Cine plăteşte pentru gunoiul depozitat ilegal la Pata Rât

Cine plăteşte pentru gunoiul depozitat ilegal la Pata Rât
200.000 de tone de gunoi, stocate ilegal, în prelungirea gropii de la Pata Rât, ţin în loc licitaţia ce vizează închiderea şi ecologizarea acestui amplasament. Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Horea Uioreanu, a explicat că se impun noi măsurători şi modificări la proiectul iniţial, urmând ca pentru toată cantitatatea suplimentară de deşeuri să plătească Primăria Cluj-Napoca, pentru că a permis operatorului de salubritate să comită această ilegalitate.

Primarul Emil Boc spune, în schimb, că groapa de la Pata Rât a fost transferată în administrarea CJ şi că nu mai are nici o responsabilitate în această privinţă. CJ şi Primăria Cluj-Napoca nu şi-au încheiat nici pe departe diferendele în ce priveşte gunoiul de la Pata Rât. În mod normal, până la acest moment, CJ avea obligaţia să fi atribuit deja contractul pentru închiderea şi ecologizarea gropii de la Pata Rât. Uioreanu susţine, însă, că în proiectul ce vizează lucrările de închidere a acestei rampe, erau prevăzute anumite cantităţi de deşeuri, dar operatorul de salubritate angajat de primărie nu a respectat indicaţiile şi recomandările consultantului CJ, astfel că aceste cantităţi s-au depăşit cu 200.000 de tone.

„Cineva trebuie să plătească pentru aceste cantităţi suplimentare şi cu siguranţă nu vom fi noi aceia", a comentat Uioreanu. El susţine că din acest motiv s-a văzut obligat să stopeze procedura de licitaţie. „Se impun noi măsurători, noi calcule şi, de asemenea, modificarea proiectului iniţial. După ce vom avea o concluzie finală, vom lua măsuri. Este evident că primăria va trebui să plătească. De fapt, fie primăria, fie cei care au depozitat ilegal aceste cantităţi suplimentare de deşeuri", a spus Uioreanu.

Boc a transmis că nu mai este preocupat de soarta gropii de la Pata Rât. „Noi am transferat acest amplasament CJ. Acesta are responsabilitatea să închidă această rampă şi să ecologizeze amplasamentul. Nu mai este problema noastră", a spus Boc. Uioreanu este de părere că situaţia se va reglementa în momentul în care se va stabili exact cine se face vinovat de faptul că s-au depăşit cantităţile de deşeuri de la Pata Rât. „Noi nu ne permitem să plătim mai mult decât s-a prevăzut în proiectul iniţial. Cei care au greşit au obligaţia să plătească", a spus Uioreanu. Acesta promite că până la finele acestui an se va finaliza noul centru de depozitare, urmând până la începutul lui 2014 operatorii de salubritate din întreg judeţul să poată depozita deşeurile în condiţii ecologice.

 

 

Comenteaza