CJ cere ajutorul Ministerului Educaţiei pentru deblocarea unui proiect judeţean

CJ cere ajutorul Ministerului Educaţiei pentru deblocarea unui proiect judeţean
Consiliul Judeţean (CJ) Cluj a cerut ajutorul Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) pentru
deblocarea proiectului de construire a sediilor a două instituţii de învăţământ, pe locul fostului Spital de Urgenţă Cluj, din Mănăştur.

Potrivit CJ, vicepreşedintele cu atribuţii delegate de preşedinte al instituţiei, Mihai Seplecan, a trimis în cursul zilei de luni o adresă către Instituţia Prefectului Judeţul Cluj şi către MEN, prin care solicită sprijinul în vederea edificării noilor sedii ale Liceului de Muzică "Sigismund Toduţă" şi a Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" Cluj-Napoca, pe amplasamentul fostului Spitalul Clinic de Urgenţă şi Centrul de Investigaţie, Diagnostic şi Tratament - Cluj-Napoca, situat pe str. Bucium.

"Astăzi am transmis o solicitare domnului prefect şi domnului ministru prin care i-am invitat să se alăture demersurilor Consiliului Judeţean Cluj de a oferi cetăţenilor judeţului Cluj un sediu nou pentru Liceul şi Academia de Muzică. Ne dorim să colaborăm şi tocmai de aceea le adresez rugămintea de a interveni, pentru deblocarea după mai bine de opt ani, a unui proiect al judeţului. Consider că e de datoria noastră, în calităţile pe care le deţinem de lideri ai judeţului, să acţionăm ca o echipă unită în interesul exclusiv al cetăţenilor" a declarat Mihai Seplecan.

Construirea Spitalului de Urgenţă din Cluj-Napoca a fost iniţiată de Ministerul Sănătăţii şi Direcţia de Sănătate Publică în 1994, iar lucrările pe terenul de 21.000 mp au început în aprilie 1995. Lucrările, făcute de firma TCI Contractor General Cluj-Napoca, aveau un termen de finalizare de patru ani, dar au fost oprite în 1995.

În iulie 2006, în urma unei hotărâri de Consiliu Judeţean, s-a aprobat transmiterea clădirii cu titlu gratuit din proprietatea privată a judeţului Cluj în proprietatea statului, în administrarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării, "în vederea realizării sediilor Liceului de Muzică "Sigismund Toduţă" şi ale Academiei de Muzică "Gheorghe Dima", însă proiectul a stagnat.

Rectorul Academiei de Muzică din Cluj-Napoca, Vasile Jucan, a declarat, în urmă cu ceva timp, că instituţia pe care o conduce nu renunţă la ideea valorificării terenului, pe care se intenţionează construirea unui campus studenţesc. "Am primit clădirea spitalului de urgenţă din Mănăştur şi terenul aferent şi vrem să construim acolo un campus universitar. Avem realizate studii de fezabilitate pentru acest proiect care, din păcate, stagnează, deoarece sunt litigii legate de teren, acesta fiind revendicat. Nu ştim când se vor rezolva problemele în instanţă, iar până atunci noi nu putem investi în ceva ce nu ne aparţine. Dar noi ne batem în continuare pentru a rămâne cu acel teren", a spus acesta.

Liceul de Muzică a funcţionat, timp de 60 de ani, într-un spaţiu impropriu, în fosta mănăstire franciscană din Piaţa Muzeului. În vara anului 2011, unitatea de învăţământ a primit în administrare clădirile în care funcţiona Liceul Unirea.

Aşa arată acum clădirea fostului Spital de Urgenţă Cluj:

Comenteaza