Cine vrea să facă reparațiile de 3 MILIOANE EURO la sala de sport de la Coșbuc. Va fi deschisă abia în 2025

Cine vrea să facă reparațiile de 3 MILIOANE EURO la sala de sport de la Coșbuc. Va fi deschisă abia în 2025

Trei oferte au fost depuse în cadrul licitației pentru repararea Sălii de sport de la Colegiul Național ”George Coșbuc”, ce nu poate fi folosită încă din 2018, după ce conducerea școlii a observat că una dintre grinzile de susținere ale tavanului de la primul etaj s-a deformat. 

Au depus trei oferte: Tomoroga Construct (Bistrița), Aedificium Projektentwicklung (Cluj-Napoca) și Decorint (Cluj-Napoca). Valoarea totală a lucrărilor este estimată la suma de 12,8 milioane de lei, fonduri bugetare. Durata lucrărilor este de 11 luni.

Cei peste 1.500 de elevi de la Colegiul Național „George Coșbuc” nu au sală de sport din 2018. Construcția este închisă din cauza unor fisuri la tavan. Acum, consilierii locali au aprobat actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru efectuarea lucrărilor necesare de consolidare. Costurile vor fi suportate din bugetul public.
Sala de sport de la Colegiul Național ”George Coșbuc” nu poate fi folosită încă din 2018, după ce conducerea școlii a observat că una dintre grinzile de susținere ale tavanului de la primul etaj s-a deformat. De atunci, cei 1.519 de elevi sunt nevoiți să improvizeze orele de sport în curtea scolii, iar în vreme de ploaie sau ninsoare stau în clasă sau pe coridoare.

Așadar, în 11 luni, e nevoie de următoarele lucrări:

fundații noi pentru zona de consolidare, stâlpi metalici și consolidarea grinzilor din planșeul peste parter.
înlocuirea pereților din BCA de la etaj cu pereți ușori de tip sandwich cu izolație termică inclusă
refacerea integrală a finisajelor interioare și exterioare – pardoseli, pereți, învelitoare
refacerea instalațiilor electrice în totalitate
înlocuirea pereților externi de la etaj
consolidarea structurii de rezistență a clădirii
Cum s-a ajuns aici?

Construcția, inaugurată în 2014, a fost prezentată drept ”cea mai modernă sală de sport” din Cluj-Napoca și a costat 2,1 milioane de lei, fiind realizată din fondurile Primăriei Cluj-Napoca. Investiția, demarată în 2012 și finalizată doi ani mai târziu, este dotată cu tribune în care încap aproape 100 de spectatori, iar sala poate găzdui meciuri de baschet, handbal volei și chiar tenis.

În 2018, a fost însă închisă din pricina fisurilor apărute în tavan. 

Primăria Cluj-Napoca a comandat, în 2019, o expertiză care a indicat o deformație totală de 128 de milimetri a planșeului, iar pentru soluționarea acesteia s-a dispus montarea unei grinzi metalice de susținere a acoperișului, la distanțe cuprinse între 3 și 6 metri. De asemenea, au mai fost dispuse refacerea tuturor finisajelor realizat încă de la inaugurarea din 2014.

Firma care a făcut lucrarea în 2014, S.C.Conimet Impex S.R.L nu a vrut să vină să facă reparațiile, astfel că Primăria Cluj-Napoca s-a angajat că le va face din fondurile municipiului, iar apoi le va recupera de la constructor, pe calea instanței (n.red. Până acum nu s-a soluționat acest pas.). 

În consecință, primarul Emil Boc anunța, în 2019, alocarea a 6 milioane lei pentru reparații, conform devizului realizat de proiectantul Asocierea SC Rheinbrucke SRL (lider) – SC Ronoaqua SRL – SC Artehnis SRL – SC Civil Speed SRL – SC Sellm SRL. Contractul cu această asociere a fost reziliat pentru întârzieri la "documentația de avizare a lucrărilor de intervenții (DALI); documentaţia tehnică pentru obţinerea autorizaţiei de construire (DTAC)''. 

Ulterior, în 2021, Primăria a încheiat contractul de proiectare și execuție lucrări pentru consolidarea sălii de sport cu Tomoroga Construct SRL. Pe parcursul derulării etapei de elaborare a proiectului tehnic, s-a impus extinderea investigațiilor efectuate la momentul expertizei inițiale (deformație mare a planșeului peste sala de sport) analizarea și investigarea stării tehnice a fundațiilor construcției. În acest sens a fost elaborată o nouă expertiză tehnică prin care s-a propus consolidarea ansamblului structural. Tomoroaga Construct are sediul în Bistrița-Năsăud și a câștigat licitația pentru restaurarea Castelului Banffy din Răscruci. Proiectarea a fost realizată de firma clujeană Arhi Beast SRL. 

În decembrie 2023, a fost nevoie de actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Consolidarea sălii de sport din incinta Colegiului Național „George Coșbuc”. Suma alocată a fost de 15 milioane lei, adică 3 milioane euro, de la bugetul local. 

Comenteaza