi, S.C. Cluj Arena SA nu a plătit impozit pe stadion şi pe terenul aferent construcţiei în perioada 2011-2014, suma totală fiind de 5,8 milioane de lei, adică circa 1,3 milioane de euro.

Deocamdată, raportul Curţii de Conturi este contestat de către Cluj Arena SA şi încă nu există o soluţie definitivă în acest caz. Cert este că până la urmă cineva va trebui să plătească aceşti bani.


În condiţiile în care directorul Cluj Arena SA, Radu Raţiu, afirmă că societatea pe care o reprezintă nu trebuie să plătească aceşti bani, pentru că proprietar al stadionului şi al terenului este Consiliul Judeţean Cluj, se pune întrebarea dacă bugetul şi aşa insuficient al judeţului, va mai fi grevat şi de această plată către bugetul local al Primăriei Cluj.


Surse din conducerea CJ Cluj afirmă că sumele respective au fost stabilite drept impozit local neachitat de către Curtea de Conturi pentru că stadionul a fost înregistrat în inventarul Cluj Arena SA deşi acest lucru nu ar fi trebuit să se întâmple, ci ar fi trebuit să rămână în inventarul CJ Cluj.


Chiar şi aşa, pentru că stadionul se află în proprietatea privată a judeţului Cluj, şi nu în cea publică, tot ar fi trebuit plătit impozit pentru el.


Încă situaţia de la Cluj Arena SA nu „arde" atât de tare, nefiind epuizate căile juridice de atac împotriva constatărilor Curţii de Conturi, dar aleşii judeţeni vor trebui să ia în dezbatere problema, mai ales că este vorba şi despre o soluţie pentru ce se va întâmpla din 2015 încolo cu plata acestor impozite.


O sursă Ziua de Cluj, cu pregătire juridică, din zona administaţiei publice, a afirmat că o soluţie ar fi preluarea stadionului în proprietatea publică a judeţului Cluj, situaţie în care nu ar mai fi plătitor de impozite locale, şi concesionarea, ulterioară, către o altă entitate.

 

 

Comenteaza