CJ a aprobat preluarea terenului pentru Spitalul Pediatric Monobloc de la Primăria Cluj-Napoca. Investiția se ridică la 10 milioane de euro

CJ a aprobat preluarea terenului pentru Spitalul Pediatric Monobloc de la Primăria Cluj-Napoca. Investiția se ridică la 10 milioane de euro

Consilierii județeni au aprobat transferul unui teren de 7 hectare, din zona Borhanci, din domeniul public al Municipiului Cluj-Napoca în domeniul public al Județului Cluj, în vederea construirii Spitalului Pediatric Monobloc. Terenul va fi oferit Consiliului Județean (CJ) cu titlul gratuit.

"Demersurile făcute în ultimii ani către unele instituții/entități publice referitoare la identificarea unui teren pentru construirea unui Spital pentru copii în sistem monobloc, s-au finalizat cu identificarea unui teren de aproximativ 7 ha în zona Borhanci, pe care se poate edifica un spital pediatric monobloc.

Raportat la prevederile legale menționate propunem proiectul de hotărâre cu privire la transferul unui teren din domeniul public al Municipiului Cluj-Napoca în domeniul public al Județului Cluj, în vederea realizării unor investiții de utilitate publică de interes județean", se arată în referatul proiectului de hotărâre aprobat astăzi, în plenul CJ Cluj.

Proiectul a fost aprobat cu 34 de voturi "pentru" și o abținere de la vot.

Spital de 700 de locuri pe 7 hectare

Terenul pe care ar urmă să fie construit Spitalul Pediatric Monobloc este situat în cartierul Borhanci, fiind vorba despre locația fostului cartier Casarom.

"Am căutat, timp de un an, o locație potrivită pentru a construi un Spital Monobloc, am analizat mai multe variante, mai multe amplasamente. Am concluzionat că cea mai bună locație este pe un teren din Borhanci, pe fosta locație Casarom, teren care se află în proprietatea Primăriei Cluj-Napoca.

Consiliul Județean va demara construirea acestui Spital Monobloc de Copii, de 700 de paturi, unde vor fi mutate toate secțiile actuale, ce în prezent funcţionează în mai multe locaţii din oraş. Avem sprijinul și implicarea totală a Primăriei Cluj-Napoca. Acest teren va fi oferit cu titlul gratuit, din domeniul public al municipiului în domeniul public al județului. Discutăm de 7 hectare de teren. Conform normativelor, la fiecare pat de spital se impun 100 de metri pătrați de spațiu verde. În prezent se lucrează la hotărârile de Consiliu Local și Consiliu Județean de transfer de proprietate. Sperăm ca la primele ședințe să aprobăm acest transfer", a declarat președintele CJ Cluj, Alin Tișe. 

Investiţie de 10 milioane euro, din banii judeţului 

Costurile pentru realizarea Spitalui Monobloc de Copii sunt estimate între 8 - 10 milioane de euro, însă valoarea reală urmează să fie stabilită prin studiul de fezabilitate care urmează să fie realizat în perioada următoare. Termenul de realizare este de 2 ani de la semnarea contractului cu constructorul. Licitația ar putea fi lansată chiar anul acesta. 

"Primăria lucrează deja la PUZ, proiectanții au poziționat acest obiectiv și PUZ-ul urmează să intre în Comisia de Urbanism. După ce vom deveni proprietarii acestui teren, vom demara studiul de fezabilitate, proiectul tehnic și execuția. Încercăm să grăbim cât de mult această procedură. Speranța noastră este ca în acest an să avem autorizația de construire și să lansăm licitația. Inteția noastră este să realizăm acest spital în maxim 2 ani de la semnarea contractului", a adăugat Tișe. 

Investiţia va fi suportată integral din bugetul judeţului: "În momentul de față, toți banii pot fi asigurați din bugetul Consiliului Județean, întrucât, în anul trecut, CJ Cluj a câștigat proiecte europene retrospective de aproximativ 60 de milioane de euro, bani pe care îi putem utiliza pentru investiții. În ședința de Consiliu Judeţean vom decide ca toată această sumă să fie folosită pentru aceste obiective de investiții."

Legături cu Centura Vâlcele-Apahida și Centură Metropolitană

Terenul viitorului spital are acces la străzile Borhanci și Sopor, dar va avea legături şi cu Centura Vâlcele-Apahida și cu viitoarea Centură Metropolitană a Clujului. "Terenul este poziționat între străzile Borhanci și Sopor. De asemenea, terenul este amplasat între viitoarea Centură Metropolitană și Centura Vâlcele-Apahida, cu acces la cele două centuri. Există un proiect de lărgire a străzii Borhanci, primăria va obține terenul de la USAMV pentru a lărgi strada Borhanci la patru benzi și a face un sens giratoriu între străzile Borhanci, Brâncuși și Romul Ladea", a explicat şeful judeţului. 

Spitalul de Copii funcţionează în prezent în 14 locaţii diferite de pe raza muncipiului Cluj-Napoca. 

Comenteaza