CJ Cluj cere un teren de la MAI pentru park&ride-ul şi centrul expoziţional din zona aeroportului

CJ Cluj cere un teren de la MAI pentru park&ride-ul şi centrul expoziţional din zona aeroportului

Consiliul Judeţean cere un teren de la Ministerul Afacerilor Interne, aflat în folosinţa Unităţii Speciale de Aviație Cluj, pentru realizarea proiectului "park&ride" şi a centrului expoziţional regional din zona aeroportului. 

Consiliul Judeţean intenționează ca, pe o suprafață de 12 hectare, să amenajeze cea mai mare parcare din țară. S-a calculat că, pe fiecare hectar, vor putea fi amenajate aproximativ 260-270 de locuri de parcare pentru autoturisme. Este vorba despre o parcare la sol, ceea ce ar face ca lucrările să avanseze foarte repede. Pe anul viitor se anunță deja realizarea unui prim modul. La aeroport se anunțase deja că există un proiect ce prevede construirea unei parcări de 1.400 de locuri şi a unui hotel. În plus, lângă aeroport este gândit și proiectul unui centru expozițional, promis de PNL în campania electorală din 2016. 

CJ cere de la Ministerului Afacerilor Interne un teren de 30.000 mp. Dă altul la schimb

Pentru relizarea proiectelor propuse, CJ Cluj ar mai vrea o bucată de teren, în suprafaţă de 30.000 mp, aflat în prezent în administrarea Ministerului Afacerilor Interne. Intenţionează să dea altul la schimb, reprezentanţii administraţiei judeţene începând demersurile în acest sens în şedinţa forului judeţean de miercuri, 28 noiembrie 2018. 

"Terenul pentru realizarea unei prime facilități park&ride este proprietate publică a Județului Cluj situat în Municipiul Cluj-Napoca, strada Traian Vuia nr. 149, aflat în administrarea Consiliului Județean Cluj și înscris în cartea funciară 332300 Cluj-Napoca. Alipit de acest teren a fost identificat un teren în suprafață de 30.342 mp aflat în proprietatea Statului Român și în administrarea Ministerului Afacerilor Interne, pentru Unitatea Specială de Aviație Cluj și care se poate utiliza pentru extinderea facilității park&ride și pentru realizarea unui centru expozitional regional. Pentru a se asigura realizarea investițiilor necesare pentru funcționarea Unității Speciale de Aviație Cluj se va identifica și transmite în proprietatea statului și administrarea Ministerului Afacerilor Intern un teren similar în proximitatea actualei zone utilizate de către Unitatea Specială de Aviație", se arată în proiectul de hotărâre ce va ajunge pe masa consilierilor judeţeni. 

Conform documentului citat mai sus, se propune un termen de 10 ani de la data transmiterii imobilului în proprietatea publică  a Județului Cluj pentru sitația în care nu se finalizează obiectivul de investiţii sau nu se păstrează destinaţia acestuia, imobilul să revină de drept în domeniul public al statului  şi în administrarea Ministerului Afacerilor Interne. 

Protocol Consiliul Judeţean - Primărie pentru primul "park&ride" din Cluj

Consiliul Judeţean Cluj şi Primăria Cluj-Napoca au încheiat, la final de august 2018, un protocol de colaborare în vederea realizării unor facilităţi "park&ride" - parking-uri la intrarea în oraş, legate de zona centrală prin mijloace de transport în comun.

Protocolul este valabil pe o perioadă de 49 de ani, cu posibilitatea prelungirii prin acordul părților. Judeţul Cluj va finanța realizarea proiectului, cu excepția obiectelor aflate în sarcina Municipiului Cluj-Napoca, și va asigura administrarea acestuia, stabilirea taxelor, încasarea și utilizarea acestora, iar Primăria Muncipiul Cluj-Napoca asigură realizarea unor stații pentru mijlocele de transport în comun, stații de bike sharing și amenajarea accesului auto/pietonal.

Parcările de tip "park&ride" funcţionează deja în marile oraşe europene. Acestea sunt situate la intrările în oraşe, iar şoferii veniţi din alte zone îşi lasă autovehiculele parcate în aceste spaţii, iar pentru a ajunge în centru sau alte zone de interes folosesc mijloacele de transport în comun care au staţii în proximitate. 

Amenajarea a patru astfel de parcări sunt propuse în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD), care prevede proiecte majore pentru dezvoltarea infrastructurii Clujului, studiu publicat încă de acum doi ani. Acestea erau prevăzute pe Bulevardul Muncii, strada Aurel Vlaicu, Piaţa Unirii şi strada Frunzișului din Cluj-Napoca.

Comenteaza